Tyred Eyes
Tyred Eyes

Tyred Eyes

Jag möter upp Erik och Johanna från bandet Tyred Eyes på en pub på Andra Långgatan för ett samtal. Det kommer att handla om det kommande skivsläppet, knarkrazzior i Milano och Sverigedemokraterna.

Johanna Hellqvist och Erik Toresson.
Foto: Mattias Musikka

Tyred Eyes startade när Eriks bror Martin 2009 flyttade ner till Göteborg från Falun. Han sa till sin bror att de borde hitta en trummis och starta ett band så fort som möjligt. Hampus Carlsson axlade rollen som trummis, och därmed fick lillebror Martin som han ville.
– Martin ville hela tiden spela punk, medan jag hellre ville spela grötig drone-rock i stil med det amerikanska rockbandet Black Rebel Motorcycle Club, berättar Erik.
Det finns dock ingen bitterhet hos Erik när han berättar om diskussionerna kring hur bandet skulle låta. Han känner nästan en tacksamhet över att det var Martin som gick segrande ur den striden. Ett idogt arbete med att leta spelningar inleddes, det betalade sig och bandet började frekvent spela på Göteborgs lokala scener. Bandet fick ett bra mottagande av publiken. Så pass bra att dom fick släppa en vinylsingel på skivbolaget Kenrock.

Efter ett par års spelande som en trio så ville bandet utveckla sitt sound. Erik berättar att de sökte ett fylligare sound, till skillnad från deras tidigare stökiga stil. De började leta efter en fjärde medlem. Johanna, som bandet kände sedan innan, var det första och självklara valet. Hon började jamma med bandet och det föll sig naturligt att hon blev en permanent del av Tyred Eyes.

Sommaren 2011 började Tyred Eyes att spela in sin debutfullängdare. Under en knapp vecka samlades bandet i en villa i Långedrag för att arbeta med skivan. En inspelning som verkar ha flutit på ganska smärtfritt.
– Det var perfekt att sitta i trädgården och dricka en whisky och sen gå in och lägga gitarr, säger Johanna.
Av skivans elva spår är det flera som har ett klart politisk innehåll. Bland annat låten Death by firing squad, som handlar om den facklige aktivisten Joe Hills omdiskuterade rättegång och avrättning. Men den låt som för mig sticker ut mest är den mer dagsaktuella Party like it´s 1939. Erik berättar att låten handlar om Berlin 1939 och utvecklingen i Sverige 2010.
– Jag skrev texten som en reaktion på att Sverige var ett av de sista EU-länderna att släppa in ett högerpopulistiskt parti i riksdagen.
Det blir tydligt att det här är en fråga som bandet i högsta grad brinner för. Skivan, som går under namnet The Piercing Stare, The Thousand Lies, släpps i början av mars och ska följas av en turné.

Erik, Hampus, Martin & Johanna.
Pressbild

Bandets första turné ägde rum i september 2011. Under en och en halv vecka reste de runt i Danmark, Tyskland, Frankrike och Italien. Turnén var inte bara vin och rosor. Det kanske är på sin plats att ett band som bokat sin egen, första Europa turné stöter på vissa hinder. I Paris hade de bara hunnit spela fem låtar när lokalen släcktes ner och ljudet tystnade.
– Ägaren till baren hade fått klagomål från grannar som hotade med att skicka dit polisen på grund av att ljudet var alldeles för högt och stökigt, berättar Erik och fortsätter:
– Det kändes jobbigt att inte få spela klart då vi hade vänner från Paris som var där för att se just oss.

När de spelade i Marseille fick de reda på att spelningen kvällen efter i Milano inte skulle bli av. Polisen hade gjort en razzia på stället där dom skulle spela och hittat så mycket knark att dom hade stängt ner det.
– Det var såklart tråkigt att inte få åka till Milano och spela. Men istället fick vi en hel dag i Marseille då vi kunde hänga på stranden.
Så trots alla missräkningar så ser bandet tillbaka på turnén som lyckad.
– Det blev som en semester, som en roadtrip, säger Erik. Men han poängterar att turnén i mars kommer vara mycket mer uppstyrd.

Innan intervjun avslutas så är Erik angelägen att jag nämner deras hyllning till Göteborg och dess musikarv. Den manifesteras i låten GBDG från kommande skivan.
– Jag är för ung för att ha lyssnat på den första punkvågen i Göteborg med band som Liket lever. Jag är även för ung för att ha vuxit upp med Union Carbide Productions. För mig finns det bara ett GBG-band och det är Broder Daniel.

Det återstår att se vilken legendstatus Tyred Eyes kan nå i staden Göteborg.

Tyred Eyes är:
Martin Toresson – Gitarr, sång
Johanna Hellqvist – Gitarr, sång
Erik Toresson – Bas, sång
Hampus Carlsson – Trummor

One comment

  1. Px

    Riktigt bra band! Såg dom som förband till Kylesa på Pustervik och blev fast!

    Hoppas på att se dom live igen snart och väntar med spänning på nya skivan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.