Charlotte Swanstein: Unghunden – En handbok för alla hundägare
Charlotte Swanstein: Unghunden – En handbok för alla hundägare

Charlotte Swanstein: Unghunden – En handbok för alla hundägare

Unghunden är den perfekta översiktsboken för dig som har en hund som ännu inte passerat unghundsstadiet. Boken ger dig information om allt du behöver se över i unghundsåren. Vissa saker beskrivs ingående och det är lätt att tillämpa direkt på hunden, men ibland får du tips på hur du ska söka dig vidare för att hitta utförligare information eller skaffa större erfarenhet.

Titel: Unghunden – En handbok för alla hundägare
Författare: Charlotte Swanstein
Förlag: Bokfabriken
ISBN: 9789176299289

I de första kapitlen får du en beskrivning av hur hunden förändras när den går från valp till unghund och vilka nya utmaningar du stöter på med en hund som är på väg in i vuxenlivet. Du får en ganska utförlig beskrivning av hur du ska planera hundens tillvaro med exempelvis promenader, kurser och sömn. Det finns både tabeller och löpande text, som går in på skillnader mellan olika rasgrupper och hur de tacklar sin ungdomstid, och vad du behöver tänka på eller se upp i just din hunds fall. Du får även en kort redovisning av skillnaden mellan tik och hane – vilken mest beskriver tikens löp och skendräktighetsperiod.

Kapitlen om hundens språk är mindre utförliga i allmänhet men går djupare in på hur du märker att din hund är stressad, hur den mår om den är det, vad det kan bero på och hur du kan åtgärda det. Det är inte alltid lätt att fixa, men med bokens hjälp blir det lättare att råda bot på.

I kapitlet Inlärning – en spegling av oss får du en fin översiktlig beskrivning av hur träningspassen ska gå till. Du får också en hel del matnyttiga tips och trix som gör inlärningen roligare och mer effektiv. Boken innehåller även en ingående steg-för-steg-handledning av lämpliga kontaktord (eller kommandon). Några exempel är kontaktord för inkallning, relax och friordet varsågod. Dessa är alla nödvändiga att lära hunden när den är i ungåren.

Vidare får du många bra tips på hur du och hunden kan ha kul ihop och hur du förstår att hunden trivs bra med dig när ni busar tillsammans. Boken avslutas med en frågespalt där hussar och mattar får svar på vanliga frågor rörande sina unghundar.

Jag gillade bokens upplägg. Det är lätt att hänga med i svängarna och med ett flertal tabeller kunde man lätt jämföra för- och nackdelar i olika rasgrupper när man ska välja valp. Ett plus är alla fina hundbilder som dyker upp som överraskningar i form av helsideuppslag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.