Hjälpmedel vid psykisk ohälsa
Hjälpmedel vid psykisk ohälsa

Hjälpmedel vid psykisk ohälsa

Sjukvården kan för många vara en djungel och det kan vara svårt att navigera bland läkare, psykologer, sjuksköterskor och sjukgymnaster. Att man kan få hjälpmedel från vården om man lider av psykisk ohälsa är något många patienter inte är medvetna om, och vilka slags hjälpmedel vården kan erbjuda är för många en ännu större gåta.

Ett hjälpmedel är tänkt att underlätta vardagslivet för den som använder det, och det finns många olika slags hjälpmedel vid psykisk ohälsa. De flesta hjälpmedel skrivs ut av sjukvårdens habiliteringsenhet och psykiatrin, men man kan även vända sig till primärvården och andra mottagningar. Det kan handla om en timstock för att kunna planera och genomföra en uppgift, ett tyngdtäcke för att kunna sova bättre eller en dosett för att komma ihåg att ta sin medicin. Habiliteringen skriver ut hjälpmedel som underlättar att organisera och genomföra vardagliga aktiviteter, och psykiatrin förskriver framför allt tyngdtäcken och dosetter. Tyngdtäcken har visat sig vara särskilt effektiva för personer som lider av ADHD, men förskrivs även till patienter med exempelvis ångest och oro.

/www/webvol19/ni/k0t6t3wfqyvc0go/aspekt.nu/public html/../../media1.aspekt.nu/public html/2015/07/untitled 1
Ett kedjetäcke väger ofta kring 8 kg och kan hjälpa en att komma till ro.

Det finns två sorters tyngdtäcken. Ett bolltäcke innehåller ihåliga plastbollar i ungefär samma storlek som en tennisboll. Bollarna är insydda i fack i täcket för att ge ett jämnt tryck över hela kroppen. Ett kedjetäcke innehåller kedjor som är insydda i kanaler, och båda har samma funktion: trycket av bollarna eller kedjorna stimulerar huden och beröringssinnet och hjälper till att tydliggöra kroppens gränser. Täckets tyngd bidrar till en omfamnande känsla och förstärker känslan av trygghet. Vilket täcke man föredrar är individuellt och man får ofta prova båda två. Båda typer av täcken kan användas under dag och/eller natt, tillsammans med eller utan ett vanligt täcke, tvättas i vanlig tvättmaskin (om maskinen klarar av täckets vikt) och passar i ett vanligt påslakan. Tyngdtäcken finns i olika vikter och man får hjälp av sin behandlare för att hitta en vikt som känns bra.

Maria har ofta svårt att sova på nätterna på grund av ångest och oro. Ångest är någonting de flesta upplever någon gång då och då, men lider man av varaktig ångest kan det påverka vardagen och framför allt sömnen. Vid sömnproblem finns det mediciner man kan ta, men många som använder ett tyngdtäcke kan minska sin medicinering.

– Jag använde först ett bolltäcke men tyckte det var för varmt och otympligt. Mitt kedjetäcke är svalare och lättare att använda. Tidigare tog jag insomningsmedicin i stort sett varje natt, men nu behöver jag bara ta det någon gång i veckan, och det är väldigt skönt att inte vara lika beroende av sömnmedicin.

Johanna har bland annat svårt med synintryck och tidsupfattning. Hennes syntolkningssvårigheter gör att hon har svårt att bedöma avstånd och hur olika föremål hänger ihop. Hon har även svårt att avgöra hur lång tid som har förlöpt och känner exempelvis inte av ungefär hur lång en timme är. För att underlätta har hon en timstock som hjälper henne att hålla ordning på tiden. Den fungerar som ett timglas och  visar med lampor hur lång tid det är kvar, och när tiden är slut meddelas detta genom att timstocken piper och lamporna lyser.

De flesta hjälpmedel kan man kostnadsfritt låna från vården, men om de finns att köpa i den ordinarie handeln, exempelvis mobiltelefoner, får man oftast bekosta detta själv. Till mobiltelefoner finns det många olika slags appar som kan hjälpa till att strukturera och genomföra vardagliga sysslor. Johanna berättar om en app hon använder:

– Jag har en app som heter Out of Milk. I appen kan jag skriva inköpslistor, men också ”skafferilistor”, det vill säga skriva upp vad som finns hemma. Detta är väldigt bra eftersom mina syntolkningssvårigheter gör att jag har svårt att få en överblick över vad som finns i till exempel kylskåpet.

/www/webvol19/ni/k0t6t3wfqyvc0go/aspekt.nu/public html/../../media1.aspekt.nu/public html/2015/07/pills
En dosett kan underlätta medicinhanteringen.

Tar man många mediciner dagligen kan en dosett vara till stor hjälp. Det är en förvaringsbehållare, oftast i plast, med olika fack för mediciner. Det finns olika slags dosetter och har man svårt att komma ihåg när man ska ta sin medicin finns det avancerade dosetter med klocka som larmar när det är dags att ta den aktuella dosen, och larmar om man glömt att ta sin dos. Lite enklare dosetter utan klocka finns också att köpa på apotek.

För att ansöka om ett hjälpmedel tar man kontakt med sin mottagning. Den vårdpersonal som förskriver hjälpmedlet gör först en bedömning för att se om patienten behöver ett hjälpmedel och under användningstiden görs även en bedömning huruvida behovet kvarstår. Många patienter har kvar sina hjälpmedel i flera år. Den offentliga vården har en skyldighet att erbjuda hjälpmedel, men det är upp till varje landsting eller region att själva bestämma hur förskrivningen ska gå till.

Så, om du funderar över hur det känns att ligga i sängen med ett mindre bollhav över dig eller är nyfiken på hur det skulle vara att vakna intrasslad i ett kedjetäcke på morgonen, då ska du ta kontakt med din behandlare. Har du problem med sömnen finns det en stor chans att du, istället för att ha ångest inför en sömnlös natt, kommer på dig själv med att längta till sängen och den omfamnande trygghet ett tungt täcke kan ge.

Illustrationer: Mirjam Meyer-Martins

Mer om hjälpmedel

2 Comments

  1. LAZAROV

    Hej
    Jag har haft somnproblem i flera år och ätit zopiklon i 5 års tid har både fysiska och psykiska problem så jag har kontakt både med psykiatrin distriksläkare reumatologen och nu har jag börjat med rehabiliteringen också. Själv bor jag i Jönköping och undrar om det finns nån möjlighet att få kjedjetäcke från nån vård som jag har kontakt med i så fall vill jag veta villka vägar ska man gå för att bli beviljad? Tacksam för svar.

    Mvh
    Biljana

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.