Konvent för östasiatisk popkultur
Konvent för östasiatisk popkultur

Konvent för östasiatisk popkultur

Det talas ofta om olika evenemang i Göteborg. Det är föga förvånande; Göteborg är en kulturrik stad och erbjuder många evenemang året om för alla smaker och behov. Nyligen slog ett evenemang av mindre känt slag till i Göteborg.

Foto: Sara Johansson

I mitten av december samlade konventet Confusion, med inriktning på östasiatisk popkultur, över 800 besökare från hela landet i Världskulturmuséet i Göteborg. Evenemanget blev en succé för föreningen Confusion, som stod för arrangemanget. En mångfald av aktiviteter erbjöds, däribland ett stort utbud av analoga och digitala spel och en fullfjädrad fotostudio, tillgänglig för alla besökare. Det fanns även en karaokesal med stort utbud av asiatiska och europeiska sånger, en mysig biosalong och en gemensam sovsal. Världskulturmuseet stod i vanlig ordning för en rikt varierad utställning i samband med konventet.

Ett urval av de tävlande i cosplay-tävlingen.
Ett urval av de tävlande i cosplay-tävlingen.
Foto: Sara Johansson

Kostymkläder och charader
Den utan tvekan största aktiviteten var en så kallad cosplay-uppvisning. Ordet cosplay är en förkortning av den engelska termen ”Costume play”, och innebär att en person klär upp sig så snarlikt en karaktär som möjligt, från medier så som TV-spel, tecknade serier eller filmer. Att nå detta mål innebär mycket handarbete, många timmar framför en symaskin och arbete med smink och peruker. Vissa deltagare spenderar till och med månader på gym för att få den kroppsform som krävs för sin karaktär. Cosplay är så pass populärt att det hålls sverigemästerskap (Cosplay SM), europamästerskap (MCM London Comic Con) och till och med världsmästerskap. Världsmästerskapet har sin bas i Japan och går under namnet: ”The World Cosplay Summit”.

Livet kring och under konventet
Konventet gick av stapeln under tre dagar. Nya vänskaper uppstod, även om det fanns rivalitet under de många tävlingarna och turneringarna. Här fick både sociala hajar och mindre självsäkra personer en jämlik chans att utveckla sitt gemensamma intresse för det som traditionellt anses ”nördigt” och ”omoget” i den vuxna världen. Det som erbjuds på konventet lockade inte enbart yngre människor. Folk i alla åldrar var där, med lika starkt intresse och passion för ämnet; det fanns något för alla att hämta. Kunskaper delades och fördes vidare i en miljö där allas kunnande var en tillgång. Evenemanget skapade en plats för varje deltagare i en utvecklande och drivande gemenskap – såväl för funktionärer som för ansvariga och besökare.

Konventslivet ur två perspektiv: Confusions högkvarter överst och besökarlivet nedanför.
Konventslivet ur två perspektiv: Confusions högkvarter överst och besökarlivet nedanför.
Foto: Sara Johansson

För vissa är konvent som dessa en social övning. En övning för att kunna passa in i en miljö man annars inte känner sig hemma i. Man träffar jämlikar och övar sin förmåga att kommunicera med personer man har saker gemensamt med. Dessa erfarenheter underlättar för personer som annars har det svårt i sociala sammanhang. Träningen ger viktiga redskap i det ofrånkomliga mötet med den övriga världen, oavsett i vilket stadium av livet man befinner sig i. Inte minst unga personer har stor nytta av denna möjlighet till personlig utveckling.

Det intressanta med dessa konvent med Östasiatiska teman, är att här i Sverige görs allt helt ideellt. Alla är passionerade i sitt arbete och är villiga att göra det gratis, trots att de ofta är yrkespersoner – konsulter och specialister inom sina områden. I andra sammanhang hade de kunnat ta ut ett bra gage för sitt arbete. Är du duktig i det du bidrar med ger det prestige. Man deltar för att få uppleva den unika gemenskapen eller bara för att det är kul. I denna värld, dold bortom det ”vanliga”, blir du så otroligt välkomnad och berikad, och det finns alltid mer att lära sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.