Tandvårdskortet – en rättighet det hålls tyst om
Tandvårdskortet – en rättighet det hålls tyst om

Tandvårdskortet – en rättighet det hålls tyst om

Information från redaktionen

Denna artikel är från 2011 och mycket har hänt sedan den skrevs. Tandvårdskortet har uppmärksammats på flera håll och det är nu lättare att hitta information om hur en ansöker om detta ekonomiska hjälpmedel.

På Vårdguiden 1177 finns det en steg-för-steg guide för hur en ansöker om tandvårdskortet, om en har en funktionsnedsättning. Information om regler och rättigheter för ”tandvård i samband med vissa sjukdomar och sjukdomsbehandlingar” finns här.

Att tandvård är dyrt vet de flesta vuxna. För en del människor blir det fler än ett besök om året till tandläkaren på grund av hål i tänderna orsakade av antidepressiva och antipsykotiska preparat. Många psykiskt sjuka människor får betala ett antal tusenlappar för undersökningar som de egentligen är berättigade att få göra gratis. Jag fick först reda på Tandvårdskortet genom en vän som i sin tur hörde talas om kortet via en vän till henne.

Tandvårdskortet, eller Gröna kortet som det tidigare kallades, utfärdas till dem som omfattas av LSS – Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Det vill säga personer med utvecklingsstörning, autism och autismliknande tillstånd, bestående begåvningsmässig funktionsnedsättning efter hjärnskada i vuxen ålder eller varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar.

Bild: Elsa Richnau

Vägen till ett Tandvårdskort kan vara lång och krånglig om man inte vet vart man ska vända sig direkt. Efter 20 minuters googlande hittade jag en tråd på forumet Flashback om kortet, men inte mycket information om hur man får ett sådant utfärdat. Det verkar vara något man håller tyst om. Någon nämnde Försäkringskassan så jag ringde dit. Handläggaren jag fick prata med visste inte vad jag menade med Tandvårdskort och jag trodde detta var ett dött lopp. Sen fick jag direktivet att ta kontakt med Landstinget som hänvisade till Tandvårdsenheten som tyvärr hade stängt för dagen.

Nästa morgon, innan jag hann ringa till Tandvårdsenheten, fick jag genom en vän reda på att jag istället skulle ta kontakt med en LSS-handläggare via kommunen. När jag ringde dit fick jag informationen att man i framtiden ska ta kontakt med LSS-handläggare, men att man i dagsläget ska prata med en medicinskt ansvarig sjuksköterska som via telefon gör en bedömning om man är berättigad kortet eller inte.

När jag till slut fick prata med sjuksköterskan berättade jag om mina psykiska funktionsnedsättningar, att jag medicinerats med preparat som medför muntorrhet och karies och att jag därför vill ansöka om ett Tandvårdskort. Hon sa att hon skulle prata med sina kollegor om huruvida jag föll under LSS, eftersom det är väldigt ovanligt att personer med min typ av psykiska funktionsnedsättningar ansöker om kortet. Kanske inte så konstigt när nästan ingen vet om att det finns. Tydligen så stod mina psykiska funktionshinder under LSS, för några dagar senare ploppade det ner ett vitt kort i brevlådan med orden ”Intyg om nödvändig tandvård”.

Detta är en förmån som det inte talas högt om, och därför är vetskapen om den väldigt liten. Nu, när jag fått prata med den Medicinskt ansvariga sjuksköterskan, kommer även en tandhygienist från företaget Oral Care göra ett gratis hembesök för att göra en undersökning. De informerar även om olika sätt jag kan hålla god tandhygien på och därmed förebygga karies. Jag tycker det är viktigt att sprida ordet om Tandvårdskortet, då många med varaktiga psykiska funktionshinder är sjukskrivna och undviker tandläkarbesök för att de helt enkelt inte har råd.

30 Comments

 1. Kattlik

  Tack! Har gått och oroat mig över framtida tandläkarräkningar jätte länge nu. Hade för mig att det fanns ett sånt kort men som du beskrev är det så satans svårt att hitta vettig information om det.
  Fick sjukt mycket problem med mina innan felfria tänder efter jag började äta mediciner i 16års åldern.
  Ska absolut kolla upp det här nu 🙂 Tack igen.

 2. Helle

  Har läst din blogg ett tag nu men inte skrivet mycket. Men läste detta om tandvårskortet och det e jätte bra. Men det jag ville säga e att det e olika regler för kommun till kommun. Jag ansökte pga av att jag har både borderline och adhd och haft medeciner sen långt tillbaka som gjort mina tänder dåliga. Men här nere (skåne/eslöv) så fick jag inte det pga av att jag inte hade överigt stöd som boendestöd eller kontakt person. Bara hjälp via psykiatrin. Då kunde man tyvärr inte få de vilket jag tycker e fel. För våra tänder blir e inte bättre för att vi inte har all hjälp mer än psykolog läkare och dbt.Ville mest bara säga att det kan skilja sig en del på reglerna för detta kort.
  Mvh Helle

 3. Ache

  Ringde till min kommun idag och frågade om detta nyss då jag pressar tänderna så att jag får så pass ont att jag inte kan sova och att jag lider av sådan muntorrhet men då fick jag veta att jag måste antingen bo på särskiltboende alt. ha hemtjänst flera gånger dagligen för att vara berättigat detta.

  Dock hänvisade denna underbara kvinna mig till Landstinget så detta får bli mitt nästa steg, dock måste jag ladda om batterierna för att ringa telefonsamtalet.

  Tack för artikeln! Hade aldrig fått reda på detta annars.

 4. Ache

  UPDATE: Talat med Landstinget nu och tydligen får jag för lite hjälp för att vara berättigad tandvårdskort. Behöver som Kommunen sa ha hjälp dygnet runt, sen att min sambo hjälper mig är ju inget bevis på något då jag som Bipolär typ 2 faktiskt klarar av min vardag i perioder och nu när jag äntligen hittat en medicin som minskar mina skov så klarar jag det mesta själv men pga. detta så pressar jag t.ex. tänderna som gör att jag går runt och konstant ont och om jag orkade gå till tandhygienisten så borde jag egentligen gå dit minst två-tre gånger om året pga. tandsten.

  Det gör ont i mig att jag måste vara sjukare för att få hjälp. Det är hemskt att vi som har dessa osynliga sjukdomar inte räknas som sjuka.

 5. P-O Karlsson

  Väldigt svårt att få någon information ang, tandvårdskortet. Ringde själv direkt till socialstyrelsen och frågade. Bemötandet var allt annat än vänligt, svarade ring inte hit och ställ sådana frågor, och så lades luren på!!!!!!!

 6. ulla kovacevic

  Jag har ansökt om tandvårdskort i mars 2012 via min kontaktperson men har inte fått något besked så var kan jag kolla var min ansökan finns.

 7. Christel

  jag hörde av mig till en kurator på hab i sollentuna för ett par år sen och jag vet inte exakt hur hon gjorde (via landstinget tror jag) men efter en vecka damp ett tandvårdskort ner i min brevlåda.
  jag tillhör personkrets 1, så det underlättade säkerligen mina chanser enormt.

 8. snart tandlös

  om man äter psykmediciner periiodvis och däremellan fått strålbehandling med tillhörande frätande mediciner har även tandläkarskräck men inte får man nån hjälp med vaken det ekonomiska eller psykiska. Tänderna tillhör ju som bekant inte kroppen..

 9. Anonym

  Om man lider av Panikångest,Generell ångest och depp och medicinerar för det kan man väl glömma detta kort eller ??? antar att det inte är ”tillräckligt” .

 10. Hej! Jag bor i Västerbotten. Jag har 4 whiplashskador, medfödd endometrios, fibromyalgi och opererat bort en godartad hjärntumör. Har extremt många och allvarliga mediciner, biter fel, behöver bettskena, muntorr m.m…
  Är det någon som vet var man skaffar det i mitt län?
  Tacksam för denna artikeln och för svar!
  Tack på förhand, Kram <3 Sussi

 11. Brittmarie

  Jag tycker förståss att tandvårdskortet skulle vara behovsprövat och efter vilken ekonomi man har, inte efter om man är LSS-are. Jag vet dom som har miljoner och får gratis tandvård. Medan andra inte har råd med tandläkaren utan låter tänderna trilla ur munnen. Även icke LSS-are äter medeciner som påverkar tandstatus. Jag jobbar inom LSS.

 12. Yvonne Rönnblom

  Jag har subventionerad tandvård pga av mediciner som ger mig muntorrhet. Jag är ingen LSSare, det görs ett salivtest och beviljas för två år i taget. Det ger mig 2×600 kr per år. Inte mycket men jag ät tacksam för det.

 13. Marie

  Jag fick tidigare kortet ”Intyg för nödvändig tandvård” som förnyades av distriktssköterskan vart annat år. Jag hade det i närmare 10 år, ända tills jag träffade på en distriktssköterskan som vägrade att förnya kortet pga att hon inte ansåg att jag passade in i någon av de tre gruppkriterierna. Jag har mycket svåra smärtor pga ett ovanligt smärtsyndrom och en wiplashskada som gör det svårt att sköta tänderna. Jag äter flertalet starka smärtmediciner som gör mig mycket muntorr. Jag har hemtjänst dagligen, men det var för få insatser enligt henne. Nu har jag istället fått ta salivprov och utifrån de dåliga resultaten har jag fått ”förebyggande tandvård” som berättigar till gratis besök hos tandhygienisten två ggr/år.

 14. Karina

  Särskilt tandvårdsbidrag är ett bidrag för dig som har en sjukdom eller funktionshinder som medför en risk för att din tandhälsa försämras. Bidraget kan användas till förebyggande tandvårdsåtgärder, som exempelvis undersökning och tandrengöring.

  Har jag rätt till särskilt tandvårdsbidrag?
  Det är endast vissa bestämda sjukdomar och funktionsnedsättningar som ger rätt till särskilt tandvårdsbidrag. Dessa bestäms av Socialstyrelsen. Du kan ha rätt till särskilt tandvårdsbidrag om du:

  är muntorr på grund av långvarig läkemedelsbehandling,
  är muntorr på grund av strålbehandling i öron-, näs-, mun-eller halsregionen,
  har Sjögrens syndrom,
  har kronisk obstruktiv lungsjukdom och har ordinerats syrgas eller näringsdryck,
  har cystisk fibros,
  har ulcerös colit,
  har Crohns sjukdom,
  har tarmsvikt,
  har frätskador på tänderna och anorexia nervosa, bulimia nervosa eller gastroesofageal reflux sjukdom,
  har svårinställd diabetes,
  genomgår dialysbehandling,
  är immunosupprimerad på grund av läkemedelsbehandling,
  har genomgått en organtransplantation.
  Hur mycket pengar får jag?
  Du får 600 kronor per halvår. Bidraget går att dela upp. Du kan till exempel ta ut 200 kronor vid ett besök och 400 kronor nästa besök. Du kan inte spara bidraget från ett halvår till ett annat.

  Du får ditt tandvårdsbidrag den 1 januari och den 1 juli varje år.

  Hur ansöker jag om särskilt tandvårdsbidrag?
  Det är din tandläkare eller din tandhygienist som bedömer om du har rätt till bidraget. För att de ska kunna bedöma om du har rätt till bidraget behövs ett underlag. Vilket underlag som krävs beror på vilken sjukdom eller funktionsnedsättning du har. Mer om dessa regler samt läkarintyg finns på Socialstyrelsens webbplats.

  Socialstyrelsens föreskrifter om särskilt tandvårdsbidrag (SOSFS 2012:16) (socialstyrelsen.se) öppnas i nytt fönster

  När kommer pengarna?
  Det särskilda tandvårdsbidraget dras av direkt från din tandläkar- eller tandhygienisträkning.

  Minimera

 15. R1LLE

  Jag gick bara till min husläkare och fick det utskrivet. Han kollade såklart i min journal och kollade vilka mediciner jag har nu och har tagit innan. Så klart på 10min.

  1. Redaktionen

   Om det inte kommit nya regler eller om detta inte är något som skiljer sig åt mellan olika landsting/regioner, skriver läkaren förvisso endast ett läkarintyg, som sedan ligger till grund för ett beslut. Det brukar då vara någon instans inom landsting/region som tar beslutet.

 16. Jörgen Bengtsson

  Sverige har sämst tandvård inom EU. Beklämmande av ett så ”rikt land”. Svensson åker utomlands för att ha råd att sköta sin munhälsa. Resa utomlands + tandvård är billigare än att låta svenska tandläkare ta hand om det. Hur i helvete har det blivit så här ? Privatiseringen ett hett förslag. Folktandvården tog snabbt över privattandläkarnas prislistor. Skulle det inte vara tvärtom ?????? Finns nog inte en enda åtgärd inom privatiseringen som gynnat svenska folket.

 17. Gunnar Forsberg

  Jag har med intresse följt diskussionen om F-kort för peroner med särskilda sjukdomar. Jag själv som har Parkinsons sjukdom, vilken innefattas i de uppräknade sjukdomarna, fick av min neurolog beskedet att jag inte får något eftersom jag inte uppfyller kraven.Jag tog fram ansökan och läste
  ”Patienten har en svår till fullständig funktionsnedsättning eller aktivitetsbegränsning i nedanstående funktionstillstånd”
  Bredvid denna rad finns orden ”ICF-kod” Det är ett kodsystem för att bedöma fjunktionsnedsättningen.
  Om man sedan går i och ser vad det innebär att haz svår till fullständigt funktionsnedsätning
  Enligt ICF innebär det att man har 50 till 97% (!?!)nedsatt funktionsnedsättning. Då blir det inressantt förmånga med Parkinsons sjukdom
  När jag frågade min neurolog om detta kände han ine till det.
  En l äkare på vårdcentralen hade dock rätgt ppfattning och F-kofrtet är mitt.

  Så illa kan det vara.

  Lev väl

 18. Sjukt att vi som har haft kortet inte längre får ha det, bara för att vi inte längre är i behöv av LSS insatser….
  Sjukt dåligt med info sedan de ändrade reglerna 2018, har blivit hänvisat hit och dit och blivit nekad från alla håll….så jag har gett upp….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.