Kristian Gidlund: I kroppen min
Kristian Gidlund: I kroppen min

Kristian Gidlund: I kroppen min

Denna bok började som en blogg. En blogg som blev populär genom sina personliga poetiska texter om livet, kärleken och döden. Om det som är viktigt och minnesvärt. Om att leva med cancer, men kämpa för livet och hantera döden.

Titel: I kroppen min – resan mot livets slut och alltings början
Författare: Kristian Gidlund
Genre: Självbiografiska texter
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2013

På tv såg jag hur Kristian beskrev vad han tror händer när man dör. Att man färdas genom det där berömda ljuset och sedan vaknar upp i en skog i Dalarna, liggandes på den mjuka gröna mossan under en doftande gran. Han beskrev det så väl att jag kände den mjuka mossan under mig och granens doft i mina näsborrar. Hans vackra trygga bild av döden fastnade hos mig.

Jag hörde talas om hans blogg, men det blev inte av att gå in på den. Kanske för att det tar emot att läsa om döden och för att man har fullt upp med andra saker i livet. Men när jag såg att hans blogg skulle komma ut som bok ville jag genast läsa. Det fantastiska språket och beskrivningarna lockade.I kroppen min - bild
Kristian började blogga när han fått besked om sin cancer i magen. Han ville berätta för nära och kära i skrift för att det var så jobbigt att komma med dåliga nyheter varje gång han träffade någon. Bloggen blev väldigt populär för hans ärliga nakna sätt att skriva. Nyligen har han också sommarpratat i Sommar i P1.

I boken får man läsa om alla funderingar Kristian har över sitt liv. Han berättar om sin barndom, om sin trygga familj och uppväxt i Borlänge. Om sina älskade hästar som gör honom lugn, om sina vänner, kärlek och sex. Han berättar också om alla resor han vill göra och alla resor han gjort. Och om ilskan över en inre fiende som inte går att slåss emot. Han skriver också om krånglet med försäkringskassan, och undrar talande vad som är värst, den eller cancern? Han verkar ha levt ett kärleksfullt och händelserikt liv. Under sina 29 år har han hunnit med mycket, men skriver också om sorgen över det han inte får uppleva, framförallt sorgen över de barn han inte kommer få. Ständigt närvarande finns kampen mot cancern – hans inre krig. Operationen, tankarna kring döden och sjukdomen, de påfrestande cellgifterna, att ha blivit frisk och att bli sjuk igen och veta att man ska dö av det. Om hur man hanterar den vetskapen.

Trots att boken handlar om cancer och död, eller just på grund av det, så handlar den mycket om det fantastiska i livet, om vad som är viktigt. Skrivet med ett gripande språk som får en att känna in platser, minnen, känslor och tankar. Även om man levt ett annorlunda liv så känner man ändå igen sig. För Kristian beskriver det allmänmänskliga. Det som fått många av oss att älska det han skriver är – trots kampen mot smärtor, svårigheter och den oundvikliga döden – hans beskrivning av livet som det är och hyllningen av det verkliga och viktiga i livet.

LÄNKAR
Kristian Gidlunds blogg
Sommar i P1 med Kristian Gidlund
Kristian i ”Annas eviga” i SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.