Omstart för Bellaroush
Omstart för Bellaroush

Omstart för Bellaroush

Två nya singlar, tre videos, ny hemsida, ny logga. Bellaroush från Göteborg gör en intensiv omstart.

Jag blir välkomnad in i den, för detta stora band, något trånga replokalen. Bellaroush har dock bantat ner sig ifrån sju medlemmar till endast sex. Jag får förklarat för mig att bandet bytt medlemmar och skepnad många gånger under sin existens. Till en början var de hela tio medlemmar, alla med väldigt olika musikaliska bakgrunder.

Från vänster till höger: David, Magnus, Oskar, Moa, Johan och Annelie.
Foto: Lisa Sundberg

Den nyaste medlemmen, klaviaturspelaren David, röjer undan saker från soffan som står mellan trummorna och synthen. Jag slår mig ner och bandet börjar repa igenom en låt.
– Jag känner mig väldigt ringrostig, säger Annelie vid trummorna.
– Det är vi allihop, instämmer Moa, en av sångarna i bandet.
– Det är jättelänge sen vi spelade på riktigt, vi har bara suttit ihopknökade i studion den senaste tiden.

Annelie Johansson vid trummorna, Oskar Falk i bakgrunden.
Foto: Lisa Sundberg

Hjälpsamma människor runt sig
När Bellaroush släppte EP:n Getting There i februari 2011 startade processen med att lansera bandet. Efter några medlemsavhopp har de nu tagit nya tag inför den kommande våren.
– Två singlar, två releasefester, tre videos, ny hemsida, ny logga, you name it, rabblar Magnus.

De har inlett ett samarbete med Elias Fryk, som gör videos till de kommande singlarna. En video är redan klar och två till ska produceras så småningom. De samarbetar även med en serietecknare, Xico Santos, som ritar omslagen.
Moa berättar:
– Vi har en massa fina människor runt omkring oss som hjälper till och är fantastiska. Till exempel Peter Dahlin som är musikansvarig på ABF. Han har hjälpt oss jättemycket, både vid inspelningen och vid livespelningar.
Annelie instämmer.
– Han har varit som en mentor kan man säga. Det känns som att han har ett gott öga till oss och det har vi för honom också, så klart.

Moa Jonsson Länne.
Foto: Lisa Sundberg

Eftersom de är såpass många medlemmar i bandet håller medlemmarna regelbundet bandmöten och för protokoll. På det viset kan alla ta del av besluten, även om någon missat ett möte. Magnus förklarar att det är viktigt med demokrati.
– Det är en viktig princip och ett ideal att alla får vara med i beslut som berör en. Det tycker jag inte bara gäller i bandsammanhang, utan det är överlag en viktig princip. Ju närmare demokratin kommer den som det berör, desto bättre är det, tycker jag.

Politiska texter
Bellaroush vill gärna säga något med sina texter som ofta är politiska, både på samhälls- och individnivå. Moa berättar:
– Intifada, som är en av våra nya singlar, handlar om den arabiska våren. Hur människor växer av att samlas kring en gemensam sak. Även om det inte blir en totalt lyckad revolution, så har man ändå åstadkommit något tillsammans.
Den andra singeln, Don’t be scared, handlar snarare om ett personligt uppror. Magnus förklarar.
– Att försöka riva murar som man själv har byggt upp med hjälp av normer, och hur svår den kampen kan vara.+

Magnus Hagström.
Foto: Lisa Sundberg

Bekymmer med bandnamnet
Magnus berättar för mig varför de tagit namnet Bellaroush.
– Vi satt länge och funderade på vad vi skulle heta. Det är svårt när tio personer ska komma fram till ett bandnamn. Vi hade tusen miljoner förslag och väldigt många punknamn, Pengarna eller livet var vårt mest proggiga alternativ. Automatisk bajsmaskin var ett annat… nej det var förresten ett förslag vi kom på nyligen! Sedan slutade det med att vi hade en spelning och sa ”herregud vad ska vi heta?!”. Då kom den dåvarande klaviaturspelarens mamma på att Bellaroush var ett fint ord. ”Okej, men vi måste ju skicka det här mailet nu! Äsch men vad fan jag skriver att vi heter Bellaroush”.
Det var menat att bara vara ett tillfälligt namn. Moa berättar att hon inte gillade det i början, men att det har vuxit.
Annelie påpekar att namnet kan framkalla vissa förväxlingar.
– Man kan tänka ”belle rouge” som i franskans ”vacker röd”, men det har inte med det att göra. Eller Belarus (Vitryssland), men det är inte alls den stavningen.
Bandet förklarar att namnet är en ständig brottningsmatch. De har funderat fram och tillbaka på om det är optimalt att heta Bellaroush när det kan förknippas med så mycket annat. Samtidigt som det faktiskt är helt unikt.
– Nu är vi där igen och funderar på om vi ska byta namn. Men det är väldigt svårt att ersätta namnet nu när det har börjat rota sig fast. Speciellt när vi har ny logga och hela den grejen också, säger Annelie.

Körsång och blås
För Bellaroush är stämmor och körsång en viktig bit, det är något som bandet försöker jobba med och ha som sitt signum. Därför håller de emellanåt separata körrep hemma hos någon av dem som körar i bandet. På senare tid har de även börjat ta in blåsinstrument i sin musik. På de två kommande singlarna har de bjudit in en trombonist och en trumpetare.
– Det har varit jätteroligt och känns som ett lyft för bandet, säger Magnus.

Moa Jonsson Länne, Magnus Hagström och Johan Karlberg.
Foto: Lisa Sundberg

Fullängdsskiva innan sommaren
De två singlarna som ska släppas vid årsskiftet är en försmak av den kommande fullängdsskivan, som förhoppningsvis blir klar innan sommaren.

Bellaroush består av:
Annelie Johansson – trummor
Johan Karlberg – bas
David Frid Alerås – klaviatur, kör
Magnus Hagström– gitarr, sång
Moa Jonsson Länne – sång, melodika
Oskar Falk – gitarr, kör

Lyssna på EP:n Getting There på Spotify: Bellaroush – Getting There

Besök Bellaroush hemsida: http://www.bellaroush.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.