Julmusik från rännsten till vardagsrum
Julmusik från rännsten till vardagsrum

Julmusik från rännsten till vardagsrum

“Christmas-streets they are for dreamers, for the ones who dream for a hot meal and a roof. While they use cardboard for ceiling, they doubt that the saviour is born.”

Iskra

Det finns ett mått av självbedrägeri i en stor del av julmusiken. Den fokuserar ofta på att med familj och vänner samlas runt ett gemensamt mål; att i ett varmt, tryggt rum glädjas åt julens gåvor. Jag har primärt två invändningar. För det första: att samla familj under ett tak över en helg är en grogrund för konflikter och irritation. Den andra invändningen är desto viktigare. Vissa har inte råd med julens gåvor, vissa har inte någon att fira med och vissa har inte ett tak att fira under. Det verkar dock finnas två typer av julsånger. Antingen förskönar man högtiden eller så försöker man sjunga om en så jävlig jul som möjligt. Det som är gemensamt för båda är ett uttryck av sentimentalitet. Julen, och dagarna runt den, är alltså ett tacksamt ämne att skriva om. Man har fritt fram att överdramatisera, och just dramatik är ett bra verktyg när man skriver låtar.

Jag har valt ut några få låtar som kan hjälpa dig igenom julhelgen.

[stextbox id=”default” caption=”Tom Waits – Christmas card from a hooker in Minneapolis”]En kvinna skriver till sin gamla bekant Charlie för att berätta om hur bra hennes liv har utvecklats. Hon ser tillbaka på de galna åren de två delade, som nu är historia. Nu är hon drogfri och väntar barn med en man som till och med har ett jobb. Historien tar dock en vändning i slutet av sången. En julberättelse långt från grandoft och förväntansfulla barn.

[/stextbox]

 

[stextbox id=”default” caption=”Bright Eyes – Have yourself a merry little Christmas”]En klassisk julsång, sjungen bland annat av Judy Garland. Det finns något hoppfullt i texten fastän musiken är högst melankolisk. Sångaren Conor Oberst passar perfekt att slå an en dyster men lugnande julton.

[/stextbox]

 

[stextbox id=”default” caption=”Mattias Alkberg – Helgen v. 51″]Om julafton är ångest i familjens varma vrå, så är juldagen fylld av ryggdunkar och idiotiska frågor från folk man inte träffat sen högstadiet. Här gestaltat av Mattias Alkberg tillsammans med dotter.

”Gamla förälskelser samma förebråelser
Bjuddrinkar och gamla minnen
Sånt man borde ha förträngt
Hemma över jul och på juldan utgång
Mycket händer på ett år
Och jag borde antagligen hållit inne med det där”

[/stextbox]

 

[stextbox id=”default” caption=”Nicolai Dunger – Going home for Christmas”]Piteås Nicolai Dunger åkte over till USA för att spela in skivan Tranquil Isolation. Kanske saknade han under tiden i Kentucky ett snöigt Norrland. I den här pianoballaden hör man en bil som färdas för att i slutet av låten höra knarrande steg över snön.

[/stextbox]

 

[stextbox id=”default” caption=”Arab Strap – Christmas (Baby please come home)”]Skriven av Phil Spector och först sjungen av Darlene Love på 60-talet. Här får vi däremot uppleva den sjungen på bred skotsk dialekt av Aidan Moffat.

[/stextbox]

Text: Mattias Musikka