Regnbågsparaden i rörelse
Regnbågsparaden i rörelse

Regnbågsparaden i rörelse

För någon vecka sedan deltog 9 000 – 10 000 personer i Regnbågsparaden i Göteborg. De flesta deltagarna samlades vid Göteborgsoperan, för att dansande ta sig fram till slutstationen vid Stora Scenen på Liseberg.

Uppför Avenyn, Götaplatsen och Korsvägen marscherade den hittills största Regnbågsparaden i Göteborg, och tusentals åskådare kantade marschvägen för att se, fota och filma de jublande och dansande deltagarna.

Pridefestivalen
Pridedeltagarna tog sig uppför Avenyn på sin väg till Liseberg.
Foto: Orkideh
Pridefestivalen
Fyrbent deltagare.
Foto: Orkideh
Pridefestivalen
Pridegeneralen Tasso Stafilidis med prideflagga i högsta hugg.
Foto: Orkideh
Pridefestivalen
Det fanns många personliga sätt att ta sig fram i pridetåget.
Foto: Orkideh
Pridefestivalen
Många var elegant uppklädda dagen till ära.
Foto: Orkideh

Jag gick runt med kameran, tillsammans med min kompis, och fotade så många bilder som möjligt på alla härliga individer. Vi mötte underbara människor i alla åldrar som med stolthet visade upp alla möjliga flaggor och banderoller. Stämningen vid Göteborgsoperan var till att börja med lite sval, eftersom det var lite kyligt och ganska molnigt under den tidiga eftermiddagen. Men den svala stämningen försvann när fler och fler började samlas och det började spelas musik av olika slag. Dessutom dök solen upp då och då. De flesta deltagarna nöjde sig med att vifta med flaggor och bar alldagliga kläder. Men det fanns också gott om folk som inte sparade på krutet när det gällde festlig och färgrik klädstil. En del hade t-shirts med stolt markerade HBTQ-texter, andra hade fjäderskrudar, färgglada klänningar och byxor och konstfulla hattar. Somliga bar stora prideflaggor som mantlar och en del visade upp häftiga frisyrer.

HBTQ står för homo-, bi-, transsexuell och queer. HBTQ-Festivalen är en unik kulturfestival som lyfter upp normkritik och hbtq-personers livssituation i en konst- och kulturkontext.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.