AutoCAD – arkitektens arbetsredskap
AutoCAD – arkitektens arbetsredskap

AutoCAD – arkitektens arbetsredskap

Aspekts Elsa Richnau har erfarenhet av AutoCAD, som länge varit ett självklart arbetsredskap för arkitekter. Här vägleder hon oss i grundprinciperna för programmet.

Har du tänkt på att det är arkitekter och stadsplanerare som planerar din omgivning och vart du skall cykla, gå och bo? Det började med de gamla grekerna.
Ordet ”arkitektur” kommer från latinets architectura och från grekiska αρχιτέκτων (architekton), ”byggmästare”. Enligt de äldsta texterna vi känner till om arkitektur, Om arkitektur, av Vitruvius, skall arkitekturen skapa en harmonisk och balanserad kombination av tre motstridiga principer: Skönhet (Venustas), Hållbarhet (Firmitas) och Användbarhet (Utilitas).

cad2
Med AutoCAD kan arkitekter göra ritningar med mycket stor precision.

AutoCAD är ett datorprogram som främst används för att producera ritningar och design i 2D och 3D. AutoCAD är det program jag har använt i arkitektursammanhang. AutoCAD LT är en enklare och billigare version som är speciellt framtagen för ritarbete i 2D och som lämpar sig särskilt bra för till exempel produktdesign. Rewit är en av de nyaste versionerna av ritprogram som används inom husritning. Programmen är avsedda för arkitekter, designers, elkonstruktörer, kläddesigners och ingenjörer som hjälp i deras arbete.

cad
AutoCAD gör det möjligt att skapa en fotoliknande bild för att gestalta en tänkt planlösning.

Utbildningar i AutoCAD ges bl.a. på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg, Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och Lunds Tekniska Högskola. Man använder sig inte av några större matematikkunskaper under utbildningen men man måste dock vara ganska noggrann när man jobbar i CAD. Ett litet teckenfel och programmet utför ett kommando som du inte tänkt dig från början. Säg att du vill rita upp en rak linje från punkt a till punkt b. Punkt a döper du till 0.0 och punkt b till 2.2. Programmet hjälper dig sedan att dra en rak linje mellan dessa två punkter. Viktigt är att använda sig av punkter och t.ex. skriva 0.0 och inte 0,0. Då ritas kanske en annan sorts linje.
Hela ritningen är sedan uppbyggd av dessa linjer och sifferkommandon. I datorns värld är det, tycker jag, enklare att vara noggrann. Om man ska rita för hand är det svårare att få saker och ting exakt men arkitekter och designers jobbar även på detta sätt. Då brukar man använda sig av smörpapper som man lägger på ritningen och sedan kalkerar av.  Dels för att du till exempel ska kunna flytta en vägg. Det brukar bli en hög med smörpapper på grund av alla problem man måste lösa.
En så kallad detalj kan i arkitektursammanhang vara hur ett möte mellan en pelare och ett tak fungerar. Hur detta möte ska lösas på bästa tekniska sätt så att pelaren håller för takets tyngd är sedan upp till arkitekten och ingenjören att klura ut.

Text: Elsa Richnau

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.