Ovisst öde för försökshundar
Ovisst öde för försökshundar

Ovisst öde för försökshundar

Djurrättsalliansen genomförde nyligen en manifestation på Gustaf Adolfs torg för att uppmärksamma en akut situation gällande läkemedelsföretaget AstraZenicas försökshundar i Sverige. Enligt planerna kommer hundarna att flyttas till andra laboratorier i Europa, där man ofta utsätter djuren för stort lidande. Hundarna hålls inlåsta under moraliskt förkastliga förhållanden, i väntan på ett tveksamt öde som försöksdjur – och med det sin död.

Foto: Håkan Kristensson

Under trettio år har AstraZenica bedrivit uppfödning av hundar utanför skånska Örkelljunga. Hundarna har använts för djurförsök i medicinskt syfte, framförallt i Lund, Mölndal och Södertälje. I början av 2012 meddelade AstraZenica att man ska avveckla stora delar av sina forskningsverksamheter i Sverige. Detta innebar också ett slut för uppfödningen av hundar i Sverige. Frågan som uppstod var: vad händer med hundarna, när kenneln i Skåne avvecklas? Svaret läkemedelsföretaget gav har nu lett till en stor och samlad insats för att hjälpa hundarna. Enligt AstraZenica anses hundarna inte vara lämpliga som sällskapsdjur, varför man planerar att transportera dem till andra laboratorier i Europa, för vidare djurförsök. Detta har delvis redan genomförts, och nu återstår omkring 130 hundar i Sverige som väntar på transport.

Experter menar att hundarna mycket väl har stora möjligheter att omplaceras som sällskapsdjur och därmed få ett värdigt liv. Djurförsöken som väntar dem är, enligt Djurrättsalliansen, oftast förödande och leder alltid till döden. Hundarna skickas till länder som har mindre restriktiva djurskyddslagar. Bland annat till Huntingdon Life Sciences i Manchester, som till exempel testar bekämpningsmedel och kemikalier på hundarna. Problemet är att AstraZenica tydligen struntar i vad hundinstruktörer och veterinärer betonat med eftertryck; hundarna har alla möjligheter till ett liv som husdjur.

Djurrättsalliansen har varit en betydande kraft i kampen mot läkemedelsjättens beslut. Förutom manifestationen på Gustaf Adolfs torg, har de genomfört en demonstration vid AstraZenicas försöksdjurskennel i Skåne, Sveriges enda uppfödning av hundar för djurförsök.

Om Djurrättsalliansen

Djurrättsalliansen bildades i Stockholm 2005. Först som en lokal gruppering, men blev rikstäckande 2007, när djurrättsaktivister från andra delar av Sverige anslöts till alliansen. Idén, eller parollen bakom initiativet är enkelt formulerad: ”Alla djur ska vara fria från förtryck.” Detta är kärnan i ett omfattande ideellt arbete för djurs rättigheter. Den medialt mest uppmärksammade aktionen handlar om svensk minkuppfödning. Genom en ansvarsfull och omfattande dokumentation på olika minkfarmar, har man fotograferat och ingående visat vilken fruktansvärd situation minkarna lever i. Små trånga burar, ibland fyllda av exkrement och kadaver, djur som utvecklar stressbeteenden och kannibalism. Med outhärdliga bildbevis har Djurrättsalliansen gjort ett imponerande arbete, som visar hur minkuppfödare systematiskt bryter mot svensk lagstiftning.

Läs mer om Djurrättsalliansen: Djurrättsalliansens hemsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.