Livet i praktiken
Livet i praktiken

Livet i praktiken

På aspekt.nu lyfter vi gärna fram dem som inte får sina röster tillräckligt hörda. Vi skriver ofta om psykisk ohälsa, och vi vet att otrygghet gällande arbete, bostad och ekonomi kan bidra till denna ohälsa. Unga vuxna är särskilt utsatta i dagens samhälle.

Statistiken vittnar om att arbetslösheten är skyhög inom åldersgruppen. En undersökning som SVT gjorde nyligen, visar att andelen personer som helt saknar egen inkomst har fördubblats inom gruppen 20–34-åringar under de senaste fem åren (länk).

Bostadsmarknaden är hård och många unga tvingas bo kvar hemma eller hoppa mellan osäkra andrahandsboenden. Vissa har över huvud taget ingenstans att bo. Är vi en generation i kris?

En undersökning som Hyresgästföreningen gjort av alla kommunala och flera privata bostadsbolag runt om i landet, visar att hyresvärdarna ställer stora krav på blivande hyresgäster (länk).

  • 96 procent tar kreditupplysning.
  • 86 procent godkänner inte hyresskulder.
  • 30 procent accepterar inte försörjningsstöd.
  • 27 procent accepterar inte betalningsanmärkningar
  • 23 procent godkänner inte tidigare skulder.
  • 14 procent kräver fast anställning.

Med artikeltemat vill vi sätta fokus på livsvillkor för dagens unga vuxna, och belysa problemen från flera olika vinklar. Läs vidare i Livet i praktiken!

[stextbox id=”default” caption=”SVT Gomorron Sverige – Svårfixade kontrakt”][/stextbox]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.