ADHD-hjälpen
ADHD-hjälpen

ADHD-hjälpen

Gör en självhjälpsbok fortfarande nytta om den tar ett år att läsa igenom? Ja, särskilt om den handlar om adhd och hur en får bukt med problem i sin vardag. Psykologen Katarina A. Sörngård har skrivit ADHD-hjälpen och boken gör verkligen skäl för sitt namn.

Titel: ADHD-hjälpen – För ett liv i balans
Författare: Katarina A. Sörngård
Förlag: Natur & Kultur
ISBN: 9789127137011

ADHD-hjälpen – För ett liv i balans beskrivs med att den riktar sig till dig som är vuxen och har adhd. Dessutom är den även en viktig kunskapskälla för närstående och behandlare. Jag uppmärksammade den på Bokmässan 2015, där jag såg en kort föreläsning av författaren och psykologen Sörngård. Hon berättade om sin bok, om exempelpersonerna i den och om några av de olika strategierna hon tar upp i den. För mig som har adhd var det väldigt intressant. Bland annat tog hon upp att en ska klocka sina kvälls- och badrumsrutiner, för att lättare veta hur långt innan läggdags en ska börja göra sig i ordning. Det började jag med samma kväll och jag förvånades över hur lång tid jag faktiskt tog på mig. Inte konstigt att jag kom i säng så sent.

”Självförtroende och självkänsla är egentligen en konsekvens av att du lever i enlighet med dina mål och värderingar. För att lyckas med att nå dina mål behöver du göra på ett annat sätt än du brukar och använda strategier som tar hänsyn till din funktionsnedsättning. Det är sådana strategier som den här boken handlar om.” – ur ADHD-hjälpen.

Boken är skriven för att Sörngårds patienter har efterfrågat den; en lättläst bok om adhd, med enkla sammanfattningar, men fortfarande praktiskt och vetenskapligt förankrad.

Forskning och framsteg

Forskningen på adhd har kommit långt – vi vet nu att adhd inte bara är pojkar som klättrar på väggarna. Det kan även vara din dagdrömmande 45-åriga kompis eller den tysta tjejen längst bak i klassrummet. Att vara blyg eller utåtriktad är ett personlighetsdrag och inget som avgör om en har adhd eller inte.

På samma sätt är det individuellt vad en har mest problem med – om det är impulsiviteten eller uppmärksamheten. Eller motivationen. För vi är alla unika, även personer med adhd, då diagnosbilden ser olika ut för oss alla. Men något som är gemensamt för de flesta med adhd är att vardagen inte fungerar som den ska och att det är där som ens svårigheter kan bli som tydligast. Alla de där tråkiga uppgifterna som en ska eller till och med måste göra: städa, tvätta och betala räkningar. De blir övermäktiga.

De allra flesta med adhd har någon gång fått höra att de är lata, men de är faktiskt inte latare än andra – de har en funktionsnedsättning. Sörngård skriver att en av orsakerna till adhd är att hjärnans exekutiva funktioner (som hanterar och reglerar till exempel initiativ, planering och struktur i vardagen) inte fungerar som de ska. Att en av konsekvenserna kan vara att man har svårt att sätta igång sig själv, vilket är nödvändigt om livet ska fungera. Författaren liknar förmågan vid en bils tändstift; om tändstiftet i bilen glappar kan det vara svårt för motorn att starta. Hur gärna man än vill så går det inte – hjärnan tänder helt enkelt inte upp. Hon menar att det handlar alltså inte i första hand om att inte vilja, utan om oförmåga.

Därför är det inte ”bara att göra” alla de där små, men nödvändiga uppgifterna. Som att handla mat eller komma i tid till jobbet. Men sakerna måste fortfarande göras och det är det som ADHD-hjälpen handlar om och ger en verktyg för.

I ADHD-hjälpen tar Sörngård bland annat upp de vanligaste problemen med adhd, men fokuserar sedan större delen av boken på praktiska lösningar till alla de här vardagsproblemen. Hur en ska göra för att inte missa möten, att minnas att betala räkningarna eller att lägga smutstvätten i tvättkorgen. Även hur en får översikt över sin ekonomi och kanske minskar på sitt impulsshoppande.

Varje kapitel tar upp en typ av svårighet som är vanlig vid adhd, samt förslag på strategier för att få bukt med just den svårigheten. De flesta strategier utgår från kognitiv beteendeterapi.

Omedelbara konsekvenser

Det finns en föreställning om att simpla problem ofta kräver simpla lösningar. Men att förändra sig själv, sitt tänkande och sina rutiner är långt ifrån simpelt. Och det är inte lätt för någon, ännu mindre för en person med adhd. Som Sörngård skriver är ett mycket vanligt problem vid adhd att en fort tröttnar. ”Det kan handla om arbetsuppgifter, rutiner, intressen eller ens partner. Personer som har adhd styrs av de omedelbara konsekvenserna i större utsträckning än andra.” Detta innebär att om vi känner att det inte lönar sig direkt, om ingen ger oss feedback eller uppmuntran på en gång är det svårt att vänta på att våra ansträngningar ska ge utdelning – och ännu svårare att hitta motivation att fortsätta. Sörngård fortsätter med att det handlar, återigen, inte om lathet eller nonchalans, utan om hur hjärnan fungerar. ”Det system i hjärnan som gör att vi upplever motivation utgörs av biokemiska processer. Vid adhd har forskare funnit stöd för att man har sämre funktioner i de nätverk i hjärnan som gör att vi upplever oss motiverade. Det finns helt enkelt en fysiologisk bakgrund till motivationsbristerna.”

Katarina A. Sörngård

Eftersom det inte är särskilt enkelt att förändra sitt beteende råder Sörngård läsaren att ha en sparringpartner – någon att diskutera framgångar och motsättningar med, och att utvärdera och sätta upp mål med. Jag valde min kurator som sparringpartner. I ADHD-hjälpen finns även listor och mallar att fylla i, som till exempel mållistor och att-göra-listor. Dessa kan skrivas ut från bokens hemsida, under ”Formulär”.

Ett år lång läsning

Sörngård kanske inte själv har adhd, men skriver om diagnosen med respekt och med stor kunskap. Det känns aldrig som om författaren ser ner på personer med adhd, utan lägger stor vikt vid att påpeka fördelar och positiva aspekter med den neuropsykiatriska funktionsnedsättningen. Hon är även tydlig med att det här är saker som alla kan känna igen sig i, men att problemen måste ha funnits där från barndomen, att de inte försvinner i vuxen ålder och att de utgör så stora problem att vardagen blir svårhanterlig. Att det är först då det kan bli dags att börja prata om diagnoser och utredningar.

Jag gillar boken, samtidigt som den gör mig arg – jag ogillar när folk säger åt mig på det här sättet vad jag ska göra. Men jag gjorde det ändå – förändrade mitt sätt att tänka och hantera vissa saker – med hjälp av min sparringpartner.

Jag personligen hade haft större nytta av ADHD-hjälpen för några år sedan. Nu har jag redan lärt mig mycket av vad boken försöker lära ut. Till exempel att använda en kalender, ha koll på mina impulser, komma i tid och planera mitt liv. Förvisso har jag långt kvar och ADHD-hjälpen har gett mig många värdefulla råd, men jag tror den är mer till för personer som inte har gått i kognitiv beteendeterapi för sin adhd. Eller som har gått, men glömt alla tips och trix de lärt sig där.

Men min sparringpartner tyckte den var så bra att hen såg till att hens arbetsgivare köpte in flera exemplar av boken till arbetsplatsen. Så den har helt klart sina poänger. Även om det har tagit mig ett år att komma igenom den. Det hade nog kunnat gå på halva den tiden, om vi hade setts lite oftare, inte haft andra saker att prata om och jag inte glömt boken hemma emellanåt. Men i slutändan är ADHD-hjälpen absolut värd en läsning, oavsett om det blir en långsam eller snabb sådan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.