Sofias boktips
Sofias boktips

Sofias boktips

Jag kommer sen…

Titel: Jag kommer sen…
Författare:
 Eva Wiklund
Genre:
 Biografi
Förlag:
 Norlén & Slottner, Pocketförlaget
Utgivningsår:
 2010

En sann historia om diskoteksbranden i Göteborg, som knappt går att läsa utan en näsduk under rinnande ögon och näsa.

Det magiska ögonblicket
Att förklara känslan av att bli förälder till ett alldeles nyfött barn är väldigt svårt, men att förklara känslan av att hålla barnet som nyss legat i din mage – är näst intill omöjligt. När man sedan får se barnet växa upp, så frågar man sig ibland vad man gjort för att förtjäna en sådan underbar gåva.

Att inte vilja släppa taget
Med tårar trillandes nerför kinden vänder jag blad efter blad för att läsa om Anne-Britts kamp. Hur hon och hennes familj kämpar med vardagen, efter att hennes dotter hittats död bland flera andra omkomna ungdomar i det nerbrunna diskoteket på Backaplan 1998.

Jag kan inte föreställa mig hur jobbigt och hemskt det måste kännas att förlora sitt barn. Att aldrig mer få krama det eller känna doften av dess hud. Att man faktiskt kan lära sig att leva med smärtan, och med tiden minnas med glädje och inte bara med sorg, känns helt omöjligt för mig.

Men om du öppnar den här boken och läser klart den, trots alla tårar och all sorg, så lär även du upptäcka att det som känts omöjligt inte är så ouppnåeligt, så länge man inte ger upp.

Söker du tröst, så är Eva Wiklunds Jag kommer sen… utan tvekan en bok att läka såren med.

Text: Sofia Lindmark


En del av mitt hjärta

Titel: En del av mitt hjärta
Författare:
Mathias Björk
Genre:
Skönlitteratur
Förlag:
Big Bok
Utgivningsår:
2007

Att vara känd, ensam och förälskad är inte alltid det lättaste och att vara drogberoende utöver det, det gör tillvaron minst sagt påfrestande. En del av mitt hjärta av Mathias Björk är en bok som verkligen beskriver hur det kan kännas att få sitt hjärta krossat.

Kristoffer bor i New York och livnär sig på sitt yrke som manlig modell. Han tjänar mer under en arbetsdag än de flesta gör på en månad och han lever som en rockstjärna; ny tjej varje kväll, droger och pengar som ständigt strömmar in.

Men alla dessa ”fördelar”, som många kallar det, är bara ett skal, ett skydd, en förklädnad. Det är bara ett sätt för Kristoffer att dölja hur ensam och sårad han egentligen känner sig och hur mycket han längtar efter sin ungdomskärlek Amira.

När hon flera år senare ringer Kristoffer, berättar Amira att hon är på besök i New York och vill träffas. Kristoffer fylls med hopp efter den lyckade träffen och får för sig att åka efter henne hem till Sverige och försöka vinna tillbaka hennes hjärta. Det blir dock inte riktigt som han har tänkt sig då Amira redan har gått vidare med sitt liv och planerar att spendera det med en av Kristoffers konkurrenter.

En bok värd att läsas
Ja, det är precis vad debutromanen En del av mitt hjärta är! Mathias Björk fångade mitt hjärta mer och mer för varje sida jag läste. Han beskriver en ensam människas värld så briljant att man knappt kan lägga ifrån sig boken när man väl börjat läsa den!

Han har fått med det mesta, från ögonblicket då man inser vem man vill spendera resten av sitt liv med till ögonblicket då man inser att det ibland bara finns ett alternativ, att leva med att behöva släppa taget.

Text: Sofia Lindmark


I väntan på liv – att finna sitt sanna jag

Titel: I väntan på liv
Författare:
Marika Kolterjahn
Genre:
Skönlitteratur ungdom
Förlag:
Tiden
Utgivningsår:
1999

Att vara kär, att upptäcka att man längtar efter någon men också att inse att längtan till den personen inte anses vara moraliskt rätt eller normal. Detta handlar Marika Kolterjahns roman I väntan på liv om.

Marta är en tjej som går sitt första år på gymnasiet. Medan de flesta av hennes klasskamrater pratar om sina pojkvänner och relationer, har Marta nästan inte alls brytt sig om sådant. Men allt det förändras när hon träffar den nya klasskompisen Rita. Då inser hon att hon vill vara mer än bara vän med henne.
Veckorna går och Marta och Rita blir allt bättre vänner men när Rita berättar att hennes syster bor ihop med sin flickvän och Marta frågar vad Rita tycker om det, krossas hennes hjärta. Rita tycker att alla har rätt att vara med vem de vill, men att hon själv inte är lagd åt det hållet.
Marta förstår att hon måste ge upp känslorna för Rita, men hur släpper man någon man bara vill greppa tag i och hålla om i all framtid?

Att komma ut
Marta försöker med all kraft i sin kropp att dölja känslorna när hon är med vänner och familj men till slut blir känslorna för starka och paniken tar över. I desperationen slår hon numret till jourhavande medmänniska och när hon får ett svar i andra änden av luren, berättar hon precis allt. Av den hon talar med får hon tipset att ringa gay-jouren. Men Marta tvekar – hon är väl inte gay bara för att hon råkar vara kär i sin tjejkompis?

I väntan på liv tar lättsmällt upp hur det kan vara att upptäcka att man är homo- eller bisexuell. Hur ens liv kan förändras, på både gott och ont, när man upptäcker vilka som dömer och vilka som står villkorslöst kvar vid ens sida.
Jag tror att många, precis som jag, kan komma att finna en tröst i denna sköra men fina historia. Det är den här typen av böcker som får mig att känna hopp om en mer fördomsfri framtid.

Text: Sofia Lindmark


Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva – mina tankar, hennes ord

Titel: Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva
Författare: Ann Heberlein
Genre:
Sakprosa
Förlag:
Weyler
Utgivningsår:
2008

Är självmord en rättighet eller ett moraliskt lagbrott? Är lycka något som alla når med tillräckligt mycket pengar eller är det något som en del människor aldrig får? Vem ringer man när man inte orkar leva? Det är bara några få frågor som Ann Heberlein ställer sig i den självutlämnande boken Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva.

Jag har för första gången i mitt liv läst en bok som beskriver varenda tanke jag någonsin har haft har kring livet. För varje sida jag bläddrade hittade jag fler och fler tankar som jag inte har kunnat formulera med egna ord. Det var som att läsa boken om min egen tankegång. Det var så lättande att läsa en bok som jag kunde känna igen mig i, att få veta att en författare har samma problem som jag. Som att resa sig upp ur sängen på morgonen. Det är inte alla som vet hur fruktansvärt mardrömslikt en sådan enkel sak kan vara för någon med ångest eller depression. Att i långa perioder ständigt känna sig hemskt trött och nedstämd. Eller att tvärtom känna sig extremt pigg och uppåt precis hela tiden. Visst låter det underbart att få vara glad hela tiden, men det är inte lika underbart när man som manodepressiv inte vet varför man känner som man gör.

Jag älskade att Ann i boken återger texter från kända poeter som själva har skrivit om sin syn på livet och sina tankar kring ångest. Jag skulle helt klart rekommendera boken till alla!

Text: Sofia Lindmark


Mörkrädd – en skrämmande bra berättelse

En mörkrädd människa är inte alltid en lampa bort från att känna sig tryggare. David har varit mörkrädd i nästan hela sitt liv och det kvittar hur många lampor som är tända, för mörkret lyckas alltid hitta honom.

David är huvudkaraktären i Andreas Romans bok Mörkrädd. Han är ett väldigt bra men smärtsamt exempel på hur förvånad man kan bli av en människas kapacitet att nå botten för att sen ta sig till normalitet. Man får hela tiden steg för steg följa med honom genom hans tankar kring ångesten och den stigande och fallande självkänslan.

Mörka dagar och ljusa nätter
I mörka hörn och tysta nätter formas hemska skuggor och skrämmande ljud i Davids liv. Att våga lägga sig är en strid mellan hans logiska tänkande och fantasi som ständigt skapar förvridna tolkningar av nätternas skuggor.

Det är en rädsla som inte bara förstör hans sömn, utan också drar ett svart moln över hans vakna tid. För David är rädslan för mörker en ständig kamp. För att kunna ta sig igenom natten krävs timmar av alkoholintag, filmtittande och bokläsande.
När David till slut får nog av sin rädsla bestämmer han sig för att ta tag i situationen och söka hjälp för den. Han får då i uppgift av sin terapeut att åka till en stuga ute i skogen och handskas med sin skräck. Det visar sig dock vara allt annat än lätt och försöken att nå fram till ett normalt liv känns för David som allt svårare för varje skräckinjagande natt.
Författaren Andreas Roman hoppar på ett lysande sätt mellan Davids fantasi och hans verklighet. Han fångar genast läsarens intresse med en målande beskrivning av hur en mörkrädd människa kan uppleva sina mest fasansfulla nätter.
Mörkrädd skildrar en människas sätt att hantera sina största rädslor i natten för att till slut hitta vägen tillbaka till ett sunt sovande. Är du, som jag och många andra av oss, styrd av mörkrets förmåga att förvandla varenda natt till en verklig mardröm, så är jag väldigt säker på att boken kan ta dig ett steg närmare till en ljusare framtid.

Text: Sofia Lindmark


Skadad – ett bortglömt barns verklighet

En sann berättelse om en svårt skadad flickas liv. När man tror sig fått reda på det värsta av hennes upplevelser har man bara skrapat lite på ytan. I boken  Skadad – den sanna berättelsen om ett glömt barn av Cathy Glass (Norstedts) får man ta del av den unga flickan Jodies liv. Hennes tunga erfarenheter är fler än många människor samlar på sig under en hel livstid.

Tillitens mörker
På bara några månader har Jodie hunnit flyttas från fosterhem till fosterhem flera gånger om och när alla myndigheter i princip har gett upp hoppet om henne, får fostermamman Cathy förfrågan att försöka förbättra livet för den lilla flickan.

Cathy Glass, Skadad
Skadad – den sanna berättelsen om ett glömt barn.

Men det är inte utan tvivel eller förtvivlan som Cathy lär känna sitt nya fosterbarn. Allteftersom dagarna kommer och går upptäcker både Cathy och Jodie nya egenskaper hos varandra och med tiden lär Jodie sig att lita mer och mer på Cathy. Men ju mer tilliten ökar, desto längre in i mörkrets hemskaste vrår kommer de.
Huvudpersonerna i berättelsen är författaren själv och Jodie. Cathy är en självsäker mamma med två egna barn som är i tonåren, när hennes barn är i skolan ägnar hon sin tid till att försöka hjälpa fosterbarn på rätt väg genom sina liv. Hon har varit fostermamma ganska länge och sett många av de barn hon tagit hand om gå långt och göra bra ifrån sig när de väl fått hennes hjälp. Jodie är då fosterbarnet som Cathy tar sig an och det är inte det lättaste eftersom Jodie är ett mycket traumatiserat barn.
Hon börjar sin tid hos Cathy som väldigt svår och trotsig, ungefär som en tvååring. Men för varje månad som går öppnar hon sig mer och mer inför sin nya verklighet. Men det är inte med de lätta stegen hon går sin långa väg och inte heller utan ett och annat bakslag.

Lagarna och dess funktion
Cathy Glass beskriver med hungriga ord hur systemet kring omhändertagna barn fungerar, dess nackdelar och dess ytterst få fördelar. Har man som jag väldigt svårt att förstå systemets lagar kring dessa barn och deras omgivning, så lär man sig dessutom en del om detta under läsandets gång.
Det märks att Cathy har en viss förkärlek för vissa ovanliga ord då de återfinns i texten ganska många gånger. Men trots det är boken väldigt lätt att läsa och förstå.

Kronologiskt berättande
Cathy skriver berättelsen efter sin egen upplevelse och beskriver kronologiskt händelserna från dagen då Jodie flyttar in hos Cathy och hennes familj till den dagen hon blir tvungen att lämna dem.
Utifrån min egen uppfattning är berättelsens mål att förmedla vilken skada ett bortglömt barn kan ta om en hjälpande hand inte sträcks ut till barnet i rätt tid.
För att vara helt uppriktig så vill jag påstå att detta är en av de bästa böckerna jag läst hittills. Den beskriver med lätta ord hur svårt det kan bli att leva inom det sociala systemet.
Jag tycker absolut att de som gillar bitterljuva berättelser ska läsa den här boken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.