Grooming
Grooming

Grooming

Grooming är när en vuxen människa tar kontakt med en minderårig och försöker vinna tillit, för att sedan kunna använda den minderåriga i sexuellt syfte. Det handlar om en vänskaplig kontakt som successivt skall komma att handla om sex, och man förbereder den minderårige för ett sexuellt möte genom att normalisera beteendet. Man manipulerar offret känslomässigt och när övergreppet skett kan det vara svårt för offret att förstå om det som hände var rätt eller fel.

Jag var fjorton år när Anders tog kontakt med mig. Jag mådde dåligt, skadade mig själv och hade inga vänner i skolan. Anders lyssnade på mig, det var så skönt att prata med någon om allting. Han fanns där för mig och han blev min bäste vän. Vi kunde chatta timmar i streck. Han sa att han var 43 år men jag ignorerade det. Han sa att han tyckte om mig och att jag var väldigt mogen för min ålder. Jag tyckte om att höra det. Han fick mig att känna mig speciell.

Tycka om blev till älska utan vidare värst. Så en dag skrev han att han ville visa hur mycket han älskade mig. Jag frågade hur han menade och han sa att han ville krama mig länge. Jag stängde ner chatten och grävde i mig själv för att hitta vad jag egentligen kände. En gräns hade passerats. Men jag behövde honom, jag behövde hans bekräftelse. Det var den första av många gränser som han skulle komma att överskrida, men där och då suddades de ut. Jag var känslomässigt i hans våld, men det insåg jag inte då.

Första gången vi träffades fikade vi. Jag borde ha sett att han var en bra bit över 43 år, men jag trodde blint på honom. Det blev en kort och hemlig fika. Det var en helt annan sak än våra långa chattsessioner. Jag tyckte om dem bättre, jag tror att jag inte gillade att se att han faktiskt var en gubbe.

Den så kallade kärleksförklaringen förvandlades försiktigt över msn till att, nästan omärkligt, handla om rent sexuella handlingar. Jag var då helt fast, Anders var den enda som betydde nåt för mig, han sa att de andra inte förstod mig och jag höll med. Men någonting förändrades ändå undermedvetet hos mig efter att hans önskan om sex hade kommit upp till ytan. Hela min kropp skakade när vi skulle träffas; då förstod jag inte att det var ångest. Alla hans önskningar – och mina med, inbillade jag mig ­­­­­­­­­­­– gick i uppfyllelse. Varför mådde jag så dåligt efteråt?

Detta fortsatte i lite mer än tre år. Tre svåra år för mig. Jag spenderade en stor del av tiden på sjukhus och behandlingshem. Jag behövde hans kärlek och eftersom han var den första kärleken för mig, var hans sätt att uttrycka den det enda sättet jag visste. Men strax innan jag fyllde 18 träffade jag min förste pojkvän, han var bara ett år äldre än mig och han visade hur riktig kärlek kändes.

Anders försökte utpressa mig, han sa att han skulle ta livet av sig och att min pojkvän inte var något att ha, men jag föll inte för det. Jag märkte att min kropp hade tagit illa vid sig, det var svårt att slappna av i vissa situationer. Ändå dröjde det mer än två år innan jag, i samtal med min nuvarande sambo, kunde förstå att jag faktiskt blivit utnyttjad. Det var svårt att inse att jag levt i förnekelse så länge, och det var ännu svårare att tänka på att kärleken jag fick av Anders i alla år kanske bara var en del av en plan att få mig i säng. Att min då bäste vän, som tillsammans med mig hatade alla andra, kanske inte var en så bra vän trots allt.

2 Comments

  1. Catharina

    Kära Agnes,
    Du är fantastiskt modig och stark. Vilken text – hemsk och viktig. Ska genast prata med min 13-åriga dotter om detta.
    Stor kram och lycka till med allt i livet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.