Kura ihop dig vid skymningen… och njut av nordisk mystik, fantastik och skräck…
Kura ihop dig vid skymningen… och njut av nordisk mystik, fantastik och skräck…

Kura ihop dig vid skymningen… och njut av nordisk mystik, fantastik och skräck…

Vi på aspekt.nu vill uppmärksamma våra läsare på en intressant kulturhändelse som inleds idag och  pågår hela veckan, 8-14 november; Nordiska biblioteksveckan och Kura Skymning 2010. Årets tema är ”Det magiska Norden”.

Nordiska biblioteksveckan anordnas för fjortonde året i rad i Norden och kring Baltikum och syftar att uppmärksamma nordisk kultur, i synnerhet nordisk litteratur. Man anordnar hela veckan arrangemang, för stora och små, på samma tema och utifrån samma texter på platser som bibliotek, skolor och olika samlingslokal.
Årets tema är ”Det magiska Norden” och fokuserar på nordisk fantasy, skräck och magisk realism. Årets texter för ungdomar och vuxna är den fornnordiska dikten ”Völuspá” (Valans spådom) ur den Poetiska Eddan (1200-talet) samt vampyrskräckisen som redan har blivit en kultbok, Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist (2004).

Kura Skymning är Nordiska veckans ceremoniella del och är ett av världens största högläsningevenemang. Den syftar att uppmärksamma och väcka till liv en förr i tiden vanlig och omtyckt höst- och vintertradition i det mörka och kalla Norden: att kura ihop sig framför brasan och ägna sig åt högläsning och historieberättande. I förra årets läsningar deltog ca 2000 institutioner i åtta länder i Norden och Baltikum!
Det är Föreningarna Nordens Förbund (FNF) Föreningen Norden med stöd från Nordiska Ministerrådet, Kulturrådet samt Norsk Kulturråd som anordnar Nordiska biblioteksveckan och Kura Skymning.

Ikväll kan göteborgarna lyssna på skådespelerskan Sasha Beckers högläsning ur  Eddan och Låt den rätte komma inStadsbiblioteket (Dynamorummet), kl. 19.00. Fri entré.
Även stadsdelsbiblioteken har högläsning vid ungefär samma tid.

Mer info finns om tider för de olika bibliotekens Kura skymning 2010 hittar du i Göteborgs bibliotekens kalendarium: http://www.gotlib.goteborg.se/iii/calendar/today/?lang=swe

Och mer information om Nordiska biblioteksveckan och kura skymning 2010 finns på: http://www.bibliotek.org/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.