Zelda
De första ljuva åren

Efter att ha ritat den feministiska seriekaraktären Zelda sedan 2007 kommer här tecknaren Lina Neidenstams återblicksbok, med urval från böckerna 1 och 2.

Nu för tiden är Zelda rätt städad (nåja) och stilrent tecknad, men i De första ljuva åren är hon fortfarande ”oborstad, högljudd och arg så in i helvete”, som Lina Neidestam skriver i bokens förord. Vi får ta del av ett urval ur de första två Zelda-böckerna och följa Zelda (och Neidestam) genom åren. Från inneboende och arbetslös till… inneboende och studerande, via Thailand, mid­som­mar och en rad olika förhållanden.

Jag blev först besviken att det inte var några nya serier, vilket är lite paradoxalt då Zelda – De första ljuva åren är en återblicksbok, men efter femte genomläsningen är jag glad att den finns. Både boken och den slingrande resan i teckningssättet och utvecklingen av Zeldas personlig­het är väldigt härlig att få återuppleva. Dessutom slutar den precis när Zelda vs Patriarkatet (2013) börjar, vilket är bra för då får jag äntligen reda på hur sjutton hon hamnade i den där källarlokalen.

Som ett stort Zelda-fan är den här boken väldigt roligt och underhållande, men jag tror att den fungerar lika bra för någon som är aldrig har läst några av Neidestams serier förut.

Titel: Zelda – De första ljuva åren
Text och bild: 
Lina Neidenstam
Omfång: 
137 sidor
Utgivningsdatum: 
september, 2015
Förlag: 
Kartago Förlag
ISBN: 
9789175150796

Text: Marika Berndtson

Det här inlägget postades i Kultur, Litteratur, Recensioner & reflektioner och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera