Charles Stross: The Laundry Files
Charles Stross: The Laundry Files

Charles Stross: The Laundry Files

The Laundry Files är en bokserie som alla utspelar sig i en och samma värld; den världen råkar bara vara väldigt lik vår värld. Bortsett från tentaklerna och magin.

Bob Howard är en datorexpert med bakgrund inom matematik. Han trodde att han ställt sin dator på att generera märkliga matematiska kurvor. Den brittiska ockulta säkerhetstjänsten “The Laundry” visste dock att kurvorna var farligt nära att oavsiktligen idka plötslig, våldsam och katastrofal stadsplanering i Wolverhampton. Den där sortens stadsplanering som vanligen involverar månader av saneringsarbete, flertalet döda och en riktigt komplicerad mörkläggningskampanj.

den här världen är magi bara en outforskad gren av matematiken. (Outforskad på grund av att eventuella utövare antingen blivit galna eller uppätna.) I takt med datorernas intåg på området har vår beräkningskapacitet ökat så till den grad att till och med hobby-matematiker kan råka peta på fel axel ute i multiversum. The Laundry beslutade i alla fall att rekrytera Bob Howard, innan han råkade fånga ännu fulare interdimensionella fiskar. Begreppet “rekrytera” används i det här fallet vidlyftigt, det var mer fråga om ett “Obligatoriskt Jobberbjudande”.

Väl inne i The Laundry märker han att det är väldigt likt en vanlig arbetsplats. Det enda som är viktigare än att ha båset närmast kaffemaskinen är att lämna in förra månadens reseräkningar i tid. När Bob inte är upptagen med att försöka förstå hur matematik och magi hör ihop tvingas han genomlida ändlösa möten och byråkrati. En av taglinesen som förlaget använde på första bokens omslag var: “Saving the world is Bob Howard’s job. There are a surprising number of meetings involved.”

Det finns vissa drag av humorn som man träffar på i exempelvis filmen Men In Black, och premissen här är inte helt annorlunda. Vanlig person får veta att världen inte funkar som hen tror och att saker som hen bara läst om i fantasy eller “En ding ding värld” verkligen stämmer. I seriens olika böcker har författaren Charles Stross försökt att anlägga lite olika toner. Den första boken The Atrocity Archives är i stil med Len Deightons spion-noveller, den andra The Jennifer Morgue är väldigt tydligt inspirerad av Ian Flemings James Bond, andra är mer åt Modesty Blaise-hållet.

Språket i böckerna håller hög teknisk nivå, som om författaren verkligen verkligen önskar att hans bakgrund inom matematik skulle kunna användas för att öppna portaler eller frammana monster. Samtidigt blir den tekniska jargongen inte för påträngande, det blir lite mer en blinkning till de som förstår, mer än ett kunskapskrav.

Första boken i serien

I första boken, The Atrocity Archives, får vi följa hur Bob blir rekryterad. Den är, för att låna en term från superhjälte-världen, hans origin story. Egentligen var det bara tänkt att han skulle sköta datorsystemen och se till att Microsoft-licenserna var uppdaterade. (Jepp, The Laundry kör Windows XP – det beslutades i en upphandling för hela statsapparaten.) Bob blir dock snabbt uttråkad och frågar om han inte kan bli tränad för aktiv tjänst. När gudarna vill straffa oss, låter de våra önskningar gå i uppfyllelse. Ett rutinuppdrag går snett och sedan dras han in i en skräckinjagande historia med rötter ända tillbaka till andra världskriget och nazisternas ockulta säkerhetstjänst Die Ahnenerbe.

Ni vet hur man talar om hur ingredienser i maträtter kompletterar varandra, hur smakerna bryter av och bildar en helt ny upplevelse? Att blanda arbetsplatskomedi och dråpliga möten med sinnesut-plånande skräck är det närmaste en litterär motsvarighet jag har kommit.

Tämligen tidigt i första boken möter vi Fred; en trevlig, men introvert revisor från ekonomiavdelningen. Som precis lärt sig på/av-knappen på en dator, men ändå är bekant nog med Excel för att ens löneutbetalningar ska vara i konstant fara. Under en  jobbrotationsdag blir Freds hjärna invaderad av interdimensionella parasiter. För eventuella läsare inte bekanta med begreppet jobbrotation är det när anställda för en kort tid byter jobb med varandra för att bättre förstå sina kollegor och deras uppgifter. För eventuella läsare inte bekanta med interdimensionella parasiter är de som Avpixlat-skribenter; inte själv intelligenta, men farliga på grund av packet de drar med sig.

På kort tid går berättelsen från självlysande maskar i Freds ögon, till Health and Safety-mötet som oundvikligen följer incidenten, till Bobs lägenhet där hans något excentriske (för ockulta värden på ”excentrisk”) rumskamrat experimenterar med att göra en omelett utan att knäcka ägget. Et voilà; en delikat huvudrätt som blandar syrlig skräck, besk byråkrati och salt humor.

The Laundry Files är för dig som du:
– gillar H.P. Lovecraft eller skräck i allmänhet
– gillar lättsamma spion-noveller
– gillar humor på arbetsplatsen, à la The office eller Dilbert
– någonsin arbetat på ett kontor och önskat att en särskild kollegas inre organ förvandlas till cement. Just den här aspekten kan jag tänka mig tilltalar personer i yrkesroller som systemadministratör, IT-ansvarig eller liknande.

I boksviten ingår idag:
The Atrocity Archives
The Jennifer Morgue
The Fuller Memorandum
The Apocalypse Codex
The Rhesus Chart
The Annihilation Score
The Nightmare Stacks
The Delirium Brief

Alla böcker i sviten finns att köpa på Science Fiction Bokhandeln. Några av böckerna finns att tillgå på Amazons ljudbokstjänst, Audible. Tyvärr finns de bara på engelska i dagsläget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.