Fotboll mot brott
Fotboll mot brott

Fotboll mot brott

2011 var läget ohållbart i Backa. Stenkastning, bilbränder och bråkigheter tillhörde vardagen. Polis, fritidspersonal och ungdomar möttes till slut för att försöka hitta lösningar till problemen. Ett av svaren blev fotboll.

Fotbollslaget Backa BK har träning om 15 minuter. Jag slår mig ned med en av lagets tränare, Rebin, och pratar lite väder och vind. Laget har gjort en nästintill sagolik resa. Det började efter den stökiga och problemfyllda sommaren 2011 som ett projekt för att skapa en fritidsaktivitet för ungdomar i Backa. Målet var att stävja de bråkiga aktiviteterna som försiggick i området.

Laget har gjort en snabb frammarsch. Från att vara ett C-lag till att bli självständiga 2012, för att sedan fullständigt dominera division 7. Hur långt kan de gå egentligen?
– Det är svårt att säga, säger Rebin. Som det är nu skulle vi nog kunna ta oss till toppen av division 5. Men om vi vässar truppen, och har rätt inställning och disciplin, så kan vi gå ännu längre, fortsätter Rebin optimistiskt.

Laget är ännu ungt och har goda möjligheter till utveckling. Genomsnittsåldern är på 21 år; den yngsta spelaren är 16 och den äldsta är 25.
– Alla har de haft fotboll som ett inslag i sitt liv tidigare, men vissa har tagit en paus och gör nu alltså comeback i Backa BK, förklarar Rebin.

– Nästa säsong börjar i mars 2013 och då väntar division 6. Vi kommer bjudas på markant bättre motstånd där än i division 7, tror Rebin. Han har tidigare spelat med ett annat lag i division 5, och vet ungefär vad man kan vänta sig i de bättre divisionerna.
– Det finns spelare i division 6 som tidigare spelat i division 4 och 5, så motståndet kommer att bli klart tuffare än i 7:an.

Slut på vilda västern-livet
Laget är inte bara framgångsrikt på fotbollsplanen, utan har även fått ungdomar att välja bort det kriminella liv som vissa sysslat med tidigare.
– Bråken, stenkastningen och vilda västern-livet som rådde sommaren 2011 har vi inte sett skymten av det senaste året, berättar Rebin. Jag tror att killarna har fått andra mål och intressen. Nu riktar de all energi på fotbollen istället.

En lugnare situation
Kennet Johansson, ansvarig för ungdomssatsning och chef för förebyggande arbete med unga i Backa, upplever att situationen har förbättrats påtagligt den senaste tiden.
– Det har funnits ett par dippar med incidenter, men överlag så har läget blivit betydligt lugnare. Den brottslighet som finns här begås numera mestadels av organiserade kriminella gäng, snarare än uttråkade ungdomar som är ute på vift.

Brotten minskar
Brottsstatistiken för Backa visar att under tidsperioden april 2011 – december 2012 begicks cirka 2300 brott. Det är denna period som får anses vara den bråkiga perioden, då många ungdomar i området löpte amok. Fotbollsprojektet påbörjades i slutet av 2011 och när man tittar på hur statistiken har utvecklats efter det,  kan man notera att under perioden januari 2012 – juli 2012 begicks endast cirka 1500 brott. Det är en betydande minskning av brotten. Man kan naturligtvis spekulera i hur mycket av denna positiva vändning som kan tillskrivas Backa BK, men det är tydligt att projektet har gett åtskilliga ungdomar i området ett nytt fokus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.