Benjamins resa till Papua Nya Guinea
Benjamins resa till Papua Nya Guinea

Benjamins resa till Papua Nya Guinea

För något år sedan uppsökte 34-årige fotografen Benjamin Ohlsson och hans storebror Simon sin barndoms rötter i Papua Nya Guinea. Benjamin föddes där under en period då föräldrarna bytte ut den trygga svenska vardagen mot arbete i en stödorganisation.

– När jag var fem år, det var 1982, så beslutade mamma och pappa att återvända till sina ordinarie jobb i Sverige. Så minnena från Papa Nya Guinea var väl rätt diffusa, säger Benjamin.
– Jag hade lite svårt att avgöra vad som var direkta minnen och vad jag trodde mig komma ihåg genom gamla fotografier och de berättelser som funnits i vår familj sedan mina föräldrar kom hem till Sverige igen…

Papua Nya Guinea täcker den östra delen av ön Nya Guinea, som är belägen norr om Australien i regionen Oceanien. Förutom den spännande föresatsen att bara återuppleva och insupa stämningar i Papua Nya Guinea, hade de två bröderna ambitionen att göra en dokumentation. Benjamin skulle filma och ta stillbilder och hans bror spela in olika former av ljud.

Foto Benjamin Ohlsson
Papua Nya Guinea är bergigt land och täcks till stor del av regnskog och stora våtmarker.
Foto: Benjamin Ohlsson
 Foto Benjamin Ohlsson
Foto: Benjamin Ohlsson

Det kanske viktigaste målet var att återse det internationella centret Ukarumpa, där de hade sitt hem under de första barndomsåren. I Ukarumpa finns Wycliff, en organisation som bland annat har mandatet att översätta Bibeln till alla språk i världen. Det var hos Wycliff som föräldrarna hade uppdrag under familjens tid i Papua Nya Guinea.
I Wycliff, som numera är inhägnat av taggtråd till skydd mot alltfler kriminella gruppers attacker, blev Benjamin och brodern väl mottagna, när folk fick klart för sig att Benjamin faktiskt var född på platsen och att båda bröderna växte upp där. Bland annat stötte de av en slump på sin gamla barnflicka Julie, och det blev ett kärt återseende. Men efter ett par dagar bar det av till en rad andra platser.

Foto Benjamin Ohlsson
Ukarumpa village.
Foto: Benjamin Ohlsson

– Sättet att resa är lite speciellt på Nya Guinea, förklarar Benjamin.
– I den stad eller by man befinner sig, tar man sig till det centrala torget, som är startpunkten för både korta och långa resor. Där kör transportfordon, bilar och mindre bussar, långsamt runt i cirkel och förarna ropar ut sin destination. När man hittat någon som ska fara dit man vill så gör man upp om ett pris. Föraren fortsätter sedan sitt cirklande tills fordonet är fyllt med resenärer, och så sticker man iväg.

 Foto Benjamin Ohlsson
Rama valley.
Foto: Benjamin Ohlsson
Foto Benjamin Ohlsson
Papua Nya Guinea är till stor del ett bergigt och otillgängligt land. Det hör därför till vardagen att resa med små och smidiga Cessnaplan.
Foto: Benjamin Ohlsson
Foto Benjamin Ohlsson
Ett av de många små flygplan som används flitigt för att ta sig fram i Papua Nya Guinea.
Foto: Benjamin Ohlsson

Vissa platser i Papua Nya Guinea är i princip omöjliga att nå landvägen. Därför är det vanligt att anlita de piloter som flyger Cessnaplan. Beroende av storlek kan de ta från 2 till 20 passagerare.
– Byn Dahamo ligger så isolerat att man bara når dit med flyg, och en morgon flög vi dit med ett fyrsitsigt plan. Det är verkligen en speciell upplevelse att färdas med ett så litet plan. Man känner varje vindstöt och planet kör ju väldigt nära marken.
Benjamin berättar att det var regnperiod när de var på Papua Nya Guinea:
– Men det var ändå inte den allra intensivaste regnperioden, det var mest på kvällarna som det regnade och åskade. På dagarna kunde det vara upp till 40 grader varmt.
– Vi reste runt en hel del, och bland annat gjorde vi en tredagarsfärd på Black River, en av landets stora floder. Det kändes verkligen majestätiskt att glida fram i kanoter som byggts genom att man urholkat stora trädstammar. Dessutom var det fantastiskt att komma nära de unika naturen, högt skrikande fåglar som levde utmed flodstränderna, till exempel paradisfåglar.
Människorna utmed floden bodde väldigt enkelt, säger Benjamin.
– Deras hus var placerade på träpålar för att hålla borta fukt och markkyla.

 Foto Benjamin Ohlsson
Black river är en av Papua Nya Guineas stora floder.
Foto: Benjamin Ohlsson
Foto Benjamin Ohlsson
I Papua Nya Guinea bygger många sina hus på träpålar för att få skydd mot fukt och kyla.
Foto: Benjamin Ohlsson
Foto Benjamin Ohlsson
Vulkanen Rabaul.
Foto: Benjamin Ohlsson

Kar Kar Island var en ö som bröderna tog sig till. Det är en vulkanö i Bismarckhavet cirka tre mil norr om Papua Nya Guinesa nordkust.
– Vi tog oss dit med en fiskebåt, minns Benjamin. Det var en regnig dag. Men vi gick uppför en brant stigning upp till toppen av vulkanen, trots att det var såphalt och allmänt svårforcerat. Däruppe planterade vi ett träd.
Ytterligare en ö som besöktes var New Britain. Dit tog sig Benjamin och Simon med flyg.
– New Britain är en sagolikt vacker plats, inte minst Submarine Bay, en strand där vi tog det lugnt och njöt av stranden och solen. Femtio meter ut i vattnet var det långgrunt, sedan kom ett stup rakt ner i havsdjupet. Det var en fantastisk upplevelse att snorkla och studera fisklivet i det kristallklara vattnet.
Även på New Britain finns det en vulkan. Den är fortfarande aktiv och så sent som på nittiotalet hade den ett stort utbrott som skapade stor ödeläggelse.
– Med speedboat for vi också ut till en liten ö strax utanför New Britain som heter Duke of York. Det var verkligen en overkligt vacker paradisö, och vi upplevde det nästan som om vi var med i en film.

Foto Benjamin Ohlsson
Sing-sing är en kombination av stammusik och dans. Detta fick Benjamin och hans bror uppleva under en lång ceremoni på ön Duke of York.
Foto: Benjamin Ohlsson
Foto Benjamin Ohlsson
Foto: Benjamin Ohlsson

– Här bodde rätt få människor, kanske bara några hundra. Och egentligen är människorna på ön väldigt restriktiva när det gäller att ta emot turister, de är rädda om sin kultur, helt enkelt. Men vi fick ändå tillfälle att bo i ett hus där bibelöversättare normalt höll till. När vi plötsligt hörde trumljud så blev vi nyfikna, speciellt min bror Simon, som ju hade som uppgift att ta upp ljud.
När bröderna gick ljuden till mötes, stötte de på en grupp människor som utövade sin andemusik.
– De lockade till sig andarna genom att spela på en trätrumma. Hela begreppet kallas sing-sing, alltså en kombination av stammusik, speciell folkdräkt och dans.
Plötsligt dök det även upp en person från bergen som var klädd i en speciell stamdräkt. Han symboliserade en ande, som man nu hade lockat till sig.
Ritualen, som genomförs några gånger per år, varade sedan under flera dygn. Benjamin förklarar att andeväsen är en viktig del av människornas kultur i Papua Nya Guinea, även om svartkonst är förbjudet i lag.

Foto Benjamin Ohlsson
Momo är en nationalrätt med svin- eller kokött och olika sorters grönsaker.
Foto: Benjamin Ohlsson

På en fest i Uka Rumpa Village fick Benjamin och Simon prova momo, en väldigt speciell traditionell maträtt.
– Först så gräver man en grop, om man inte har en järnring, sedan eldar man på stenbotten så att stenarna nästan exploderar. Nästa moment är att lägga bananblad över stenarna och sedan lägger man ut maten, antingen gris- eller kokött. Nästa lager är sötpotatis och en slags rot som påminner om sparris. På detta lägger man ännu flera bananblad och pumpablad. Pumpablad var en delikatess, faktiskt. Det hela täcks över med en duk. Rent allmänt kan jag säga om smaken, att det hela smakade naturligt, de har ju inga kryddor.

Papua Nya Guinea
Papua Nya Guinea är en stat i Stilla havet. Det har funnits människor på ön Nya Guinea sedan forntiden och man har hittat fynd från människor, som har uppskattats vara 60.000 år gamla. Förmodligen kom människorna från Sydostasien. För cirka 10.000 år sedan började öns befolkning att bruka höglandet och en jordbrukskultur växte fram.
Vi vet inte så mycket om Nya Guinea före 1800-talet, även om europeiska upptäckare anlände på 1500-talet. Den norra delen av landet blev tysk koloni under 1880-talet, men under första världskriget ockuperades området av Australien som redan administrerade den södra delen av ön. Papua Nya Guinea blev självständigt så sent som 1975.

Regnskog och vulkaner
Papua Nya Guinea är ett bergigt land och landet täcks till stor del av regnskog och stora våtmarker. Landet ligger i ett område där många kontinentalplattor möts, och det finns därför ett antal aktiva vulkaner där och utbrott sker relativt ofta. Främsta naturtillgångarna är guld, koppar, silver, naturgas och petroleum.
I Papua Nya Guinea talas mängder av språk. Engelska är det officiella språket, även om få talar det.
Ungefär en tredjedel av landets befolkning bekänner sig till olika inhemska religioner. Majoriteten av befolkningen är medlemmar i kristna kyrkor, men många kombinerar den kristna tron med andra religiösa inriktningar.

Konstitutionell monarki
Papua Nya Guinea är en självständig konstitutionell monarki som erkänner den brittiska monarken som sin egen statschef. Monarkens personliga representant i landet är Papua Nya Guineas generalguvernör, som utses av monarken på förslag av Papua Nya Guineas premiärminister, som är landets regeringschef. Papua Nya Guineas nationella parlament är namnet på landets lagstiftande församling som består av en kammare med 109 platser.

Huvudstaden heter Port Moresby
Landets folkmängd: ca 5,7 miljoner
Valuta: Kina (PGK)
Nationaldag: 16 september
Landskod: PG, PNG
Landsnummer: 675

Du kan resa till Papua Nya Guinea med till exempel Kilroy travels.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.