Occupy Gustaf Adolfs torg
Occupy Gustaf Adolfs torg

Occupy Gustaf Adolfs torg

Occupy-rörelsen har nått Göteborg! Den 5 november är det Gustaf Adolfs torg som ockuperas, men redan flera dagar innan slogs de första tälten upp. Inne i Nordstan har folk samlats sedan mitten av oktober för att öppet visa sitt stöd för ockupationerna runt om i världen.

Det är onsdag eftermiddag och jag besöker lägret för Occupy Nordstan. Hit har sedan den 16 oktober vem som helst kunnat komma för att visa stöd och solidaritet med den protestvåg som löper runt om i världen. Den arabiska våren tycks ha satt igång en kedjereaktion och påmint folk om att de tillsammans är starka. Och att de tillsammans utgör minst 99 procent mot den lilla kvarvarande procent människor som har så mycket makt att deras misstag kunnat sätta hela världsekonomin i gungning. Korruption och girighet har blivit allt mer förekommande medan uppriktighet och kollektivt ansvar tycks ha blivit allt ovanligare bland topparna. Det är något som inte stämmer här på jorden och i de demokratier som många har fått intalat sig att de lever i. Storbolag och banker styr politikerna, som i sin tur bestämmer över folket.

Jag pratar med en man som presenterar sig som Pauli Sudarshan. Han berättar att han har varit här i Nordstan nästan varje dag och är direkt tydlig med att det inte finns någon talesman för rörelsen, men att han gärna svarar så gott han kan på mina frågor utifrån sina egna personliga åsikter och inte rörelsens.

Hur många personer har ni varit som mest?

– Första dagen var vi runt 80 personer, en drös med människor som inte kände varandra. Efter det har vi blivit lite färre, men varje dag dyker det upp nya engagerade människor. Förbipasserande stannar upp, ställer frågor och tittar.

Och vad är det egentligen ni gör?

– Folk kommer hit för att ockupera Nordstan och sympatisera helt enkelt. Vi gör allt från att diskutera till att bara umgås och spela musik. Vi vill informera på ett lugnt och fridfullt sätt utan någon agenda, uppmärksamma och prata om vad som händer på jorden. Hur kan knappt en procent av jordens befolkning få äga 40 procent av hela världens tillgångar samtidigt som en miljard människor somnar hungriga? Folk lägger ut budskap med tankar eller visdomsord för andra att titta på, vi har en free-shop där man kan lämna eller ta kläder efter behov, eller skänka överproducerad mat som hittats i containrar och som de hungriga kan få. Varje kväll klockan åtta har vi möte där vi låter så många som möjligt föra fram sina åsikter. Alla får tala till punkt. Det känns demokratiskt på riktigt och att det går att skapa förändring inifrån.

Jag har sett på facebook att ni anklagats för att ha kapats av det röda blocket och att folk har reagerat på uttryck som ”mot kapitalismen”. Men är det här verkligen frågan om det?

– Kanske har vi blivit anklagade för det. Det beror på hur man definierar kapitalism. Vi hade till exempel inte kunnat sitta här med våra datorer om det inte hade funnits någon kapitalism. Men det här är alla för alla och hit får vem som helst komma med sina synpunkter, så länge man eftersträvar att finna gemensamma lösningar och lägga andra grupptillhörigheter åt sidan.

Har ni mött något motstånd?

– Det har varit rätt så lugnt men vid något enstaka tillfälle har det hänt att någon förbipasserande faktiskt blivit aggressiv. Och då har de frågat om varför vi sitter här istället för att göra något ”meningsfullt” som att gå till jobbet. Men vad är mer meningsfullt än att komma hit? Det kan vara vår sista chans att förändra världen! Världsrevolutionen är historisk. Flera av oss har en utbildning som blir lidande för det här och andra har jobb som gör att de inte kan komma hit så ofta som de skulle vilja. Vi behöver inte höga löner och bonusar som morot för att jobba. Jag tror att en del kan vara bittra för att de har varit fast i ett slaveri-system för länge.

Den 15 oktober ägde demonstrationen Real Democracy Now! rum i Göteborg i samband med protester jorden över. Vad är det för skillnad mellan den och lördagens event som istället går under namnet Occupy Göteborg?

– Ingen direkt skillnad, jag tror det har att göra med att det är olika initiativtagare och att arrangemangen har blivit döpta därefter. Jag kan också tänka mig att det finns vissa som har personliga åsikter om att det blir lite ”V för Vendetta”-tema på lördag.

Guy Fawkes-masken, som bärs av huvudkaraktären i filmen V för Vendetta, är återkommande inom rörelsen, hur kommer det sig?

– Guy Fawkes står för ett känt uttryck som lyder ”people shouldn’t be afraid of their government, the government should be afraid of the people” och hans mål i den fiktionen är att rädda mänskligheten från ett korrupt samhälle. Det har väl kunnat dras lite liknelser däremellan.

Är det en tillfällighet att lördagens event infaller den 5 november, vilket är ett datum som även förekommer i filmen?

– Det är nog bara en tillfällighet att arrangemanget råkat sammanfalla med detta datum, men på grund av det så passar vi på att använda det som tema. Det var passande att ha ett nytt torgmöte tre veckor efter starten på Järntorget.

Vad händer efter lördag, går ni hem då och allt blir som vanligt igen?

– Nej, vi kommer med största sannolikhet att fortsätta på något sätt. Kanske sitter vi till och med kvar här i Nordstan som en kontrast till julrushen. Vi funderar också på att arrangera en träff på Gustaf Adolfs Torg varannan vecka. Det kan kanske tyckas splittrat, men det är bara för att allting här bygger på egna initiativtagaren för stunden, utan någon organisation eller ledare bakom. Alla är ledare med inre driv utifrån vilja, inte tvång. Information om vad som händer lär dyka upp på någon av våra Occupy-grupper på facebook eller på http://occupygoteborg.wordpress.com.


Occupy-rörelsen

Occupy-rörelsen är en global proteströrelse som vill rikta uppmärksamheten på ekonomiska klyftor, girigheten i företagsvärlden, problemet med lobbyism, banksystemets brister med mera. Rörelsen är inspirerad av den arabiska våren och kan också ses som en respons på de senaste årens finanskriser och det sätt som dessa kriser hanterats. Rörelsens slogan är We are the 99%, vilket syftar på att rörelsen anser sig företräda den stora massan av befolkningen, till skillnad från den lilla elit som de anser att dagens system gynnar.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Occupy-rörelsen

Remember, remember the fifth of November…

Lördagen den 5 november klockan 12 startar Occupy Göteborgs event på Gustaf Adolfs Torg. Under dagen är området är öppet för alla människor och alla möjliga former av aktioner och aktiviteter. Efter klockan 18 marscherar man till Järntorget.

Mer information: http://www.facebook.com/OccupyGBG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.