Pussy Riot på SVT Play

Missade du den intressanta dokumentären om Pussy Riot, som gick på SVT? Då har du möjlighet att ändå se den fram till 26 september på SVT Play.

Pussy Riot är, som bekant, ett ryskt konstnärskollektiv med distinkt feministisk framtoning. De gör bland annat aktioner med spontana spelningar, då de fokuserar på frågor om jämställdhet och yttrandefrihet. Ofta riktar de tydlig kritik mot Rysslands president Vladimir Putin. Sommaren 2012 dömdes tre av medlemmarna till två års fängelse efter att ha genomfört ett regimkritiskt performance framför ett altare i Kristus Frälsarens katedral i Moskva i februari. Spelningen var enligt bandet själva ett försök att visa kopplingen mellan Putin och ledarna i den rysk-ortodoxa kyrkan.

Tre medlemmar i Pussy Riot - Nadja, Masja och Katja - blev världsberömda med sin punkbön mot president Putin i Frälsarkatedralen i Moskva. De greps och dömdes till två års fängelse. Filmaren Mike Lerner följde hela processen och tecknar ett porträtt av de unga kvinnorna. Dokumentären ger också en bild av det samhälle som till varje pris vill stoppa dem.

Tre medlemmar i Pussy Riot - Nadja, Masja och Katja - blev världsberömda med sin punkbön mot president Putin i Frälsarkatedralen i Moskva. De greps och dömdes till två års fängelse. Bilden ovan är från den teatraliska skenrättegången. Filmaren Mike Lerner följde hela processen och tecknar ett porträtt av de unga kvinnorna. Dokumentären ger också en bild av det samhälle som till varje pris vill stoppa dem.

Det här inlägget postades i Arkiv, På gång. Bokmärk permalänken.

Kommentera