Wicked
Wicked

Wicked

I helgen fick jag utnyttja min julklapp: biljetter till musikalen Wicked. Och den var sagolik. Framför allt scenografin, som sällan höll sig stilla i mer än ett par minuter; den höjdes och sänktes, snurrade och i princip andades. När ouvertyren började spela kunde både jag och mitt sällskap konstatera att vi hade gåshud. Jag visste rätt lite om musikalen, förutom att den utspelar sig före Trollkarlen från Oz, och fokuset ligger på bakgrundshistorien till Elphaba, den gröna häxan från väst. Wicked väver ihop sin egen historia med originalberättelsen på ett sätt som jag inte var beredd på, och det är väldigt snyggt gjort.

Foto: Lennart Sjöberg

Och okej, att den var lite maffig med sina tre timmar och femton minuter, men detta var inklusive en halvtimmes paus. Vi hade grymma platser, med en fantastisk överblick, men så kostade de också därefter. Tyvärr var det svårt att utskilja scenografins och dräkternas otroliga detaljrikedom på det avståndet som vi satt.

Jag var, av någon anledning, inte 100 % beredd på att musikalen skulle vara på svenska. Kanske för att jag varit på opera på GöteborgsOperan förut och då framfördes Turandot på originalspråket italienska, med textning. Wicked är översatt till svenska, men har också textning på svenska och engelska, vilket var både skönt och distraherande. Skönt för att det ofta var rätt svårt att höra vad folk sjöng, men distraherande för att jag hade fullt upp att läsa först den svenska texten, sedan den engelska och så tittade jag lite på dirigenten, eftersom han rörde på sig nonstop, och sen tittade jag på vad som hände på scenen. Om och om igen, i tre timmar! Nästa gång jag ser Wicked vill jag nog se den på engelska.

Feline Andersson spelar Elphaba och jag förstår varför hon fick huvudrollen – vilken otrolig röst och entusiasm. Jag blev faktiskt tårögd när hon sjöng Spränga gränserna (Defying gravity). Resten av ensemblen var också helt klockren.

Foto: Lennart Sjöberg

Wicked skrevs av Stephen Schwarts och Winnie Holzman, och hade urpremiär i San Francisco 2003. Den bygger i sin tur på en bok, som bygger på en bok, som bygger på en film, som bygger på en bok från år 1900.

GöteborgsOperan spelar Wicked till och med 24 april 2024 och jag tycker att alla som har möjlighet ska passa på att se den! Musikalen rekommenderas från 8 år och biljetterna kostar mellan 150 och 860 kronor, beroende på var du vill sitta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.