Rabatt med intygskort från Västtrafik
Ett tips från coachen

Det finns förmåner som sjukskrivna kan ta del av. Tyvärr är dessa ofta onödigt svåra och krångliga att hitta. Här kommer ett tips från coachen gällande Västtrafiks rabatterade åkkort – något de gärna inte skyltar med att det existerar.

En dag sitter jag med boendestödet och hon skiner upp.
”Förresten!” utbrister denna behjälpliga själ. ”Jag har ett tips till dig!”
Lo and behold, det visar sig vara en av de få tillfällen då samhället försöker höja ens levnadsstandard. Västtrafik! Kungör hon. Det visar sig att man kan få rabatt på vissa av Västtrafiks periodbiljetter om man är sjukskriven. Visste ni om det? Inte jag heller! Därför följer nu en kort förklaring på hur krångligt det är att införskaffa.

1.

Det du först måste göra är att kontakta Försäkringskassan och beställa ett intyg om att du är sjukskriven. Denna lapp har du säkerligen redan fått någon gång, men den är så oansenlig att man lätt glömmer bort att den finns. (Se bild nedan på hur den ser ut)
Obs! Tyvärr gäller denna rabatt inte för alla som är sjukskrivna. Den är begränsad till de som är beviljade antingen aktivitetsersättning, sjukersättning eller handikappsersättning. Rabatt är något som tydligen inte är till för alla som är i en svår ekonomiskt situation.

2.

  • Gå till Västtrafiks hemsida, klicka på Biljetter.
  • Scrolla ned och tryck på Rabatt med intygskort.

Vad innebär nu detta, kanske ni undrar?

”Rabatt med intygskort innebär att du som får aktivitetsersättning, sjukersätting eller handikappersättning kan köpa din periodbiljett till ungdomspris. Du får 25 procent rabatt på 30- och 90-dagars periodbiljetter.” 

3.

  • Nu ska du klicka på Beställ intygskort.
  • Fyll i dina uppgifter.

Överst är intyget från Försäkringskassan. Totalt ser kittet ut som du måste ha för att nyttja förmånen.

Här kommer dock en liten vägbump. Du ska nämligen fota ditt intyg som du fått av Försäkringskassan. På denna lapp står det ingen nämnvärt viktig information, men den vill de hur som helst ha. De vill ha både framsidan och baksidan fotade. På baksidan av ditt intyg från Försäkrningskassan är det ett stort tomt Ingenting – det är blankt. Det spelar ingen roll, egentligen, för du kan ändå bara skicka med en fil i ansökan. Suck.

4.

Hemskickat får du ett rött kort som för övrigt inte går att ladda på. Förväxla icke detta plastkort med det vanliga påfyllningskortet du reser med. De fyller olika funktioner. En vän som försökte fylla på det röda kortet fick ett argt och bestämt nej från butikspersonalen; det här kortet fungerar minsann inte. Denna information är mycket svår att hitta på Västtrafiks hemsida. All information är krånglig att hitta. Summa summarum:

Att ha med på resan

  • Biljett
  • Intygskort från Västtrafik (det röda)
  • ID-handling

Om du lyckats med alla dessa steg – grattis! Du har nu fått ta del av en förmån som knappt någon känner till; samt behövt läsa hela denna text för att få den. Förlåt.

Sprid vidare!

Mvh,
Samariten

Det här inlägget postades i Artiklar, Livsvillkor, Samhälle, Vardagligheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Rabatt med intygskort från Västtrafik

Kommentera