Nytt på GöteborgsOperan
Nytt på GöteborgsOperan

Nytt på GöteborgsOperan

För några dagar sedan släppte GöteborgsOperan programmet inför nästa säsong. Aspekt.nu var på plats för att kunna delge våra läsare vad som kommer att visas på operans scen framöver.

Under en fullspäckad timme presenterades smakprov ur några av de föreställningar som kommer att visas under säsongen 2014/2015, och mellan akterna pratade de involverade om sitt arbete och sina ambitioner med säsongens programpunkter.

Den 13 september har operan premiär på Figaros bröllop, som komponerades av Wolfgang Amadeus Mozart redan år 1786. Regi står Stephen Langridge för och dirigenter är Jane Glover och Partik Ringborg. Historien utspelar sig på greven Almavivas slott Aguas Frescas utanför Sevilla i slutet av 1700-talet. Vi fick höra stycket ”Voi che sapete” som solisten Ann-Kristin Jones framförde med Joakim Kallhed bakom pianot. Ett smakprov som visar på en enorm röstkapacitet, jag vill höra mer!

Stephen Langridge är GöteborgsOperans konstnärlige ledare för opera och drama.
Stephen Langridge är GöteborgsOperans konstnärlige ledare för opera och drama.
Foto: Lars Lejring

Stephen Langridge, GöteborgsOperans konstnärlige ledare för opera/drama sektionen sedan 2013, tar därefter plats på scen. Som opera- och teaterregissör har han arbetat på stora operahus runt om i världen, såsom Lyric Opera i Chicago, Volksoper i Wien och Tokyo Opera City. Under sin karriär har han varvat uppdragen på de stora operahusen med socialt orienterade projekt. Han var till exempel konstnärlig ledare för Share Music, som gör integrerad musikteater för ungdomar med och utan handikapp. Innan uppdraget för Göteborgsoperan regisserade han uppsättningar som Madame Butterfly och Parsifal.

Säsongen 2014/2015 utforskas musikteater från fyra sekler, från barock till modern opera. I denna breda repertoar är det vissa teman och idéer som återkommer; genomgående är en undersökning av vad det är att vara människa och den problematik vi som människor stöter på. Skogen får symbolisera en plats där vi möter våra rädslor för att uppnå våra drömmar. Ett annat tema som visar den mänskliga problematiken är kärleken. Ämnet utforskas i Askungen, Riddar Blåskäggs borg och redan nämnda Figaros bröllop.

I bröderna Grimms kända saga Hans och Greta lurar okända hot i skogen där de barnen går vilse. Nyfikenhet och djärvhet får träda fram och rädsla och tveksamhet ta ett steg tillbaka. Operan Hans och Greta har premiär den 22 november.

Finska sångerskan Maria Ylypää har rollen som Kristina i musikalen Kristina från Duvemåla.
Finska sångerskan Maria Ylypää har rollen som Kristina i musikalen Kristina från Duvemåla.
Foto: Lars Lejring

Två operor som utforskar förhållandet mellan människa och natur är Richard Strauss Daphne och och John Adams A Flowering Tree. Den senare skrevs så sent 2006 och GöteborgsOperan skriver följande om den: ”John Adams A Flowering Tree kommer särskilt att falla entusiaster av amerikanska minimalister (där Philip Glass, Steve Reich och Adams är de mest framstående) i smaken.”. Daphne kan ses 15 och 17 augusti. A Flowering tree visas från den 7 februari till och med den 28 mars 2015. Askungen, av Gioachino Rossini, avslutar operasäsongen 14/15 med nypremiär den 14 maj 2015. Vi fick höra stycket ”Non piu mesta” framförd av solisten Katarina Karnéus, som ackompanjerades av Joakim Kallhed på piano. (Rollen kommer att sjungas av en annan solist i uppsättningen) Enastående upplevelse!

Björn Ulvaeus berättade om nyuppsättningen av Kristina från Duvemåla vid GöteborgsOperans presentation av det kommande programmet.
Björn Ulvaeus berättade om nyuppsättningen av Kristina från Duvemåla vid GöteborgsOperans presentation av det kommande programmet.
Foto: Lars Lejring

En mycket intressant punkt i kommande säsongs program är Frozen Planet. Detta unika koncept är en naturdokumentär producerad av BBC med den mycket rutinerade och uppskattade tv-mannen David Attenborough som speaker. Filmen visas på storformatsduk, ackompanjerad av livemusik med GöteborgsOperans orkester. Fyra föreställningar är planerade i december 2014 och januari 2015.

För musikalfantaster är säsongens höjdpunkt Kristina från Duvemåla, av Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Lars Rudolfsson. Premiären är 25 oktober. Senast sattes musikalen upp 2012, då på Svenska Teatern i Helsingfors. Huvudrollsinnehavarna från den uppsättningen kommer att vara desamma på GöteborgsOperans scen. Under presentationen fick vi dels höra duetten ”Här har du mig igen”, framförd av Maria Ylypää och Robert Noack, dels solonumret ”Du måste finnas”, framförd av Maria Ylypää. Duetten fick mitt iskalla musikalhjärta att smälta medan solonumret inte kändes speciellt anmärkningsvärt.
GöteborgsOperans säsongsprogram innehåller många punkter, där dans- och musikrepertoaren är av högsta klass. Aspekt.nu återkommer om den delen av programmet inom en snar framtid.

GöteborgsOperans hemsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.