Attitydinkontinens
Attitydinkontinens

Attitydinkontinens

Nu har vi hunnit traska några steg in i 2012 och det gångna året har gett oss en hel del nya upplevelser. Vi har sett fotomontage på kungen i osmaklig miljö, regimers fall och vi har förlorat ikoner som Kurtan. Allt presenterat för oss i oändliga snyfthistorier och på fängslande löpsedlar. Men vad har det skrivna ordet gett oss mer, år 2011?

Det finns en hel del gott att hämta här, jag skulle vilja presentera några av Språkrådets ”nyord” från året som gått. Nyord har ofta sitt ursprung i stora världshändelser och i nya samhällsfenomen, inte minst gällande ny teknik. En del ord bildar vi direkt i svenskan och andra importerar vi. Så vad sa man 2011? Och vad menar vi egentligen?

Bild: Nellie Jansson

Vi kan börja lite försiktigt med ordet bröllopsklänning. Det är väl inget fel med det, tänker du. Nej, jag håller med dig. Det är för att vi fått en ökad användning av detta ord och kanske helt enkelt snart tappar bort det lite mer gammalmodiga ursprungsordet. Vilket då – kommer du på det? Just det, brudklänning.

Tvära kast för oss snabbt in i tekniken 2011. Ord som appa är lanserade som nyord men för mig känns det förlegat, 2010 kanske? Eller till och med 2009? Börsrobot däremot känns otroligt 2011. Om du nu missat att läsa ekonomisidorna i tidningen, så kan jag tala om för dig att en börsrobot är ett slags datorprogram som används i börshandeln. Den stora frågan under förra året var huruvida vi konsumenter blev lurade av börsrobotar och hur pålitlig aktiemarknaden är.

Ytterligare teknikord vars användning eskalerat är kapselbryggare, vilket jag tror de flesta av oss direkt förstår innebörden av; det vill säga kaffemaskin, där kaffet är portionerat i kapslar. Och kanske fick du en padda i julklapp? Då menar jag inte den slemmiga gröna insektsätande varianten utan en surfplatta. Eller är du kanske rent av en foliehatt som är rädd för moderna nyheter?

Så var det ju det där med att nyord ofta kommer ur samhällshändelser, och vem har skapat händelser det gångna året om inte Håkan Juholt? Så ska vi inte ta och samla ihop alla nyord som rör denne man och skapa en liten berättelse?

En medelålders kvinna har en längre tid varit otrogen, hennes man upptäcker detta genom att hon gör flertalet juholtare. När hennes man tillslut får tillräckligt med bevis för att konfrontera henne så är skilsmässan ett faktum. Kvinnans ekonomiska sits försämras, men hon ser sin chans att komma på fötter när hon på jobbet kan koka lite böcker. Dock uppdagas det och kvinnan avskedas och tvingas ut på en förlåt-turné bland sina kollegor. Hennes chef ger henne rådet att lyssna in mer, så att hennes nästa jobb inte blir en missmatch.

Juholtare – förhastat uttalande som man snart tvingas backa på
Förlåt-turné – rundresa i syfte att be om förlåtelse för någon försyndelse
Koka böcker – fuska med bokföringen
Lyssna in – lyssna på andra och ta till sig deras åsikter
Missmatchning bristande överensstämmelse mellan en arbetssökandes kompetens och arbetsgivarens krav

Nog om politiska ord, låt oss nu ta en titt på de ord som jag finner aningen tvetydiga. Vad är ett mobildagis? Och vad får mobilerna göra där? Hoppa hopprep? Äta makaroner och köttbullar? Nej, detta fenomen är aktuellt inom skolan: de elever som har med telefoner till skolan skall lämna dem på en plats där mobilerna förvaras under lektionstid. Vad gör en fulparkerare då? Har han drabbats av någon extrem acne medan han backar in emellan två Volvobilar? Behöver han en plastikoperation för att bli en finparkerare? Sanningen är att en fulparkerare är samma sak som en felparkerare, men han felparkerar extra grovt. Vad det där extra innebär, det är väl dock upp till varje människa som lider av attitydinkontinens att spekulera i. En människa med attitydinkontinens har oförmåga att hålla inne med vad den tycker. Andra substantiv som kommit in bland nyorden är nysare, en person som sprider vidare nyheter och tips. Jag är gärna en nysare, men jag vet också med mig att jag ibland kan vara en åsiktstaliban: någon som bara tillåter sin egen åsikt i en fråga.

Ord är inte bara bokstäver, det är ett sätt att leva. En utveckling vi aldrig kan få stopp på. Google-svenskan går nu hand i hand med Svenska Akademiens ordlista och jag ser fram emot nytänkande ord även detta år. Kanske kan jag direkt bidra med något? Vad sägs om korvare? Korvstoppning spås ju vara den nya mattrenden nu när surdegshetsen mattats av. En korvare borde väl då i sin tur vara en människa som är gastronomiskt modern?  Vad vet jag, jag är bara nellisk. Ändelsen ”-isk” är förövrigt underskattad, sätt det som slut på valfritt namn och du har ett adjektiv.

Därmed avslutar jag min nelliska attitydinkontinens för denna gång och ger er tipset att surfa in på Språkrådets hemsida för att se hela listan över 2011:s nyord.

www.sprakradet.se

One comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.