Missionär i tekulturellt U-land
Missionär i tekulturellt U-land

Missionär i tekulturellt U-land

Något som länge har saknats i stan är en riktigt bra tebutik. Antingen har man fått nöja sig med större kedjor eller små mysfåniga butiker med teer som luktar billig damparfym. Men nu kan den väntan äntligen vara över. På Andra Långgatan har det dykt upp en butik som satsar på rena teer och ser till att göra det ordentligt. Följ med aspekt.nu till butiken Tekultur.

Butikens ägare, Albin Valsinger, har utbildningsbakgrund som filmvetare och journalist, men kunde inte hitta några jobb som lockade. Tidigare hade han jobbat i butik och trivdes med det, men han ville hellre sälja något han själv verkligen var intresserad av. Han tyckte att det saknades en tebutik som satsar på rena och ekologiska teer och kom fram till att han själv skulle öppna den butik som han saknade. Så han öppnade Tekultur.

Hellre bra kaffe än dåligt te
Enligt Albin finns det inga ordentliga tefik i Göteborg. Själv väljer han kaffe när han fikar då han inte tycker att teer på caféerna håller tillräckligt hög kvalitet.

– Ibland har caféet bra teer men brygger det på fel sätt, något som är märkligt med tanke på vilket stort kaffeutbud man har och hur avancerade kaffebryggare man köper in, tycker Albin. När han öppnade butiken visste han inte riktigt hur kundunderlaget såg ut. Han hade några vänner som var intresserade av te, men mer än så visste han inte. Därför åkte han till Stockholm för att göra research, där finns det nämligen flera renodlade tebutiker och tefik, eller tehus som de också kallas.

Själv har Albin inga ambitioner att öppna ett tehus, men han märker att det finns en efterfrågan bland kunderna. Däremot erbjuder han te som takeaway, dels som svar på takeawaykaffet men även som ett enkelt sätt för kunderna att testa på olika teer utan att behöva köpa löste.

Rustad för te

En del kunder har rent av varit ursäktande första gången de besökt butiken, men vid nästa besök har de läst på och blivit riktigt nyfikna.

– Jag vill inte att folk ska dra sig för att komma hit, att de ska känna att det är en snobbutik som man inte får gå in i om man inte kan något om te.

Man kan blanda egna teer och på så vis slippa artificiella smaker. Bland annat kan man torka ingefära och blanda med ett rent te.

Om man som nybörjare vill börja prova på olika teer tycker Albin att man först av allt ska skaffa sig en ordentlig tekanna. Bäst är att börja med en som är glaserad på insidan då sådana kannor inte drar åt sig några smaker från teerna och dessutom är lätta att diska. Allt eftersom kan man skaffa sig olika kannor till olika tetyper, som gröna och svarta, på så vis får varje kanna sin egen ”karaktär”. Man kan köpa olika sorters te av samma typ för att kunna särskilja deras egenskaper. Exempelvis oolonger är väldigt spännande att smaka sig igenom. Oolonger är en sorts mellanting mellan gröna och svarta teer, där man har avbrutit oxideringen, det vill säga processen där man låter tebladen brytas ner av naturligt förekommande enzymer, halvvägs. Ljusa oolonger, som bara har oxiderats en kort stund, lutar mer åt gröna teer smakmässigt och har samtidigt lite mer blommiga toner. Mörka oolonger ligger närmare de svarta teerna och har mer fruktiga toner.

Precis som när det gäller kaffe finns det många exklusiva och dyra tesorter, därför tipsar Albin om att man kan köpa många små påsar istället för att köpa mycket av en sort, på så vis slipper man slänga gammalt te och kan prova olika smaker. Han informerar gärna om de olika tesorterna för sina kunder, och har lagt ut en del information, som t.ex. bryggtider, på sin hemsida.

Rena teer på frammarsch
Albin var först lite rädd att folk bara skulle köpa rabarberte och andra blandningar, men blev positivt överraskad över att så många var nyfikna på de rena teerna. Under senare tid har det skrivits mer om gröna teer och deras hälsoeffekter och det har nog fått många att intressera sig för rena teer och undvika artificiella smakämnen.

De flesta tebladen plockas kring maj, juni/juli, och runt hösten får man tag på de färskaste teerna.

– Under åttiotalet kom det en ”teboom”, med olika smaksatta teer som söderblandning, rabarbergrädde, kiwi m.m. Men efter ett tag började jag tröttna på alla blandningar som i stort sett smakade likadant. Det var då jag upptäckte de rena teerna och vilken stor skillnad det finns mellan de olika sorterna utan hjälp av smakämnen.

Det är så mycket annat som spelar in, som vilken höjd tebuskarna odlats på, vilka blad som har valts ut, hur länge man har oxiderat dem och när de har skördats. När man gör teblandningar använder man oftast billigare teer som grund eftersom de starka smakämnena tar över den ursprungliga smaken.

Istället för att köpa in te från storskaliga leverantörer har Albin valt att satsa på flera små leverantörer. Det blir lite dyrare så, men i gengäld har han mycket större variation av sorter att välja bland och kan prova sig fram. Dessutom är det lättare att få reda på var teet har odlats då småskaliga grossister har en mer personlig kontakt med odlarna. Det bästa exemplet på detta är några av de japanska teerna som han köper in från ett företag i Stockholm. Företaget drivs av en kvinna uppvuxen i en Japansk teodlarfamilj och som är utbildad terådgivare. Genom henne får han veta precis när tebladen har skördats och till och med vilken familj som odlat det.
– Det är så kul att kunna ge den servicen till mina kunder!

Albin tycker inte att man ska betrakta te som en mirakelkur utan som en bonus, ”man får i sig lite antioxidanter, vitaminer mineraler och allt vad det kan vara.”

Efterlängtat koncept

Jag har verkligen saknat en ordenlig tebutik sedan jag flyttade till Göteborg. Under min tid i Skåne växte mitt teintresse snabbt. När andra drack Yellow Lable från Lipton fyllde jag hyllorna i studentkorridorens kök med allt jag kunde få tag på, och gjorde allt jag kunde för att omvända resten av korridoren.

Göteborg behöver fler tebutiker, och vi kan verkligen hoppas att fler vågar satsa nu när någon äntligen visat att det går att driva en äkta sådan.


Liten teguide

  • Long Jing – Kinas mest berömda te, har platta blad och en nötig, kastanjeliknande smak.
  • Wu Lu- Ekologiskt te med frisk, gräsig smak och naturlig sötma.
  • Assam FTGFOP (Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) – Svart indiskt te med fyllig smak och tydlig maltighet.
  • Silver Tips – Vitt te gjort av de fjuniga toppskotten. Mild, nötig och söt smak.
  • Feng Huang Cong – Relativt mörkt oolongte med fruktig och fyllig smak.
  • Tie Guang Yin – Ljust oolong med blommig smak.
  • Rooibos – Kommer från barren av en sydafrikansk buske, och är därför egentligen inget riktigt te.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.