Tove Jansson – Lusten att skapa och leva
Tove Jansson – Lusten att skapa och leva

Tove Jansson – Lusten att skapa och leva

När jag var liten kallade min pappa mig för Lilla My. Jag var väldigt kort, hade rött hår, var ofta förbannad och bet folk. Ungefär trettio år senare är jag på Göteborgs Konstmuseums utställning om Tove Jansson – Lusten att skapa och leva – och känner mig helt hemma.

Tove Jansson i sin ateljé

Om en är riktigt intresserad av ett ämne är det mycket lättare att både skriva om det och få bra betyg i det. Detta upptäckte jag under min sista termin i högstadiet. Vi skulle skriva om valfri författare och medan mina klasskamrater tramsade rundor i biblioteket hittade jag en biografi om Tove Jansson. Det här var en författare som jag redan älskade, men endast för hennes barn- och bilderböcker. För jag trodde att det var allt där fanns. Men i och med det här arbetet upptäckte jag personen bakom mumintrollen. Och jag var helt såld.

Två år senare dog Tove Jansson. Jävla skit.

Idag är mammas gamla exemplar av Trollvinter fort­farande en av mina mest lästa böcker, men jag vet att det finns så mycket mer att hämta från Tove. Så när Göteborgs Konstmuseum öppnade portarna för utställ­ningen om Tove Jansson, Lusten att skapa och leva, var inte jag sen att gå dit.

Det är en mångfacetterad person som möter en på Konstmuseet. Det är inte bara skaparen till Mumintrollet, utan även den politiska satirikern, systern, konstnären, dottern, havsälskaren, livskamraten och serietecknaren. Tove Jansson blev 86 år, och eftersom hennes konstnärliga bana började redan som tonåring är det ett långt liv som ska klämmas in i konsthallarna.

Tove och partnern Tuulikki på holmen Klovharun

Förutom de tidiga och ofärdiga skisserna från mina favoritmuminböcker, självporträtten och satirteckning­arna från kriget tyckte jag bäst om fotografierna på Tove och hennes familj. Bilderna är tagna av hennes bror och är otroligt genuina. Det märks att fotona är lånade från någons privata fotoalbum, och det ger oss som betraktare en unik inblick i Janssons vardag. Nästan samtliga är tagna på holmen Klovharun i Borgå skärgård, och havet är därför alltid i fokus. Det är det till stor del även i Toves målningar och böcker, samt på utställning­en där en filmsnutt av havet spelas upp på en cirkulär skärm på väggen.

Tycker du om Janssons verk, mumintrollens värld eller bara vill veta lite mer om en älskad författare, kan jag verkligen rekommendera utställningen Lusten att skapa och leva. Samt att ni borde passa på att följa med på den halvtimmes långa guidade turen. Det berikar verkligen.

Utställningen pågår till och med den 21 maj 2017. Läs mer om den här.

En del av utställningen Lusten att skapa och leva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.