Lady Gaga – Born this way
Lady Gaga – Born this way

Lady Gaga – Born this way


Artist: Lady Gaga
Titel: Born This Way
Genre: Pop
Skivbolag: Interscope/Universal
Utgivningsår: 2011

Den 23 maj släpptes Lady Gagas efterlängtande album Born This Way. En ganska färgstark skiva men ack så platt och intetsägande. Det svider att skriva det, tro mig. Jag gillar Lady Gaga. I mina ögon är hon en lika givande artist på scen som Michael Jackson, och på röda mattan lika chockerande som Marilyn Manson. Hon är lite som tidiga Madonna, bäst i sin genre. Men även om skivan lika gärna kunde har släppts 1986 så är den inte så bra som jag hade hoppats. Hennes förra skiva, The Fame Monster, innehöll hit efter hit, men Born This Way är inte ett lika säkert kort. Visst finns det guldkorn men många av låtarna känns bara som utfyllnad. Här kommer en recension – låt för låt.

 1. Marry The Night
  Den här låten kommer spelas lika friskt på dansgolvet som på Friskis & Svettis gympapass. Den skriker P3 topplista och Gloria Gaynor. Antagligen hennes nästa hit.
 2. Born This Way
  Redan en hit som spelas om och om igen på radio. I min mening en ganska intetsägande och tråkig låt, som lik förbannat sätter sig på hjärnan. Påminner för mycket om Madonnas tidigare stoff, så pass att den anklagats för att vara plagiat av låten Express Yourself.
 3. Government Hooker
  Ett operaintro som är väldigt malplacerat och övergår i monoton 80-talsbeat som skriker ångest. Det verkar som Gaga fick slut på idéer när man hör den här låten. Skivans absolut sämsta låt.
 4. Judas
  Skivans absolut starkaste låt. Extremt lik ”Bad Romance” från tidigare albumet The Fame Monster, men förbannat bra trots det. Texten, liksom i många av Lady Gagas låtar, har ett dolt budskap. Låten handlar om destruktiv kärlek förklädd till någon slags Jesus-saga, om man ska utgå från videon.
 5. Americano
  Skulle kunna vara en popversion av ”Panta mera”-reklamen eller Lady Gagas version av Rammsteins ”Amerika”. Lite kul att Gaga försöker sig på att ha några textrader på spanska. Lockar säkert många som pratar det språket. Duktigt!
 6. Hair
  Blir säkerligen en dunderhit. Tydliga Alphaville-influenser möter kampen mot det tråkiga grå, en kamp som är allt Lady Gaga står för. Låten handlar mycket om frihet och att våga vara sig själv och uttrycka sig – genom sitt hår. Något som Lady Gaga är expert på.
 7. Scheiße
  Lady Gaga sjunger på tyska! Hon måste ha varit hög och lyssnat på Kraftwerk i många timmar när hon skrev den här låten. En stark låt för starka kvinnor och som kommer att slå främst i HBT-kretsar.
 8. Bloody Mary
  Panic! At The Disco möter Depeche Mode. En låt som mynnar ut i en mörk och monoton Jesushyllning. Och som man glömmer. Eller vill glömma.
 9. Black Jesus – Amen fashion
  Faktiskt en riktigt bra låt som handlar om Lady Gagas uppväxt och framgång. Även denna låt känns väldigt 80-talets Madonna, som kommer att spelas på många catwalks världen över.
 10. Bad Kids
  En typisk radiohit som lika gärna kunnat vara en 80-tals one-hit-wonder.
 11. Fashion of his love
  En sån där låt som man nästan kan texten till innan man hört den. Även i denna låt har 80-talet tagit över så mycket att man nästan skriker ”Skärp dig! Det är 2011!” och byter låt.
 12. Highway Unicorn (Road To Love)
  En guldlåt som många kommer nynna på när de sitter på bussen. ”We can be strong!” som Lady Gaga sjunger.
 13. Heavy Metal Lover
  ”Vilken porrig text!” är det enda jag tänker när jag hör den här låten. Och det är inte på ett bra sätt. Jag har inte så mycket mer att säga om den här låten.
 14. Electric Chapel
  Har Iron Maiden skrivit introt till den här låten? Har HIM skrivit resten? Har en hjärndöd människa skrivit texten? Är det här över huvud taget Lady Gaga?
 15. The Queen
  Den här låten skulle kunna vara med i Melodifestivalen. Och vinna.
 16. Yoü And I
  En tråkig ballad. Nu är det slut på idéer från Lady Gagas sida, den här låten är helt klart bara utfyllnad.
 17. The Edge Of Glory
  Mellanstadiediscots nya favoritlåt som inte direct skriker Lady Gaga. Katy Perry skulle lika gärna kunnat sjunga den här låten.

Sammanfattning: För mycket 80-tal för att vara okej, Lady Gaga har trots allt bara upplevt 4 år av det årtiondet. Jag kommer inte att köpa den här skivan utan nöjer mig med den nedladdade versionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.