Slopa SOPA!

Engelskspråkiga Wikipedia strejkar idag, tillsammans med flera andra hemsidor. Det beror på att det just nu hålls överläggningar i USA kring om SOPA skall träda i kraft eller ej. Wikipedia vill att man ska få en försmak av konsekvenserna ifall lagförslaget går igenom. Vad är SOPA, undrar du kanske?

Stop Online Piracy Act. Kortfattat innebär det att hemsidor inte längre kan ansvarsbefrias om dess användare lägger upp upphovsrättsskyddat material. Detta innebär att en hemsida kan blockeras och/eller censureras ifall något material som är skyddat läggs upp, istället för att hemsidans ägare uppmanas att ta bort materialet. Det slutar dock inte där – alla sidor som kan misstänkas hjälpa till med fildelning, oavsett om det är passivt, ska kunna blockeras eller censureras i förebyggande syfte. I nuläget omfattar det alla sidor som man kan ha länkar på. Hejdå Facebook och Youtube.

Jag kan jämföra detta med ett exempel. Om du laddar ner så är du en rännstensunge som stjäl några äpplen ifrån ett marknadsstånd. Lagen legitimerar mediakarteller och den s.k mediamaffian, så att de kan vanka in hos din favoritleverantör av information (nätsida) och säga: ”Det var ett fint stånd du har här, det skulle vara synd om något hände det. En ’försäkring’ kostar bara 5 miljoner.” Och ifall inte medlen finns slås verksamheten i spillror.

PIPA, som står för Protect IP Act eller i sin helhet ”Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property Act of 2011”, är ett liknande förslag. Både SOPA och PIPA pekar åt en dystopi som liknar förhållandena i vissa stater österut. Jag tänker främst på Kinas och Koreas censur av deras nät. Internet är ett forum för att utbyta tankar och idéer – vad händer om man begår ett sådant övergrepp mot yttrandefriheten i rädsla för att användare och medborgare ska ha möjlighet att säga sin sak?

PROTECT IP / SOPA Breaks The Internet from Fight for the Future on Vimeo.

aspekt.nu kunde stängas ner eller censureras innan du vet vad som hänt. Var finns informationen du söker om nätet begränsas? Då är det enda du kan läsa det andra vill att du ska läsa.

Läs mer och tänk till om detta online (till exempel på Wikipedia(!)), medan det fortfarande går.

Text: Emanuel Goytia Svensson

Det här inlägget postades i Arkiv, På gång. Bokmärk permalänken.

Kommentera