Få hjälp med ekonomin
Få hjälp med ekonomin

Få hjälp med ekonomin

Det är lag på att det ska finnas en budget- och skuldrådgivning i varje kommun i Sverige. Kommunerna anser att man ska ha en möjlighet att få råd och stöd med sin ekonomi. Alla kan hamna i ekonomiska problem i livet och måste kanske tänka om när det gäller budgeten.

Den dåliga ekonomin kan bero på många orsaker. Till exempel lån på lån, skilsmässa, långvarig sjukdom eller arbetslöshet. Då är det bra om man kan komma i kontakt med en rådgivare som kan hjälpa till att ta tag i ekonomin och få överblick över pengarna. Charlotta Catoni är rådgivare hos budget- och skuldrådgivningen i Göteborg.

Vad kan det bli för konsekvenser när människor får ekonomiska svårigheter?
– Ekonomiska problem kan medföra att man mår psykiskt dåligt. Det kan även leda till fysiska problem, till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, säger Charlotta Catoni.

 – Det är panikkänslorna inför den tilltrasslade ekonomin som skapar den psykiska och fysiska ohälsan, säger Charlotta Catoni. Det är inte ovanligt att personer med höga skulder mår så dåligt att de inte längre kan ta hand om sig själva. Då kan man ju inte heller ta tag i sina skulder. De växer mer och mer. Och ju mer skulderna växer, desto sämre blir hälsan.

Trasslig ekonomi kan leda till psykisk ohälsa
I statistiken om psykisk och fysisk ohälsa har det framkommit att mycket av ohälsan beror på att människor oroar sig för ekonomin. Charlotta Catoni tror att många som har ekonomiska problem drar sig för att ta kontakt med en rådgivare. Man vågar helt enkelt inte visa att man har handlat fel med sin budget.

– Man känner sig svag och tycker det är pinsamt att få hjälp med att bygga upp en ny budget som ska hålla, förklarar Catoni.
– Men var inte rädd för att ta kontakt med budget- och skuldrådgivning, för vi kan faktiska hjälpa dig att bära din tyngd, så det blir lättare för dig. Vi ger råd och stöd. Och kan även komma på idéer om hur man ska lösa sina ekonomiska problem för att till slut bli av med problemet.

Charlotta Catoni berättar att hon och hennes kollegor även kan hjälpa till med ansökningar om skuldsanering till Kronofogden om det behövs. Hon säger också att man kan komma som anonym till budget- och skuldrådgivningen, och att de har tystnadsplikt.

– Vi har inte kontakt med andra myndigheter, som till exempel socialtjänsten. Med andra ord; ingen förutom de som jobbar med budget- och skuldrådgivning vet om att du är här.

– Du blir inte registrerad hos budget- och skuldrådgivningen om du inte påbörjar ett ärende hos oss. Och även då kommer inga andra få reda på du varit här.

Foto: Filip Haglund


Läs mer:

Allmänt: Konsumentverket
Göteborg: Budget- och skuldrådgivning

Kontaktcentret: 031 – 368 08 00

Om man bor i Göteborg så kan man komma på öppen mottagning på Ekelundsgatan 1.
Tisdagar mellan kl 9 – 11 och 13 – 15:30.
Göteborgs budget- och skuldrådgivning vill helst att man ringer innan man kommer till den öppna mottagningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.