Ikväll invigs den 37:e upplagan av Göteborgs Internationella filmfestival. Årets filmfest erbjuder flera hundra filmer. I programmet finns mängder med seminarier, debatter, livespelningar, fester och konstperformances för besökarna att ta del av.
En av årets största händelser under festivalen sker tillsammans med Göteborgs konserthus och arenan Scandinavium. De har bjudit in kompositören Philip Glass, som har gjort musik till filmer som Truman Show, Timmarna och Illusionisten. Han kommer tillsammans med egen ensemble, Göteborgs symfoniker och Göteborgs symfoniska kör framför originalmusiken till filmen Koyaanisqatsi. Den kommer visas på en jätteduk inne på Scandinavium, och är en film som hade stora framgångar på flera internationella filmfestivaler världen om under 80-talet. Inviger gör Ester Martin Bergsmark med filmen Nånting måste gå sönder, som har världspremiär under festivalen. Bergsmark hade långfilmsdebut på egen hand med filmen Pojktanten som kammade hem GIFFs Nordiska pris 2012 och nominerades till en Guldbagge för bästa dokumentär. Redan 2008 hade han framgångar men då tillsammans med regissören Mark Hammarberg med filmen Maggie vaknar på balkongen, som tog hem en Guldbagge för bästa dokumentär. Årets förfilm till invigningsfilmen är kortfilmen Regn av Johannes Stjärne Nilsson, som har många kortfilmer bakom sig. Visningstillfället av Nilssons senaste kortfilm är den enda under festivalen.
Senaste året har Ryssland dragit till sig mycket uppmärksamhet i media på grund av den konservativa hållningen som finns inom landet till HBTQ-frågor och yttrandefrihetsfrågor. Men även på grund av de olympiska spelen som påbörjas mindre än en vecka efter att filmfestivalen är över.
Ryssland har inte bara en stark litterär tradition utan även en världsberömd filmkultur, som än idag är av högsta klass. Med samtida rysk film i fokus på årets festival får vi ta del av filmer som berör det politiska och sociala klimatet idag i både fiktiv och dokumentär form. Vi har även möjlighet att ta del av en klassiker då Alexej Germans Min vän Ivan Lapsjin visas, ett mästerverk som tar oss tillbaka till ett Ryssland under 30-talet.
En film som är högaktuell är Pussy versus Putin, en dokumentär om konstkollektivet Pussy Riot (som ligger bakom årets festivalaffisch), Vi får följa dem från deras första framträdande till tiden som fängslade.
En annan film som lyfts fram är Winter Journey och sägs vara en rysk variant av Oscars vinnande Brokeback Mountain. I år är det Islands tur att hamna i fokus inom den ständiga kategorin nordisk film. Filmfestivalen motiverar årets nordiska fokus med att det senaste året producerats en rad högkvalitativa isländska filmer. De genomsyras av det karaktäristiska isländska på ett autentiskt sätt som är rätt i tiden.
Två av de isländska filmer som visas är med och tävlar om priset som bästa nordiska film i Dragon Awards -Metalhead av Ragnar Bragason och Of Horses and Men av Benedikt Erlingsson. Den senare filmen är Islands bidrag till 2014 års Oscar för bästa utländska film. Metalhead kommer att tillägnas en fest i hårdrockens tecken under festivalen.
En film i kategorin värd att nämnas är Days of Grey av Ani Simon-Kennedy som skulle bli en musikvideo men blev en långfilm utan dialog med inslag av instrumental musik av den isländska gruppen Hjaltalín. Här i Göteborg kommer gruppen att framföra musiken live vid en av festivalens tre visningstillfällen.
Dragon Award Best Nordic Film är ett pris som delas ut för 26 gången i samband med GIFF. Sedan 2011 är priset inte mindre än en miljon riksdaler, vilket gör det till ett av världens största i kategorin. De länder som är med och tävlar är Danmark, Norge, Island, Finland och Sverige. Åtta filmer blir nominerade till chansen att ta hem det stora priset.
I år är några av de filmer som tävlar Betong Natt, Quiet Roar, Jag är din, Brev till kungen och Klumpfisken.
Detta är höjdpunkterna och jag hoppas på att kunna guida våra läsare igenom årets filmfest med värdefulla betraktelser under kommande vecka.