Psykisk ohälsa – tabubelagt ämne?
Psykisk ohälsa – tabubelagt ämne?

Psykisk ohälsa – tabubelagt ämne?

Psykiatrin i Sverige och den psykiska ohälsan hos unga har länge varit ett växande problem. Cirka fem procent av alla barn och ungdomar träffar barn- och ungdomspsykiatrin varje år och ungefär 15 procent har kontakt med dem någon gång under sin uppväxt.

Det finns ett stort mörkertal av unga människor som inte söker hjälp, eller som söker men inte får tillräckligt med stöd, eller den hjälp de behöver. Vart de tar vägen är oklart. Men man vet att ett stort antal av dem  hamnar inom missbruksvården och i förlängningen inom kriminalvården.

Bland vuxna blandmissbrukare kan man se att var tredje person har den neuropsykiatriska diagnosen ADHD och bland alkoholmissbrukare har var femte person samma diagnos. För en person som tidigt behandlas för sin ADHD-problematik minskar risken att falla in i missbruk markant. Att ha en fungerande psykiatri, där man hjälper människor i tid, är alltså inte bara totalt grundläggande i ett bra, fungerande och solidariskt samhälle utan också viktigt för att minska kostnaderna för samhället på lång sikt.

Självmord kan förhindras

En annan sida vi kan se av konsekvenserna att inte få hjälp i tid är självmordsstatistiken. Självmord är sedan lång tid tillbaka är en av de vanligaste dödsorsakerna för personer mellan 15 och 44 år. Och självmord är något som man i allra högsta grad vet kan förhindras med rätt behandling.
Siffror visar att landstingens samlade vårdkostnader har ökat med fem procent per år sedan 2006 medan siffran för den specialiserade psykiatrin är 3,8 procent. Man satsar med andra ord inte alls lika stora resurser på psykiatrin som på den övriga vården, trots att detta hade behövts.
I en debattartikel i Göteborgs Posten i början av sommaren skrev Anna Karin Höglund, förtroendevald för Vårdförbundet i Västra Götaland, att bara 40 procent av de sjuksköterskor som jobbar inom psykiatrin i Västra Götaland har specialistutbildning. Hon skriver dessutom att många sjuksköterskor med specialistutbildning inom psykiatrin väljer att jobba utanför sina specialistområden på grund av att lönerna är för låga inom psykiatrin. Hon framhåller att det i och med detta finns stora risker för patientsäkerheten. I Göteborg lade man nyligen ned Sahlgrenskas psykiatriska akutmottagning och har bantat bort 15 miljoner för Psykiatrin Östras budget.

Tabubelagt ämne

Vi på aspekt.nu ser oroat på detta. Psykiskt sjuka är en grupp som sällan får komma till tals och som själva i många fall har svårt att föra sin egen kamp just på grund av sin sjukdom. Vården bantas ned och samtidigt ser vi människor tärda av pågående sjukdom bedömas vara arbetsförda av en läkare som aldrig ens träffat dem. Därefter har de nekats sjukförsäkring, något de själva jobbat in för att kunna få hjälp den dagen de drabbas av sjukdom.
Även nu i valtider har väldigt lite handlat om psykiatrin. Kanske för att det fortfarande, trots många års debatt, är ett tabubelagt ämne?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.