Prylar som väcker gamla minnen till liv
Prylar som väcker gamla minnen till liv

Prylar som väcker gamla minnen till liv

Iphoneskal med motiv som kassettband och gameboy, väskor som ser ut som en stor handkontroll till Nintendo 8-bit. Nostalgi och retro är hett, och bland unga är det prylarna från 80- och 90-talet som gäller.

Barndomen är något man har många minnen av, inte sällan med ett nostalgiskt skimmer. Det är längesedan gamla Nintendo byttes ut till playstation och sedan wii. De stora vhs-kassetterna ligger långt ner i skåpen under alla dvd- och bluerayfilmer där kvaliteten är bättre och dubbningen kan bytas ut mot originalspråk, med eller utan textning. Men någonstans inuti ligger minnena alltid kvar, och även det vuxna livet kan få en touch av 80- och 90-talet.

Kläd- och frisyrmodet från den tiden har kanske inte kommit tillbaka men prylarna gör det – ofta bara i en annan form.
Apples högmoderna iphone kan bli lite retro med ett skal som ser ut som ett gammalt kassettband. Motiv från spelet pacman finns som allt från väskor till salt- och pepparkar. Super Mario spelas på wii och det köps även begagnade 8-bitars Nintendo.

retrosaker
Prylar i gammalt stuk, både nyproducerat och i original, är populära och eftertraktade.

Nostalgi vanlig köporsak
Sciencefictionbokhandeln, som finns i Stockholm, Göteborg och Malmö, har mycket retroprylar.
Glenn Petersen på SF-bokhandeln i Göteborg säger att det mest är personer som var barn när prylarna var nya som är intresserade av dem.
– Den här minns jag från när jag var liten, är en kommentar man ofta hör. Nostalgi är väl därför den vanligaste köporsaken, säger han.
På SF-bokhandeln i Stockholm säger de att en majoritet av dem som köper den här typen av prylar är kring trettiosträcket men att det ändå är personer i blandade åldrar som lockas av dem.

– Prylköpandet överlag har ju ökat mycket de senaste åren. Dels har folk i medelklassen och uppåt generellt mer pengar nu och dels går det åt mindre pengar när allt mer laddas ner istället. För att visa att man verkligen gillar till exempel Arkiv X har du inte längre alla dvd:erna på hyllan eftersom du ser dem via datorn. Däremot kanske du har skaffat en Arkiv X-mugg eller soffkudde istället.

På Youtube finns mängder av klipp med gamla reklamblock från trean och fyran. 1991 förbjöds reklam riktad till barn under tolv år i det marksända tv-nätet i Sverige. Men Tv 3 kunde kringgå lagen och visa leksaksreklam eftersom de sände från Storbritannien.
Något som har blivit vanligt är nostalgiböcker, där författarna tar sina läsare tillbaka till barndomslandet. Samtidigt skrivs den tidens nyheter in i marginalen, det är allt från mordet på Olof Palme till Sveriges brons i fotbolls-VM.

Retro ständigt populärt
Alexandra Bengtsson på Internetaffären ”Roliga prylar” tror att det framför allt är 90-talisterna som lockas av 80-talet, och att färger och former tilltalar den generationen. I de fallen, när kunderna är för unga för att ha minnen av sakerna sedan barndomen, blir det snarare en stil än nostalgi.
– Retro är ständigt populärt, det är mycket spel och filmer. Det är lite prestige i att spela retrospel eller kunna använda fingergubbar, säger hon.

Gamla spel från 80- och 90-talet både säljs och spelas. På retrospelbutiken tror de att intresset finns hos personer som vill uppleva spel från sin ungdom igen, folk som samlar på spel och spelintresserade som vill pröva gamla klassiker de inte spelat tidigare.

Alexandra Bengtsson säger att saker som är populärast på ”Roliga prylar” är Star Wars i alla former, godis och leksaker som fingerdockor.
– Vi har tagit in en hel del Turtles-figurer och de säljer väldigt bra. Det finns ett samlarvärde i dem, säger hon.
En annan leksak som har ett samlarvärde är de små plasthästarna My little pony. De lanserades 1983 och finns än idag, men med en annan design. Hästar som fortfarande ligger i oöppnad originalförpackning sedan 80-talet kan säljas dyrt på Internet.

Vad är det då som gör att retro lockar? Nostalgi eller stil? Det är kanske svårt att säga, men precis som när hus inreds i 50-talsstuk kan man använda muggar i 80-talsstuk. Motiv gör i mångas ögon saker lite finare eller roligare, det kan vara allt från blommor till pacman.
Och visst är det något som klickar till när man hör en gammal signaturmelodi och minns alla lördagsmorgnar när man tassade ner till tv:n för att titta på barnprogram.

3 Comments

  1. Ina

    mycket välskrivet moa!
    vet ju att detta är något som ligger dig varmt om hjärtat, när man ser dina bilder 🙂
    själv är jag ju tokig i just kasettband, nintendogrejer och liknande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.