Zaytoven
Zaytoven

Zaytoven

Xavier Lamar Dotson är mannen som var med och formade det många idag kallar för trap-genren. Lyssnar du på dagens pop? Om svaret är ja: oavsett om du är medveten om det eller inte har du troligtvis lyssnat på trap i ett “pop-format”. Ursprunget till detta sound kommer ifrån en källare i Atlanta, mer specifikt hemma hos Xavier som är känd under namnet Zaytoven. Där satt han med en MPC och skapade historia. Jag skulle inte kalla honom grundaren till genren, men definitivt en av grundarna till dagens trap-sound.

Trap-soundet jag nämner identifieras genom ett antal tydliga ingredienser; skarpa virveltrummor, hi-hats som går i ”triplet rhythm”, hårda 808s och ofta upprepade melodier. Temat och texterna brukar relatera till att vara “fast” eller “trapped” i en viss tillvaro och livsstilen, och valen det kan föra med sig.

Nedan inkluderar jag en intressant dokumentär som handlar om Zaytoven. Den fokuserar på flera spännande delar i hans liv. Först och främst hans livsstil som troende, vilken blir en kontrast till hur många omkring honom levde. Kyrkan har varit en vägledning i livet och han har genom sin livsstil inspirerat sin omgivning. Han har även fått bevittna Gucci Manes transformation från gangsterlivet till positivitet. Kortfattat visar dokumentären hur Zaytoven började sin karriär från källaren hos mamma, till att jobba med de stora namnen inom hiphop.

Han har jobbat med en stor mängd artister; Migos, Drake, Future, Nicki Minaj, Lil Wayne, Lil Uzi Vert, Travis Scott, Wiz Khalifa och 21 Savage bara för att nämna några – katalogen är enorm. Zaytoven producerade även rap-trion Migos första stora hit Versace. Detta var låten som lyfte trion till nya höjder. Men utöver detta har Zaytoven fortsatt producera en stor majoritet av Migos diskografi, och har haft en oerhörd roll i Migos framgång.

Jag har skrivit engelska undertexter till denna dokumentär, om det blir svårt att hänga med i dialekten och sättet att tala. Se till att välja Engelska/USA och inte autogenererad textning.

Nyfiken på trap-genren? Läs mer här: https://runthetrap.com/what-is-trap-music/
Varför är Gucci Manes transformation så märkvärdig? Läs mer här: Gucci Mane’s Transformation

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.