Masha Gessen: Ord kan krossa betong
Masha Gessen: Ord kan krossa betong

Masha Gessen: Ord kan krossa betong

Tre av medlemmarna i punkkollektivet Pussy Riot fängslades efter att ha framfört och filmat en låt i Kristus Frälsarens katedral i Moskva februari 2012. De sjöng om att frälsa det ryska folket från Vladimir Putin. Nadezjda Tolokonnikova, Maria Aljochina och Jekaterina Samutsevitj anklagades i och med detta för huliganism. Rättegången blev en världshändelse och bevakades intensivt av internationell press. Kvinnorna dömdes till två års fängelse. Journalisten och författaren Masha Gessen beskriver i boken Ord kan krossa betong – berättelsen om Pussy Riot hur gruppen Pussy Riot kom till, vilket inflytande de haft i Ryssland och världen, och har följt dem under fängelsetiden.


Titel: Ord kan krossa betong – Berättelsen om Pussy Riot
Författare: Masha Gessen
Genre: Reportage
Förlag: Brombergs förlag
Utgivningsår: 2014

Språket är kärvt, vilket jag inte vet om det beror på översättningen eller ej. Det blir inget flöde i läsningen. Detta till trots är boken intressant. Läsaren får följa med Masha Gessens och Nadezjda Tolokonnikovas släktingar vid ett besök i straffkolonin där Nadja (Nadezjda) avtjänar sitt fängelsestraff. Här framgår ett konkret exempel på hur alla omständliga rutiner kring ett fängelsebesök i Ryssland kan se ut. Därefter går författaren bakåt i tiden och beskriver några av Pussy Riots medlemmar, deras bakgrund och politiska bana.

Masha Gessen har haft tillgång till juridiska dokument, ljud- och videoinspelningar av journalister och advokater, tillgång till brev till och från de fängslade kvinnorna samt möjlighet att intervjua medlemmarna i Pussy Riot och deras vänner och släktingar. Detta bidrar till en både spännande och skrämmande känsla av inifrånperspektiv, stundtals till och med inifrån olika fängelser.

Foto: Casia Bromberg
Masha Gessen
Foto: Casia Bromberg

”Hela mitt skift arbetar sexton till sjutton timmar om dagen i syfabriken, från halv åtta på morgonen till halv ett på natten. I bästa fall får vi fyra timmars sömn på natten. Vi har en fridag var nittonde dag.” (Ur ett utsmugglat brev skrivet av Nadja.)

Det ryska rättssystemet framstår milt sagt som hårt. Under rättegången är de anklagade medlemmarna av Pussy Riot instängda i en syrefattig plexiglasbur med knapp tillgång till mat och vatten, och med väldigt få pauser för toalettbesök. Rättegångsförhandlingarna är så långa att det flera gånger får tillkallas ambulans för att hålla dem vid liv. Rättegången är så mycket av en maktuppvisning att det är lätt att gissa utgången.

Kring den aktion Pussy Riot döms för håller sig författaren neutral. Hon går igenom deras politiska bakgrund, låter handlingen stå för sig själv och lämnar över tolkning till läsaren. En revolutionerande reportagebok som ger inblick i ryskt rättssystem och rysk politik.

Masha Gessen är journalist och författare och har skrivit i tidningar som New Republic, New Statesman och Granta. Hon slog igenom internationellt 2012 med Mannen utan ansikte – en reportagebok om Vladimir Putin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.