Rutgersson & Östensson: Allt vi inte pratar om
Rutgersson & Östensson: Allt vi inte pratar om

Rutgersson & Östensson: Allt vi inte pratar om

Allt vi inte pratar om är en luftig, kort och lättläst bok om killar, för killar och till stor del av killar. Plus Ida Östensson. Den tar upp ämnen som kärlek, vänskap, sex och skörhet och är tänkt att fungera som en utgångspunkt för att killar och män ska bli bättre på att prata med varandra.

Titel: Allt vi inte pratar om
Författare: Thor Rutgersson och Ida Östensson
Förlag: Månpocket
ISBN: 9789175038469
Mer information finns här.

På sommaren mellan högstadiet och gymnasiet var min bästa kompis tillsammans med en kille. När hon sedan gjorde slut var det till mig killen ringde och grät. Inte till sina kompisar. För de snackade inte om sådant som känslor och kärlek. Han hade alltså så få personer att prata med att han ringde till sin ex-flickväns bästa kompis och grät och bad om råd hur han skulle göra. Där och då lade jag märke till hur ensamma killar kan vara i sina känslor, hur stort grabbgäng de än tillhör, hur mycket de än kallar sig för ”Grabbarna Grus” och hur nära de än är varandra.

”Killar och män ska vara starka, de får inte visa känslor eller söka hjälp. Känns det igen? Dessa normer gör att många killar och män lider i det tysta, vilket skadar oss alla.” /Make Equal

Ida Östensson, som ligger bakom organisationer som Make Equal och Fatta, har tillsammans med författaren Thor Rutgersson skrivit den här boken. I den har Rutgersson intervjuat flertalet olika killar, om olika ämnen som annars brukar anses vara svåra att prata om. Som tjej och kvinna kan jag tycka att det är banala ämnen som tas upp – det här går jag och mina tjejkompisar igenom en vanlig tisdag. Men det är just det; vi har vuxit upp med att det är okej att kramas, gråta, prata och säga att vi älskar varandra. Killar klappar fortfarande varandra på ryggen när de kramas, för det är ”no homo” och ovant att kramas.

Många snubbar behöver knyta starkare kontakt med sina vänner. Det är nämligen vanligt i heterosexuella relationer att flickvännen agerar både partner och bästa vän, medan hon samtidigt har bästa vänner utanför relationen. Om den sedan tar slut förlorar killen både den han har kunnat prata ut med och sin partner. Allt vi inte pratar om tipsar även om att hitta någon professionell att prata med, och att det inte är fel eller konstigt att gå i terapi – även om en inte mår särskilt dåligt per se. Att prata ut är nyttigt och behövligt för att vi ska må bra. I både det långa och korta loppet.

Varför har då den här boken skrivits? Inte bara för att killar behöver någon att prata med, utan även för att män står bakom de flesta våldsbrott, våldtäkter och självmord. Och en av orsakerna kan vara att män inte pratar om de uppdämda känslorna, som sorg, vrede eller ångest. Är en van vid att tränga tillbaka allt inom sig byggs det bara på tills det exploderar. Och det är då det brukar gå ut över andra, eller i vissa fall en själv. Östensson skriver i boken: ”Länge har vi kvinnor tvingats ta ett gemensamt ansvar i vår roll som potentiella offer.” Det gör vi enligt henne till exempel när vi deltar i självförsvarskurser, diskutera problemen offentligt och hålla kolla på varandra när vi går ut och dansar. Men som det också står i boken är det nu dags att vi går från feministiskt självförsvar till maskulint självansvar. Även om det bara handlar om att få män att prata med varandra om sina känslor, så är det ett steg på vägen som verkligen kan göra skillnad.

Jag vill att mina killkompisar, min lillebror och min svåger läser Allt vi inte pratar om. Att min pappa, morbror och kusiner gör det. Jag vill att de läser, tar upp kontakten med sina vänner och har en killmiddag, där de bestämmer ett ämne, följer instruktionerna och tipsen i boken och pratar om allt det där de inte brukar prata om. Och att de efteråt ger varandra en kram utan ryggdunk. Det tror jag att de skulle må bra utav. Allihop.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.