Reginald Clemons – dömd till döden

Reginald Clemons, dömd till döden sedan 19 år tillbaka.

Efter 19 år av juridiska stridigheter kommer det den 17:e september att hållas en speciell plädering i amerikansk domstol, vid vilken det ska bedömas huruvida Clemons skall avrättas eller om domen vilar på för osäkra grunder. Flera människorättsorganisationer, däribland Amnesty International och Human Rights Watch, har engagerat sig i fallet, och vill nu väcka opinion för att ge Clemons en ny rättegång.

Regginal Clemons är dömd till döden för ha deltagit i att mörda och våldta systrarna Julie and Robin Kerry i Illinois 1993. Ändå finns det stora juridiska problem med domen - det finns ingen teknisk bevisning, rättsproceduren har fått allvarlig kritik, och huvudvittnet emot Clemons är en före detta huvudmisstänkt. Möjligheter att göra en DNA-analys har länge funnits, men rätten har inte velat beakta den, med hänvisning till rättsläget.

Fallet har blivit mycket uppmärksammat och omstritt, och senast den 29 augusti publicerades en stor artikel i The Guardian som tog upp det juridiska läget och problemen med domen. För att engagera dig, eller läsa artikeln, följ länkarna här under.

Det här inlägget postades i Arkiv, På gång. Bokmärk permalänken.

Kommentera