Projekt Fyrklövern
Projekt Fyrklövern

Projekt Fyrklövern

Från årsskiftet 2010 till sommaren 2011 erbjöd Projekt Fyrklövern långtidssjukskrivna kvinnor grön rehabilitering och Supported Employment. Fyrklövern var ett forskningsobjekt med fokus på kvinnors ohälsa och har efter projekttidens slut fortsatt med nya grupper.

Grön rehabilitering bygger på ett gammalt koncept – naturens läkande krafter. I grupperna erbjuder man långtidssjukskrivna kvinnor natur- och trädgårds-rehabilitering, med bland annat naturupplevelser, trädgårdsaktiviteter, kropps-medvetandeträning och tema-reflekterande samtal.

Vad verksamheterna har gemensamt är en tydlig struktur med dagliga rutiner och fysisk aktivitet. Men det handlar inte bara om att påta i trädgårdar, utan om naturen i helhet och om samtal kring deltagarnas hälsa, erfarenheter och hur naturen påverkar dem. En viktig faktor i rehabiliteringen är gemenskap, men även att veta sina egna begränsningar och kunna säga ifrån när man behöver en paus, vare sig det gäller från samtalen eller någon av de fysiska aktiviteterna.

Inom Fyrklövern ingår tre verksamheter med olika former av grön rehabilitering och Supported Employment (SE). SE innebär att man får vägledning och stöd av en så kallad jobbcoach, med sikte på ett nytt arbete. Med hjälp av jobbcoachen försöker man hitta en lämplig arbetsplats och jobbcoachen fortsätter att stödja så länge personen i fråga behöver det.

De fysiska aktiviteterna innehåller alltifrån gräsklippning och rensning i rabatterna till långpromenader och utflykter. De lugnare aktiviteterna består förutom av samtal bland annat av qi-gong, hantverk och meditation.

Grön Rehab Nordost ligger i Angered och vänder sig till kvinnor med stressrelaterad ohälsa. Deltagandet pågår i 12 veckor, och målet är att man ska återfå kraft nog att ta nästa steg till jobb eller studier.
För att komma till Grön Rehab Nordost behövs en intresseanmälan undertecknad av Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Socialtjänsten eller sjukvården.

Gunnebo Slott och Trädgårdar ligger i Mölndal och vänder sig till kvinnor med stress-, smärt- eller utmattningsproblematik. Målet är att öka deltagarens självkännedom rörande sin arbetsförmåga och hjälpa henne mot egen försörjning. Efter 12 veckor finns möjlighet till individuell arbetsträning i någon av Gunnebos övriga verksamheter.

För att komma till Gunnebo Slott och Trädgårdars rehabilitering behövs en remiss från Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Socialtjänsten eller sjukvården.

Härlanda Örtagård vänder sig till kvinnor med psykisk ohälsa. Deltagandet pågår i 14 veckor, och målet är att få en ökad tilltro till sig själv, och att därefter ta nästa steg till fortsatt rehabilitering, jobb eller studier.

För att komma till Härlanda Örtagård behövs en intresseanmälan.

Mer information
För mer info om Projekt Fyrklövern, kontaktuppgifter och intresseanmälan eller remiss, gå in på: www.projektfyrklovern.se (länken fungerar inte längre) Du kan även besöka Västra Götalandsregionens egen sida om Grön Rehab för ytterligare information.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.