American Gods
American Gods

American Gods

American Gods är en prisbelönt och kultförklarad roman från 2001, skriven av den brittiske författaren Neil Gaiman. Våren 2017 kom tv-serien som baseras på boken. I American Gods får vi följa den fåordige Shadow, på hans resa genom USA tillsammans med den mystiske Wednesday. I den ena skruttiga bilen efter den andra tar de sig genom diverse småstäder och möter där flertalet udda personligheter. Allt på vägen till den plats där kriget ska utspela sig; kriget mellan de nya och de gamla gudarna.

Shadow har precis släppts från fängelset när han får reda på att hans fru, Laura, har dött i en bilolycka. Rådvill, förkrossad och vilsen kliver han på flygplanet hem. Bredvid honom sitter en man som kallar sig Wednesday och som verkar veta mer om Shadow än vad som är möjligt. För Wednesday påstår sig vara en gud; en uråldrig gud, utan troende. Han berättar för Shadow att hela Amerika är fullt av gudar, som tagits hit av folk från hela världen, och som också saknar troende. Istället tillbes de nya gudarna, som Media, Teknik och Internet. Ett stort oväder nalkas; ett krig mellan de nya och de gamla gudarna. Wednesday ska ut på en resa genom USA, för att rekrytera gamla gudar till sin armé, och han vill att Shadow ska följa med. Snart rasar kriget – och i mitten står Shadow och vet inte riktigt vem han är.

Så börjar American Gods (Amerikanska gudar) av Neil Gaiman. Det är en fantastisk bok, om än väldigt tjock. För bästa effekt ska den helst läsas med så lite pauser som möjligt. Det är en roadtrip-bok, genom USAs delstater och småsamhällen, bortglömda bakgator och kulisser. Fast den här gången får vi inte följa ett par glada vänner genom landet, utan människor på ständig flykt från de moderna gudarna och dess underhuggare.

När jag kom till bokens sista femtedel hade det fortfarande inte hänt så mycket, men det är ändå ingen tråkig bok. För Gaimans språk och känsla för detaljer är så pass bra att den aldrig blir ointressant. Många kapitel börjar med olika historier, som berättar en viss guds resa till Amerika, vem som tog med hen dit och hur de levde. Till exempel irländaren under det tidiga 1900-talet, flickan på slavskeppet och nomaderna som gick över från Sibirien för flera, flera tusen år sedan. Dessa berättelser känns till en början som ett avbrott från den verkliga historien, men sedan tar storyn över och en glömmer bort Shadows bekymmer för en stund.

Under våren 2017 släpptes även tv-serien med samma namn och nästan samma innehåll. Den är regisserad av en rad personer och spelas av bland annat Ricky Whittle och Ian McShane. Serien har fått mycket bra kritik, av så väl fans som kritiker. Vissa som har läst boken tycker dock att serien är väldigt långsam. Och hur de ska stretcha boken till tre – fyra säsonger vet jag inte, men jag hoppas att serien får löpa hela boken ut utan att bli nerlagd. Allt annat vore väldigt antiklimaktiskt. American gods kommer att ha åtta avsnitt pers säsong och går att se på Amazon Video. Jag ser mycket fram emot att se serien – och vilken resa det kommer att bli.

Så håll i er.

The storm is coming.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.