8 att göra när mörkret lägger sig över Sverige
8 att göra när mörkret lägger sig över Sverige

8 att göra när mörkret lägger sig över Sverige

För ett tag sedan inföll midvintersolståndet. Alltså den tiden på året då middagssolen står som lägst. Även känd som den ljusfattigaste dagen under året. Turligt nog, efter denna mörka dag, börjar det bli ljust igen. Hurra för solen! Här kommer dock en klassiskt uttjatad lista på vad man kan hitta på i vintermörkret fram tills dess. Fast med litet tur har du inte läst alla dessa tips ännu.

1. Spela en LP-skiva med nasala röster som skränar fram ”Hosianna Davids Son”.

Flytta tillbaka nålen upprepade gånger tills låten satt sig på huvudet. Till slut vet du inte om du vill skrika eller skratta av hacket i hjärnan som sitter där åtminstone fram tills dagen är slut.

Rolighetsnivå: 4/5 fram tills galenskapen sätter in. Hög chans till potentiell framtida tradition. Eller en allmän känsla av ”NEJ INTE MER, SNÄLLA!”

2. Läs läskiga historier på nosleep.

Mörkret passar onekligen till detta tidsfördriv. För det är nämligen vad det är – en riktig tidsslukare. Här kan du läsa verklighetstrogna eller mindre sådana sorters berättelser av varierande kvalité tills du tröttnat. Här är några exempel på de man kan läsa i timmar, om man nu har en förkärlek för rysningar längs ryggraden eller bara uppskattar amatörförfattare av rang.

Rolighetsnivå: 3/5 då det i grund och botten enbart är något som får tiden att gå.

    • Även om december är slut, kan kalendern fortfarande användas!

3. Avsmaka en te- eller kaffejulkalender.

Varje dag får du ta del av en ny smakupplevelse á là vuxen, något som annars brukar vara en barnfavorit till sysselsättning. Plus att du där, precis som i denna text, får ägna dig åt poängsättning.

Rolighetsnivå: 4/5 Den tappar ett poäng eftersom man (om du som jag är en daglig kaffedrickare och råkar istället ha en tekalender) inte hinner ”dricka ikapp” varje dags provsmaker. Kan med andra ord framkalla viss stress.

4. Häng upp och tänd alla ljus du äger.

En klassiker i höst- och vintermörkret – dock lika älskad varje år. Kombinera med valfritt korsord eller något av ovanstående förslag, och du är garanterad en mysig kvällsstund. Kanske minus ”Hosianna”.

Rolighetsnivå: 5/5 om du är på humör för sliskiga klassiker inom genren tidsfördriv under vinterhalvåret.

5. Se på Varan-TV.

Denna humoristiska klassiker från 90-talet, gjord av några skånepågar, kommer definitivt lätta upp stämningen. Klassiker som ”Skräddaren säger nej” och fotbollslaget på en buss som ska spela mot Nangijala IF och tränaren säger ”Kör in i närmsta bergsvägg”, är saker du i framtiden kommer kunna citera och unisonskratta med de få som faktiskt sett serien.

Rolighetsnivå: 5/5 av den enkla anledningen att det är roligt att skratta. Om du inte uppskattar denna sortens humor, så kommer jag ge dig Fräcka Fingret.

6. Bygg en kotatsu och mys under bordet.

Detta projekt antar jag kanske bäst kan utföras om man till att börja med ens vet vad det är. Det är en japansk möbel där man har ett täcke inbyggt i bordet med en bordsskiva över. Under bordet finns en värmekälla av elektriskt modell som värmer de kroppsdelar som uppslukas av täcket. Sitt på golvet och ät mandariner till för att få den klassiska japanska upplevelsen. Passar perfekt om du har en kall bostad. Passar även om du har en varm. Passar till alla temperaturnivåer. Tips: somna under den! (Vilket i och för sig är näst intill oundvikligt, då man vaggas in i den behagliga temperaturen och tryggheten av en alldeles egen minibastu på eftervärme – minus svett.)

Rolighetsnivå: 6/5 helt enkelt av den anledningen att det gör en lycklig. Jag har spenderat en hel natts sömn med att sova under den till ackompanjerat av bandet The Twilight Sad. Annan musik att lyssna till är frivillig.

7. Spela Dungeons & Dragons.

Har du sett på den omtalade Stranger Things ännu? Då kanske du känner till namn som Demogorgon, eller Will The Wise. Om jag nu ska sluta namedroppa, kan jag kortfattat förklara att det är ett rollspel. Dra ihop några vänner, bestäm vem som ska vara spelledare och bege er in i en fantasivärld där allt kan hända. Vår spelgrupp är till exempel för tillfället i en grotta vars mark pulserar av liv. D-d-demogorgon? Gulp.

Rolighetsnivå: 5/5 av den anledning att varje spelsession är något man ser fram emot under de mörka veckorna. Så nörda på!

8. Gå upp satan-i-gatan-tidigt och förtär din frukost ute på stan.

Sisådär runt 06-07 på morgonen. Jag rekommenderar Magasinet på Tredje Långgatan. Där kan du sitta under värmelampor utomhus och grimasera över deras bittra hälsoshots som ingår i deras frukostpaket. Inte nog med att det är mysigt, utan man känner sig även fasligt duktig.

Rolighetsnivå: 4/5 eller 3/5, beroende på om du är en morgonmänniska eller ej. Kanske till och med 2/5 om den ekonomiska faktorn ska räknas in, och det svider i plånboken.

Detta är bara några få förslag på vad du kan ta dig för innan, under eller efter Sveriges darkest of days inträffar. Jag kan intyga att de kommer lysa upp din vardag. Eller för att parafrasera Varan-TV: Alla måste lyssna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.