Konserttips från redaktionen
Konserttips från redaktionen

Konserttips från redaktionen

Ibland beskrivs Göteborg som Sveriges musikaliska huvudstad, kanske främst av oss göteborgare, men jag vill hävda att vi faktiskt har rätt. Stadens scen är så mycket mer än bara Ullevi och nordiska publikrekord. Inte nog med att vi fostrat de största och bästa inhemska och utländska exporterna inom en rad olika genrer, vi har också en stark tradition inom livemusiken bortom arena-jippona. Vi kan från redaktionens fönster se otaliga adresser som genom åren stått värd för legendariska spelningar, och även om utbudet av konsertlokaler med tiden drastiskt minskats finns det fortfarande guld att vaska på Sveriges framsida.

Juni är inte den bästa månaden på året att leta upp mindre uppmärksammade konserter – göteborgarna vill njuta av solen och inte stängas in i en svettig källare på Hisingen. Detta betyder att följande tips är av en något mer internationell palett. Det passar emellertid en anglofil som mig utmärkt, för i juni gästas vi av inte mindre än två av mina brittiska favoritband från tonåren.

Suede

Suede, Frihamnen, 2 juni. Pris: Gratis

När listan på artister som skulle spela under stadens fyrahundraårsjubileum kavlades ut var jag väldigt förvånad över att se Suede bland de andra Så-mycket-bättre-relikerna. Inte bara för att de står huvuden över de andra i stjärnstatus, utan också för att de så vitt jag vet inte har någon särskilt stark koppling till Göteborg … men jag är den sista som klagar över detta. Suede, med Brett Anderson och Bernard Butler i fronten, slog ned som en bomb i Storbritannien med sin självbetitlade debut 1993 och spåddes av brittisk musikpress bli landets nästa stora musikexport. De blev således tillsammans med Oasis, Blur och Pulp galjonsfigurer för den andra brittiska vågen av rockmusik, och en betydande komponent av vad som kom att kallas britpopen. 1994 lämnade den tongivande gitarristen Butler bandet, men det gjorde väldigt lite för att sakta ner denna musikaliska force majeure. 1996 släpptes albumet Coming Up med låtar som Beautiful Ones och Trash, och med detta släpp cementerade sig Anderson och company sig som ett av 90-talets största band. Efter Coming Up blev albumsläppen allt mer sporadiska men kvalitén sinade aldrig – och den andra juni står de alltså på stora scenen ute på frihamnen. Så häng med och shake your bits to the hits när vi reser tillbaka till 1996 och slopar prefixet i ”Lilla London”. 

Spiritualized

Spiritualized, Pustervik. 25 juni. Pris: 395 kr + service

Spiritualized bildades 1990 i Rugby, England och är en slags reinkarnation av Jason Pierces numera kultförklarade Spaceman 3 som vid den här tiden valt att gå skilda vägar efter en tids meningsskiljaktigheter bandmedlemmarna emellan. Bandets musik beskrivs ofta som space-rock, en benämning du sannerligen får grepp om när du lyssnar på Spiritualized. De är kanske mest kända för 1997 års Ladies And Gentlemen We Are Floating in Space (vilket måste vara världens coolaste namn på en skiva), som fick utmärkelsen Album of The Year av NME trots konkurrens från The Verves Urban Hymns, Radioheads OK Computer och Oasis Be Here Now. Den 25:e juni står den evigt förändrande konstellationen med Pierce i spetsen på Pusterviks klubbscen, och jag tror mig kunna utlova en esoterisk afton bortom tid och rum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.