Partille kommun satsar på information kring psykisk ohälsa
Partille kommun satsar på information kring psykisk ohälsa

Partille kommun satsar på information kring psykisk ohälsa

Under en vecka i april ordnade Partille Kommun, Västra Götalandsregionen, Svenska Kyrkan och Missionskyrkan nio gratis föreläsningar om psykisk ohälsa. De riktade sig främst mot personal inom barnomsorg och skola men också mot anhöriga och andra intresserade. Partille kommun valde att kalla det för Attitydveckan.

Utöver föreläsningar anordnades utställningen ”Psyche – nu och då” samt en filmvisning av I rymden finns inga känslor (2010) på Partille Kulturum. Inför varje föreläsning påpekade en representant för Partille Kommun anledningen till Attitydveckan: ”Ökad kunskap är viktig och nu gör vi en insats för att förändra attityder. Den självupplevda psykiska ohälsan ökar, speciellt bland unga. Vi vill se en förändring inom värderingar för att förhindra diskriminering mot personer med psykisk ohälsa och psykiska funktionshinder.”
Frågor som togs upp under Attitydveckan var bland annat hur ADHD upplevs under skolgången. Hjärnkollsambassadörerna Tim Holmberg och Carina Ikonen Nilsson delade med sig av sina erfarenheter av att växa upp och leva med ADHD. För anhöriga till personer med psykisk ohälsa gavs föreläsningen ”Psykisk ohälsa – hur berör det mig?” i Sävedalens Missionskyrka. För personer med psykisk ohälsa fanns ”Att återvinna glädjen med hjälp av målning” och ”Att skapa sin väg – kreativa vägar mot psykisk hälsa”. Det fanns någonting intressant för alla i programmet, ett mycket bra initiativ av Partille Kommun.
Den mest berörande föreläsningen enligt mig var ”Jag vet inte vad jag ska säga” på Partille Kulturum. Eva Claesson från IFS Mölndal (Intresseföreningen för schizofreni) och Kjell Westerlund från SAMS (SamArbete för Människor i Sorg) delade med sig av sin erfarenhet av sorg över ett barns död respektive sorgen man kan uppleva som anhörig till en person med psykisk sjukdom.

Jag anser att Göteborgs Stad snarast bör anordna något liknande. En storsatsning på ökad förståelse och information för personal inom barnomsorg och skola behövs för att upptäcka problem så tidigt som möjligt. Det skulle underlätta skolgången för de barn och ungdomar som har psykiska funktionshinder. Satsa på framtiden – det vill säga barnen. Ge dem det stöd och den hjälp som behövs i tid!

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.