Lovelace & McGrady: Inferno
Lovelace & McGrady: Inferno

Lovelace & McGrady: Inferno

Inferno är den sanna historien om Linda Lovelace, som ofrivilligt blev världens mest kända porrstjärna genom filmen ”Deep Throat” på 70-talet. Här berättar hon vad som egentligen hände.

Titel: Inferno (Skärseld)
Författare: Linda Lovelace, Mike McGrady
Genre: Biografi
Förlag: Pocketförlaget
Utgivningsår: 2013

Det har tidigare skrivits biografier om Linda; om hur hon älskade olika slags sex, att spela in porrfilm och vilken slags liv hon haft. Allt var rena lögner. Det var hennes dåvarande man som diktade ihop historier om henne för att det skulle sälja. Mannen, Chuck Traynor, var den som styrde hennes liv under två fruktansvärda år. Det är dessa år som hon själv berättar om här.

Linda Boreman växte upp i en liten stad i Florida hos störda, ibland våldsamma föräldrar som hon bara ville bort från. Hon var en ganska pryd ung kvinna som en gång drömt om att bli nunna. Som tjugoåring drömde hon om att starta en boutique och sedan skaffa familj och barn. Under denna tid träffade hon Chuck som övertygade henne om att flytta hem till honom för att slippa föräldrarna. Så dåligt som hon hade det hemma var hon ganska lättövertalad. Hon hade aldrig kunnat ana vad som skulle hända.

Med tiden förändrades Chuck. Han fick ont om pengar och började jobba med strippor och sedan prostituerade. Linda gillade det inte alls och ville inte ha med det att göra men han försökte få henne till att strippa och prostituera sig. Hon fick nog av att han försökte styra hennes liv och ville flytta. Då slog han henne för första gången. Därefter levde hon en lång tid helt i hans våld. Under misshandel och dödshot såg han till att hon blev våldtagen, prostituerad, fotograferad i sexuella positioner, tvingad till många förnedrande saker och var med om fruktansvärda övergrepp. Hon berättar om hur hon var tvungen att anpassa sig, bete sig på ett visst sätt, stänga av sig känslomässigt. När hon försökte rymma och han hotade hennes familj och vänner. Om hur filminspelningen gick till och hon fick namnet Linda Lovelace. Filmen gjorde henne känd vilket också ledde till att hon äntligen kunde fly för gott.

Inferno är en så fruktansvärd historia att man knappt kan tro att det är sant. Ändå fastnar man i boken för man följer hennes överlevnadskamp och vill veta hur det går. Hon förklarar väldigt bra varför hon gjorde som hon gjorde. Det är en väldigt intressant och skrämmande inblick i hur lätt man kan fastna i någons våld, göra saker mot sin vilja och vilka mekanismer som håller en fängslad. Linda ville berätta den sanna historien som en slags upprättelse, en förklaring till alla de lögner som spridits om henne, om hur det egentligen var. Men framför allt skrev hon boken för sin sons skull – för att förklara det han skulle komma att höra från andra. Boken kom för första gången ut 1980 och ges nu ut på nytt i pocketform. Det är en läsvärd bok och ett gripande levnadsöde.

Filmen Lovelace om Linda Lovelaces liv har nyligen haft premiär på biograferana. Linda spelas i filmen av Amanda Seyfried.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.