Mattias Anderssons avslut på Backa Teater
Mattias Anderssons avslut på Backa Teater

Mattias Anderssons avslut på Backa Teater

Foto: Ola Kjelbye

Mattias Andersson som varit konstnärlig ledare och chef på Backa Teater sedan 2006 lämnar nu Göteborg och tar över rollen som konstnärlig ledare och teaterchef på Dramaten i Stockholm.

I en intervju i DN kring hans nya position konstaterade han att det är ett jätteprivilegium att få denna uppgift samt förtroendet av alla på Dramaten. Tidigare hade endast en teaterchef ansvar på Dramaten, men nu är arbetet uppdelat mellan en vd och en konstnärlig ledare, vilket gör uppgiften lite mer mänsklig att utföra. Mattias Andersson kommer att leda arbetet tillsammans med vd:n Maria Groop Russel.

Mattias pjäser och arbete på Backa Teater har varit oerhört uppskattat. I alla dessa år har han helhjärtat delat med sig av sina verk, som nästan alltid tagit upp samhällsfrågor och ofta dokumentärt, men pjäserna är mer än så. Ett av hans mål på Backa Teater har varit att öppna teaterns dörrar för en större publik, de som kanske inte annars skulle sätta sin fot på en teater. Han har jobbat mycket med att lyfta fram tankar och åsikter som kanske inte alltid har så stora möjligheter att bli hörda.

Genom pjäser som Brott och straff, Utopia 2012, The Misfits, Lille Kung Mattias, Skuggorna av Mart och Gangs of Gothenburg, har han arbetat med teman som berör många, oberoende av socioekonomisk tillhörighet.

Utöver de pjäser som visats på Backa Teater har han även skrivit och satt upp pjäser på andra scener, bland annat på Dramaten: Mental states of Sweden, Deformerad persona tillsammans med systern Ylva Andersson och Idioten, samt genomfört flera internationella samarbeten genom Backa Teater.

Nu är hans tid på Backa Teater dock över. Tack och lov är de fantastiska skådespelarna som Backa har kvar och fortsätter att omvandla manus till levande berättelser. Något Mattias funnit viktigt är att se till är att det också finns skådespelare med olika bakgrund. Hans sista pjäs Vi som fick leva om våra liv handlar om vad man skulle gjort om man hade kunnat leva om sitt liv. Genom intervjuer har folk fått svara på just detta; vilka val man gjort i livet, vad man ångrat, samt vad man skulle gjort annorlunda.

Tyvärr är i princip alla föreställningar slutsålda men hoppet är inte ute om du ändå är intresserad. Backa Teater skriver så här:

Föreställningen är ett samarbete med Dramaten och kommer efter sin spelperiod på Backa Teater att spela på Dramaten Elverket i Stockholm. Det märks också på publiken. Internationellt sett är det vattentäta skott mellan vuxenteater och ungdomsteater. Vuxna går inte och ser ungdomsteater. På Backa har vi både unga och vuxna i publiken. Här spelar vi för skolor på veckodagarna och för en vuxen, offentlig publik på kvällar och helger. Backa Teater lockar Göteborgarna till sig. Människor med skiftande bakgrund och åldrar, från norr till söder, har fått svara på en och samma fråga.

Vill du veta mer om Mattias Andersson kan du läsa en intervju med honom här nedanför. Inkluderar även en länk till hans hemsida där du kan läsa mer om vad han gjort under åren samt två videoklipp.

https://www.dn.se/kultur-noje/mattias-andersson-ny-teaterchef-pa-dramaten/

http://www.mattiasdrama.se/

Information kring föreställningen Vi som fick leva om våra liv

När: Visas på Backa Teater fram till 28 december.
När: Visas på Dramaten från och med 23 januari.

Pris: Eftersom du missat föreställningarna på Backa Teater sparar du mellan 90 och 250 kronor. På Dramaten kommer föreställningen att kosta dig mellan 150 och 370 kronor.

Längd: 2 timmar och 40 minuter.

Ålder: Från 15 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.