Skip to main content
SAMHÄLLENormer & utanförskapLivsvillkor

Kvinnorna i Mamas Retro

By 16 juni 2016juli 5th, 2022No Comments

Om du flyttat till Sverige från ett annat land kan det bli svårt att få ett jobb på den vanliga karga arbetsmarknaden. En grupp kvinnor – med olika nationell bakgrund – i Göteborgsförorten Gårdsten bestämde sig ändå för att bryta sin isolering genom att bilda ett så kallat socialt företag – Mamas Retro. De backades upp av tre handledare från resursorganisationen Forum Skill.

Kvinnornas affärsidé var att restaurera och sälja barnkläder, mammakläder och leksaker.

foto-mamas-retro

Forum Skills hemsidakan du läsa mer om Mamas Retro. Bland annat står att läsa:

”Mamas Retro är en ideell förening vars främsta syfte är att erbjuda rehabiliterande sysselsättning i en secondhandbutik. Vi säljer barnkläder, mammakläder, leksaker och barnartiklar. Butiken drivs som ett socialt företag med syfte att erbjuda vägar till empowerment, utbildning och meningsfullt arbete för kvinnor och transpersoner. Vi på Mamas vill förändra maktstrukturer genom att främja entreprenörskap för kvinnor och transpersoner med olika bakgrund som står långt ifrån den vanliga arbetsmarknaden.”

Podcast
Jag följde gruppen i Gårdsten under uppbyggnadsarbetet av butiken Mamas Retro fram till invigningen.
Några av kvinnorna kommer till tals i episoden ”Kvinnorna i Mamas Retro” på podcasten Lejring (acast).

Bilder: Lars Lejring

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.