Var inne i höst – haka på sticktrenden
Var inne i höst – haka på sticktrenden

Var inne i höst – haka på sticktrenden

Associerar du stickning med gamla kutryggiga tanter i gungstol? Då är det dags att vidga vyerna och damma av gamla fördomar. Stickning är nämligen på gång igen och inte bara som modefluga. Numera presenteras det allt oftare ur en hälsofrämjande aspekt. Låt dig inspireras att sticka dig till ett sundare liv!

Foto: Jörgen Antonsson

Stickning, som nådde sin modemässiga kulmen under 70- och 80-talen, är poppis igen.
Jag vet inte om vi är mitt inne i en stickrevolution eller om det bara är jag som har börjat se färgglada nystan och stickmode överallt. 80-talsmodets rentré är hur som helst ett faktum och därmed även dess starkt stickningsinspirerade kläder. Själv kryper jag gärna in i en tidstypiskt oversize-stickad mohairtröja så här på höstkanten.

Hjärnkoll och själavård

Forskningsrön visar att stickning, där man använder båda händerna likartat, övar upp kommunikationen mellan hjärnhalvorna. I praktiken skapar detta en balans mellan vår förmåga att se detaljerad fakta och bibehålla helhetssynen. Detta hävdar Birgitta Engardt som driver verksamheten Garnverket i Stockholm och följt denna forskning under flera års tid. Många människor upplever således en lugnande effekt av att utöva handarbete.

”har lärt halva Göteborg att sticka”

Emma Håkansson älskar att sticka, både på jobbet och på fritiden.
Foto: Jörgen Antonsson

På Bojans Garn på Linnégatan här i Göteborg jobbar Emma Håkansson sedan två år tillbaka. Hon hade turen att befinna sig på rätt plats vid rätt tid, när hon gick dit för att fråga om extrajobb.

– Jag kan inte anställa någon, men du kan få ta över butiken, blev svaret.
Tidsmarginalen var knapp. Emma hade tre dagar på sig att fatta ett beslut innan ärendet skulle lämnas vidare till mäklarfirman för försäljning. Efter kort eftertanke och snabb konsultation med familjen som stod bakom henne bestämde hon sig. Därefter följde tre månaders lärlingsarbete sex dagar i veckan och i samma takt har det fortsatt sedan dess.
– Ingeborg, den förra ägarinnan (som gett namn åt butiken genom sitt smeknamn Bojan) brukar säga att hon lärt halva Göteborg att sticka och det fortsätter jag med nu, säger Emma.
Ett tungrott arv, men Emma är otvivelaktigt jordnära, kanske som en effekt av allt stickande.
Till hösten blir det förhoppningsvis en kursverksamhet i anknytning till butiken, både för nybörjare och fortsättare. Man kan också komma in i butiken och få hjälp.
Det är en blandning av människor som handlar på Bojans Garn. Unga och gamla, stamkunder och nyfikna. Nyblivna mammor och pappor som vill sticka smått till sina nykomlingar.

Inspirationsexempel på figurer.
Foto: Jörgen Antonsson

Som typiska nybörjargrejer kan nämnas halsdukar, den så kallade “åreluvan” som också bygger på halsdukstekniken och slutligen sys ihop, bebisfiltar m.m.
I butiken sitter en artikel på väggen. Den handlar om stickandets positiva hälsoeffekter. Emma hjälper mig att sätta igång med två enkla projekt. Ett par hanledsvärmare och en “nybörjartröja”. Många säger att tankarna flyter på bättre när händerna jobbar med något. Det blir en typ av meditation. Lättillgängligt och enkelt.

Klädtrender och stickgrafitti

Foto: Jörgen Antonsson

När vi pratar om stickmode nämner Emma Odd Molly som exempel på ett klädmärke som anammat stick- och virktrenden och säkerligen spelat en stor roll för att återuppliva den. Ett annat sammanhang som stickningen dyker upp i är gatukonsten. “Stickgrafitti” kallar man denna konstnärliga och ibland politiska manifestation, som bland annat syns pryda lyktstolpar, dörrhandtag, statyer och elskåp. Idén kommer ursprungligen från USA som en motreaktion mot massproduktion och överkonsumtion. Men kanske också som en vilja att ta plats i det offentliga rummet.

Nyrenässans

Interiör med en buffé av garner i olika färgnyanser.
Foto: Jörgen Antonsson

Jag tror att vi går emot en slags nyrenässans. Längtan tillbaka till det fridfyllda hemmet. En oundviklig reaktion på en modern samhällsuppbyggnad som varken tillgodoser eller gynnar våra själsliga behov speciellt väl. Långsam matlagning och yogainspirerad träning är tillsammans med olika former av hantverk exempel på aktiviteter och uråldriga kunskaper som ges allt större utrymme i den moderna människans strävan efter harmoni. Det är med fascination som jag bekräftar hur stickning, sin ålder till trots, vägrar gå ut ur tiden.

Oändliga möjligheter

För den som känner sig lockad att börja sticka, vimlar internet av beskrivningar, stick- och virkskolor. Det är dock jätteviktigt att man använder rätt garn till rätt beskrivning. Annars riskerar man att få en lutfiskstel tröja eller megaelastiska grytlappar. Att ansluta sig till en kurs eller gå på stick- och virkträffar kan såklart också vara en motivationshöjare. Hur man än gör och oavsett om man stickar för att bära kulturarvet vidare eller som hjärngympa så finns alla möjligheter att utvecklas inom det här området, på sitt eget sätt.


Ett axplock bokmärkvänliga länkar:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.