Columbus – samverkansteam för unga vuxna
Columbus – samverkansteam för unga vuxna

Columbus – samverkansteam för unga vuxna

Frustrationen över att bli bollad mellan olika instanser i samhället kan många känna igen. Om du dessutom lider av psykisk ohälsa blir bördan ännu tyngre. Verksamheten Columbus startade 2006 som en samverkan mellan socialtjänsten, arbetsförmedlingen, försäkringskassan och primärvården. Just denna samverkan mellan olika samhälleliga aktörer känns central i Columbus verksamhet.

Cecilia Rosenberg har jobbat på Columbus sedan starten 2006. Hon är utbildad socionom och har över 20 års erfarenhet av att coacha unga vidare i livet.
– Jag ser coach som ett brett begrepp, förklarar hon.
Eftersom de som söker sig till Columbus befinner sig i olika stadier i livet så måste hon och hennes kollegor anpassa insatsen efter individen.

Cecilia Rosenberg har jobbat som coach på Columbus sedan starten.
Foto: Lars Lejring

Columbus riktar sig till unga vuxna (18-29 år) med psykisk ohälsa på primärvårdsnivå. Man är antingen arbetslös eller sjukskriven och bor i någon av stadsdelarna Centrum, Majorna/Linné, Örgryte eller Härlanda.
Teamet på Columbus, som består av tre coacher och tre psykologer fördelat på två tjänster, samarbetar nära med deltagaren. Det finns även möjlighet att få träffa en psykiatriker. Cecilia har som huvuduppgift att lotsa deltagaren närmare jobb eller studier. Men ofta handlar det till en början om att hjälpa till att bryta isolering och att försöka få upp aktivitetsnivån.

Hälften kommer ut i egen försörjning
– Många som kommer hit är i en utvecklingsfas mellan ung och vuxen och kan ha olika problem med att hantera sin situation.
Det är där psykologen kommer in. Problem som depression, ångest, sömnsvårigheter och prestationsångest är vanliga hos dem som söker sig till Columbus.
Jag tror att behovet är större än trycket, säger Cecilia när jag frågar om hur många som söker. Hon har mellan 15 – 20 klienter åt gången. Fastän det låter mycket så anser hon att arbetsbördan är helt okej.
De flesta i Columbus är med i runt ett år. Ungefär hälften kommer ut i egen försörjning. Det får anses som ett gott resultat med tanke på de svårigheter som många har när de kommer dit. Att individen mår psykiskt bättre och har tagit ett steg närmare arbetsmarknaden, plus att samhället tjänar på att inte behöva försörja personen i fråga, är goda skäl för att en verksamhet som Columbus bör uppmärksammas.


Columbus hemsida hittar du: här.

One comment

  1. Robert Giglio

    Jag gillade det du sa att man är i en utvecklingsfas mellan ung och vuxen! Det är så sant! Det är en mycket viktig gräns i livet där man behöver mycket stöttning! Samverkan mellan socialtjänsten, arbetsförmedlingen, försäkringskassan och primärvården verkar vara en strålande idé! Jag är själv medlem i Göteborgsfontänen och där behövs något liknande!
    Mvh
    Robert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.