CL

CL är en sydkoreansk artist som i sitt normbrytande artisteri tydligt gått emot Sydkoreas konservativa kvinnobild. Trots att hon är en del av K-pop-industrin, har hon kunnat bända och till och med förändra mallen för hur en kvinnlig sydkoreansk idol skall se ut. 

Artistnamnet CL kommer ifrån initialerna i hennes namn: Chae och Lee.

Lee Chae-rin föddes 26 februari 1991 i Seoul, Sydkorea. Hennes far var akademiker och jobbade internationellt som professor inom fysik. Detta ledde till att hennes familj som bestod av far, mor, Chae-rin själv och en lillasyster fick leva nomadiskt under uppväxten. Hon studerade på skolor i Frankrike, Japan och Sydkorea. Högstadiet kunde därför vara en svår tid när det kom till att ha en tydlig identitet; hon kände sig ofta lite udda då hon aldrig var “helt” japansk, fransk eller koreansk. Detta löste sig dock när hon tidigt började träna för att bli idol, och i samband med detta hoppade av skolan. Trots att hennes far var akademiskt lagd var han inte helt fast i allt det akademiska. Han var positiv till att hon skulle jaga sina drömmar, och hade själv ett musikintresse och konstnärliga intressen som att måla och skriva barnböcker. Musikintresset förde han vidare till sin dotter genom att spela musik för henne som ung. Hon har nämnt att hennes far är en oerhörd inspiration för henne.

Hon beundrar Lil Kim och drömmer om att bli en rappare på hennes nivå. Andra inspirationer för henne är Lauryn Hill, Teddy Park, Madonna och Queen.

2NE1 och alla dess medlemmar i från vänster: Dara, Bom, CL och Minzy.

2NE1 är en av K-popens största och mest inflytelserika kvinnliga idolgrupp genom tiderna. Gruppen var bland de första som hade en annan image än vad sydkoreanska tjejgrupper brukade ha, då 2NE1 utgick mer från hiphop. Gruppen bestod av fyra medlemmar: CL, Bom, Dara och Minzy. 

Skivbolaget YG Entertainment lanserade 2NE1 sent 2008 med låten Fire. Musikvideon fick över en miljon visningar på en dag. 2009 släppte de sitt debutalbum, minialbumet 2NE1, med låten I Don’t Care, som visade en mer ”feminin” sida av gruppen och blev en succé. Låten var under juli 2009 den mest nedladdade låten i Sydkorea.

Ett år senare, 2010, släppte de sitt första fullängdsalbum, To Anyone. Albumet vann flera priser på Mnet Asian Music Awards (MAMA): bästa kvinnliga grupp, bästa musikvideo, årets album och årets artist.

2011 var 2NE1 tillbaka med sitt tredje album: 2NE1 2nd Mini Album. Tre låtar från albumet blev riktiga hits: Ugly”, Lonely och I AM THE BEST”. I AM THE BEST blev deras största hit någonsin, och den vann MAMA:s pris för årets låt. Musikvideon har idag flera hundra miljoner visningar. Det blev även denna låt som introducerade många världen över till K-pop.

Tre år senare, 2014, släppte de albumet Crush vilket blev det då mest sålda K-pop-albumet i Amerika. Gruppen gjorde oerhörd succé då de lyckats skapa intresse även utanför Sydkorea. Crush var under året nummer 61 på Billboard Top 200 och även etta på deras Top K-Pop albumlista.

Här framför de Come Back Home live från albumet Crush:

Deras framgångssaga upphörde tyvärr när en av medlemmarna (Park Bom) hamnade i en skandal 2014. Bom hade levt i USA från det att hon var elva år tills hon var tjugoett. Under den tiden bevittnade hon en vän dö av artärbråck, vilket påverkade henne djupt. Hon fick i USA medicinsk hjälp att hantera traumat, men de tabletter hon fick i USA var narkotikaklassade och inte lagliga i Sydkorea. När hon flyttade till Sydkorea smugglade hennes familj därför in dessa tabletter. Delar av detta läckte ut, och Bom fick av media och k-netizens stämpeln "drogberoende". Detta ledde till en sorts häxjakt, vilket blev för mycket för Bom som väldigt länge gömde sig från all form av media. Denna skandal brukar kallas för ”Bom's drug scandal”, och fick 2NE1 att falla från toppen och i princip försvinna.

Det var tyst ett bra tag tills CL, som hade en solokarriär, uppträdde på MAMA 2015. Under sitt uppträdande hade hon med sig en stor surprise på scen, nämligen en återförening av samtliga gruppmedlemmar.

2NE1 uppträder tillsammans en sista gång på MAMA 2015

En del fans blev överlyckliga men det fanns fortfarande folk som inte kunde släppa skandalen. I vilket fall fanns det fans som ivrigt hoppades att gruppen skulle kunna släppa musik tillsammans igen. Detta var tyvärr inte så lätt oavsett om både 2NE1 och fansen så gärna ville det – det var upp till dem högre upp, det vill säga skivbolaget YG. Gruppens rykte var dock så skadat att det skulle vara svårt att fortsätta som vanligt. De släppte till sist, 2017, låten Goodbye, som var ett tack och ett avsked till både fans och medlemmen Minzy som lämnade gruppen.

CL är en oerhört stark sångare, rappare och dansare. I den konservativa kvinnobild som råder inom K-pop, har CL varit väldigt uppfriskande. Musikvideon till Hello bitches är ett tydligt exempel på hur hon både går utanför ramen och stampar på den, och hur hon verkligen är sig själv. Det är oerhört provocerande för den konservativa delen av Sydkorea att se en kvinna som inte döljer sig, inte lyssnar på hur hon borde bete sig och inte är ”oskyldig” eller ”fläckfri”. Trots att videon är sexuellt laddad blir det en form av uttryck som hon vill förmedla. I mina ögon ser jag kaxighet, självsäkerhet och en ”I'm a boss”-attityd; riktigt coolt. Genom sin starka vilja och blod, svett och tårar har hon förändrat K-pop-scenen, men gradvis även kvinnosynen.

CL hamnade hos det mest passande skivbolaget för henne – YG Entertainment. Skivbolaget grundades av Yang Hyun-suk från rap-trion Seo Taji and Boys. De var pionjärer inom den moderna sydkoreanska popmusiken och introducerade rap i denna i slutet av 90-talet. Det som var populärt tidigare var låtar med texter om antingen kärlek eller hyllningar till landet. Trion innebar ett sånt extremt skifte i musiken då de gick emot allt som tidigare varit. Genom sin musik kritiserade de samhället, skolsystemet och liknande ämnen. Yang Hyun-suks bakgrund har gjort att han inte varit lika strikt med vad som tolereras än andra skivbolag. Möjligheterna som öppnats upp kan man även tacka Teddy Park och G-Dragon för, som fått friare händer att producera, vilket öppnade upp många dörrar för artisterna under YG Entertainment. Om CL hade hamnat på ett annat skivbolag skulle hennes egenskaper blivit problematiska och hon skulle förmodligen skyfflats undan.

Trots att YG Entertainment var det bästa alternativet har det också hållit henne tillbaka, då de fortfarande vill styra upp mycket. Hon har därför inte fått släppa musik som hon ville och suttit på hundratals låtar som inte fick se solljuset. Nu är hennes kontrakt med YG rivet och hon är independent. Hon kan äntligen släppa musik när hon vill.

Efter tre år återvänder hon nu med In The Name Of Love, som är ett EP-projekt med sex låtar sammanlagt. Varje låttitel inkluderar datumet låten skrevs, vilket gör att man kronologiskt kan följa med från det att 2NE1 splittrades till nutid, då hon rivit kontraktet. Detta projekt riktar sig främst till hennes koreanska fans, till skillnad ifrån hennes sista singel ”Lifted” som släpptes 2016 och riktades till den amerikanska marknaden.

Du kan streama projektet här: SpotifyApple Music, Deezer, och nedanför på hennes YouTube-kanal.

Text: Chris

Det här inlägget postades i Artiklar, Kultur, Musik, Recensioner & reflektioner och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera