Nedskärningar slår hårt mot de allra sjukaste, ännu en gång
Nedskärningar slår hårt mot de allra sjukaste, ännu en gång

Nedskärningar slår hårt mot de allra sjukaste, ännu en gång


Då var det bestämt! Sahlgrenska ska spara ytterligare 20 miljoner. Vilka väljer man då att prioritera bort? Självfallet de ungdomar som är så psykiskt sjuka att det inte ens kan ta sig till en öppen vårdmottagning. Man väljer att lägga ned den betydelsefulla resurs som Mellanvårdsteamet är.

Det så kallade Mellanvårdsteamet vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset har funnits sedan 1992 och är det första av sitt slag i Sverige. Det startades som en mer lyckad del av psykiatrireformen. De som remitteras dit är i första hand patienter som erbjudits möten vid upprepade tillfällen i öppenvården men inte har varit förmögna att ta sig dit. Det är en vårdform som verkar mellan slutenvården och öppenvården, det syftar att erbjuda patienten möjlighet att påbörja en behandling i hemmet om denne inte är förmögen att ta sig till vården. De flesta remitteras från barn- och ungdomspsykiatrin.

Upphör från och med nästa år
Men om kommunen får bestämma så upphör Mellanvårdsteamet att finnas som alternativ efter årsskiftet. Det är svårt att förstå hur de ansvariga politikerna i Västra Götalandsregionen tänker. Senast var det Sahlgrenskas psykiatriska akutmottagning som lades ned, nu detta. Man väljer att skära bort vårdmöjligheterna för de personer för vilka behovet är som allra störst och i många fall är på liv eller död.
Dessa ungdomar kommer, om politikerna får som de vill, efter årsskiftet att hänvisas till allmänpsykiatrin, som redan nu är under hård belastning. Glappet emellan slutenvård och öppenvård, som redan är gigantiskt, blir ännu större.

Öppenvården saknar resurser
Faktum är att dessa utsatta personer kommer att falla mellan stolarna direkt. Inom öppenvården saknas det resurser för att ta tag i de patienter som uteblir från uppsatta mötestider, trots att de är i stort behov av psykiatrisk vård. Som man ibland säger, det är ett heltidsjobb att vara sjuk, klarar man inte att ta dig dit och skrika och bråka för sin sak så faller man lätt bort.

Påverkar även andra patienter
Det är svårt att förstå denna typ av reformer, som drabbar hårt en redan utsatt grupp. Och sparförslagen kommer ju givetvis inte bara att påverka de svårast sjuka patienterna. Det går redan larm inom psykiatrin att nedskärningarna även kommer att påverka patienter i öppenvården negativt, exempelvis förlänga utredningstider etc. Som vi tidigare har skrivit så satsas det redan mindre pengar på psykiatrin än på övriga vården och dessutom skär man konstant ned budgeten. Trots de tragiska följderna detta kan innebära och har inneburit historiskt sätt.


För vidare läsning om psykiatrireformens konsekvenser följer här två länkar:
http://www.esh.se/fileadmin/erstaskondal/Uppsatser/socarb/c-upps_04/h_lundkvist_cupps.pdf

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GO02So291

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.